De hogedrukreiniger heeft in veel schuurtjes een vaste plaats gekregen. Dit veelzijdige hulpmiddel wordt vaak ingezet, maar de vraag is in hoeverre het ook altijd verstandig is om juist voor de hogedrukreiniger te kiezen.

We hebben hier al eens aandacht aan besteed in een artikel, dus lees dit zeker eens. In dit artikel gaan we dieper in op één specifiek onderwerp, namelijk hout reinigen met hogedrukspuit.

Dit omdat we veel hout in de tuin hebben staan in de vorm van bijvoorbeeld een houten tuinhuisje, een houten veranda, houten vlonders en wat al niet meer zij. Kun je al dit hout reinigen met een hogedrukreiniger? Wij geven je het antwoord.

Zo kies je een goede hogedrukreiniger

Als je van plan bent om een hogedrukreiniger aan te schaffen, dan kom je er al snel achter dat je hierin een ruime keus hebt. Het aanbod aan machines is niet alleen groot, maar ook aan accessoires die je erbij kunt kopen geen gebrek.

Eén van de belangrijkste zaken om op te letten als je er eentje aanschaft, is dat je checkt of je de kracht van de waterstraal kunt regelen. Met andere woorden, kun je de waterdruk aanpassen?

Hogedrukspuiten waarvan je de waterdruk kunt reguleren zijn over het algemeen iets duurder dan de machines die deze optie niet hebben. Past een machine met regelbare druk binnen je budget, kies dan altijd voor deze optie.

Verder raden we je aan om er op zijn minst een borstel bij aan te schaffen, als deze niet tot de standaarduitrusting van de hogedrukreiniger behoort.

Dit is een handig hulpmiddel en niet alleen bij het wassen van je auto. Ook hout reinigen met een hogedrukreiniger in combi met een borstel werkt vaak top.

Kärcher K 2 Home Hogedrukreiniger - 1400W - 110 bar - 20 m²/h

★★★★★
179,95
146,11
 Op voorraad
vanaf 19 juli 2024 23:19

Kun je een houten schutting reinigen met de hogedrukreiniger?

Een schutting neemt vaak een behoorlijke oppervlakte in beslag en staat in de meeste gevallen behoorlijk in het zicht. Uiteraard is het dan wel zo prettig als de schutting er een beetje schoon bij staat.

We begrijpen heel goed dat je hiervoor naar de hogedrukreiniger grijpt, maar pas hier wel mee op.

Een houten schutting reinigen met de hogedrukreiniger kan, maar doe voorzichtig. Wanneer je een houten schutting te lijf gaat met een waterstraal die te krachtig is, loop je het risico het hout te beschadigen. Sterker nog, maar al te vaak wordt beits of olie op deze manier van de schutting afgespoten.

Dit betekent dat je verder van huis bent. Want wat begon met een eenvoudig klusje als je houten schutting reinigen met een hogedrukspuit, eindigt nu met het opnieuw oliën of beitsen van je schutting.

Onderschat de kracht van water dus niet en stel de waterdruk niet te krachtig in. Als blijkt dat het hout van de schutting de waterdruk aan kan, dan kun je deze altijd nog iets krachtiger zetten.

Wanneer je een hogedrukreiniger hebt waarvan je de druk niet kunt regelen, neem dan iets meer afstand van de schutting. Op deze manier werk je ook met een minder krachtige straal.

Hoe reinig je een houten schutting met een hogedrukreiniger?

De beste oplossing is om een mengsel te maken van groene zeep en soda. Heb je vast en zeker in je keukenkastje staan.

  1. Voeg vijf scheppen soda en een flinke scheut groene zeep toe aan een emmer met tien liter warm water.
  2. Borstel hiermee je houten schutting in en laat het even intrekken.
  3. Vervolgens pak je de hogedrukreiniger en spuit je de schutting met een bescheiden waterstraal schoon.

Dit is de manier om een houten schutting te reinigen met een hogedrukreiniger.

Kun je houten vlonders reinigen met een hogedrukreiniger?

Veel tuinliefhebbers kiezen voor een terras van houten vlonders. Begrijpelijk, want houten vlonders hebben een heel natuurlijke look & feel.

Maar zoals elk terras, moet ook een terras van houten vlonders minimaal één keer per jaar worden schoongemaakt.

Veel houten vlonders zijn gemaakt van hardhout. Ten onrechte wordt van hardhout gedacht dat dit bestand is tegen de kracht van hogedrukreinigers. Zeker, dit hout kan absoluut tegen een stootje, maar overdrijf niet.

Houten vlonders worden vies door vuil als modder en zand, maar zeker ook door algen en mos. Hierdoor kunnen ze glad worden en dat levert vaak gevaarlijke situaties op.

Reden genoeg om houten vlonders te reinigen met een hogedrukreiniger en wanneer je dit met beleid doet, kan dit ook prima.

Hoe reinig je houten vlonders met een hogedrukreiniger?

Kies ook hier voor een minder krachtige waterstraal en kijk of je de houten vlonders hiermee al schoon krijgt. Zonder het te beschadigen natuurlijk, want anders heb je de waterdruk nog steeds te krachtig ingesteld.

In het geval van een niet regelbare druk, doe je een stapje naar achteren en houd je de lans van de hogedrukreiniger wat verder van het houtwerk af.

Een te krachtige waterstraal maakt het hout ruw met als gevolg dat vuil en algen zich juist makkelijker hechten aan het hout. En dat betekent in de toekomst alleen maar meer werk voor je en zal je steeds vaker de houten vlonders van je terras schoon moeten maken.

Wat accessoires betreft is de terrasborstel een aanrader als je houten vlonders gaat reinigen met een hogedrukreiniger. De waterdruk wordt gelijkmatig verdeeld over de borstel (niet te hard) en zo maak je met relatief weinig inspanning je houten vlonders brandschoon.

Kärcher T-Racer T-5 oppervlaktereiniger - Terrasreiniger

★★★★★
69,99
59,99
 Uitverkocht
vanaf 19 juli 2024 23:19

Er zijn ook speciale terrasborstels te koop die je simpelweg aansluit op je tuinslag.

Tot slot kun je ook voor het reinigen van je houten vlonders met een hogedrukspuit weer kiezen voor het eerst inborstelen van het houtwerk met het eerder genoemde mengsel van soda en groene zeep. Vervolgens even afspuiten en klaar!

Kun je een houten veranda reinigen met een hogedrukreiniger?

Net zoals houten vlonders in veel tuinen te vinden zijn, geldt dit ook voor houten veranda’s. Deze houten overkappingen zijn immens populair en schieten als paddenstoelen uit de grond.

Begrijpen wij heel goed, want met een houten veranda verleng je het buitenseizoen. Kacheltje eronder en tot ver in de herfst (en zelfs in de winter) geniet je van ‘buiten zijn’.

Een houten veranda bestaat uit dikke houten balken, houten omlijsting en heeft meestal een dak van bitumen of epdm-folie.

Toegegeven, een heel basic beschrijving, maar we gaan het hebben over een houten veranda reinigen met een hogedrukreiniger en vandaar dat we niet dieper ingaan op de veranda zelf.

Een houten veranda kun je prima reinigen met een hogedrukreiniger, zolang je maar voorzichtig doet. Voorkom dat je stukjes hout wegspuit door een minder harde straal te gebruiken.

Veel veranda’s zijn niet geschilderd, gebeitst of geolied. Wat je vervolgens vaak ziet, is dat het houtwerk verkleurd en grijzer wordt.

Het houtwerk dat in de zon staat verkleurt sneller dan het houtwerk aan de binnenkant, zoals bijvoorbeeld de balken van het plafond.

Mensen zien het grijze van het houtwerk aan de buitenzijde nog wel eens aan voor vuil. Dit is het absoluut niet, het is de natuurlijke verkleuring van hout dat zich dus niet met een hogedrukspuit weg laat halen.

Hoe reinig je een houten veranda met de hogedrukreiniger?

Zoals je wellicht al verwacht ga je weer voorzichtig te werk als je je houten veranda reinigt met een hogedrukreiniger. Beschadig het hout niet met een te krachtige waterstraal.

Je voorkomt hiermee dat je stukjes hout wegspuit en dus eigenlijk je veranda beschadigt. Bovendien zorgt een te krachtige waterstraal ook bij een houten veranda ervoor dat ie wel goed schoon wordt, maar dat vuil, algen en mos zich makkelijker hechten aan het houtwerk.

Spuit het houtwerk af met een normale waterstraal en wanneer je ziet dat het houtwerk nog niet helemaal schoon is, pak dan de borstel en een mengsel van groene zeep ter hand.

Wil je voorkomen dat vuil, mos en algen zich hechten aan je houtwerk? Behandel het hout dan met speciaal hiervoor ontwikkelde producten als beits en houtolie.

Houten tuinmeubelen reinigen met een hogedrukspuit

Voor het met een hogedrukspuit reinigen van houten tuinmeubelen geldt in grote lijnen hetzelfde als de methode die we hebben beschreven bij het reinigen van houten vlonders met een hogedrukreiniger.

Veel houten tuinmeubelen zijn gemaakt van hardhout, maar – nogmaals – laat je hierdoor niet verleiden door hier de meest krachtige waterstraal op los te laten.

Beschadig je alleen maar het hout mee en zoals je nu weet zorgt dit er alleen maar voor dat je steeds vaker je houten tuinmeubilair van vuil, algen en mos zal moeten ontdoen.

Spuit met een bescheiden waterdruk het meubilair schoon of kies ervoor om een borstel op de lans te plaatsen en de tuinmeubelen op deze manier in één keer goed schoon te maken.

Schoonmaken is zeker geen leuk karwei, maar wanneer je dit één keer goed doet, heb je hier juist alleen maar meer gemak van.

Houten tuinhuisje reinigen met een hogedrukspuit

Houten tuinhuisjes zijn sterk in opkomst in de Nederlandse tuin. Deze huisjes zijn ideaal om te gebruiken als extra schuurtje, buitenverblijf of hobbyruimte. Om maar eens een paar voorbeelden te noemen.

Regelmatig onderhoud, waaronder het schoonmaken, van deze blokhutten verlengt de levensduur en vergroot het plezier dat je ervan hebt.

Een houten tuinhuisje reinigen met een hogedrukspuit gaat heel goed als je de druk een beetje verlaagt en het reinigen van het tuinhuisje beperkt tot het schoonspuiten van de voor- achter- en zijkanten.

Het dak van een houten tuinhuisje reinigen met een hogedrukreiniger is iets waar je mee uit moet kijken. Je werkt namelijk op hoogte en staat hierbij naar alle waarschijnlijkheid op een ladder.

Zeker wanneer je de hogedrukreiniger aanzet, moet je erop bedacht zijn dat je dit merkt en je je goed moet vasthouden. Ook de slang en het snoer van de hogedrukreiniger kunnen zorgen voor onveilige situaties, dus wees hierop bedacht.

Tot slot is het goed om te weten dat niet elke dakbedekking geschikt is om te reinigen met een hogedrukspuit. De kans dat je de dakbedekking ‘los’ spuit is groot, met alle mogelijke gevolgen van dien. Sproei in plaats daarvan het dak in met een reiniger die schimmel en mos doodt.

Conclusie

Hout reinigen met een hogedrukreiniger is een prima manier om je houtwerk schoon te maken en te ontdoen van het grofste vuil. Je weet nu wat hier bij komt kijken, waarbij het allerbelangrijkste is dat je de waterstraal niet te krachtig laat zijn.

Het houtwerk voorbehandelen met een mengsel van groene zeep en soda en vervolgens met een hogedrukreiniger onder lichte druk afspuiten, is een manier die je op vrijwel alle houtsoorten kunt toepassen.

Hout reinigen met een hogedrukspuit is zeker niet het leukste karweitje, maar wel een karweitje waar je een heel tuinseizoen lang plezier van hebt.