bestuiving

Bestuiving is een belangrijk proces waarvan onze planten afhankelijk zijn voor hun succes. Zonder dat zou onze voedselvoorziening in de problemen komen. Maar niet elke bestuiving is gunstig voor je tuin. Er is een soort bestuiving (kruisbestuiving) die je wilt vermijden, en voor sommige planten wil je helemaal niet dat ze bestuiven.

Als tuinman of tuinvrouw is het belangrijk om te weten wat bestuiving is, omdat het van vitaal belang is voor een bloeiende tuin en om zaden te kunnen redden. Vandaag bespreken we dus zowel de termen bestuiving als kruisbestuiving.

Wat is bestuiving?

Elke plant die je in je tuin kweekt en die een vrucht produceert, vereist bestuiving.

Een plant die bestuiving nodig heeft, heeft een vrouwelijk of een mannelijk deel. Sommige planten hebben beide of produceren beide, maar we zullen dit onderwerp iets later bespreken. Het mannelijke geslachtsorgaan van een plant wordt een meeldraad genoemd en het vrouwelijke geslachtsorgaan van een plant wordt een stamper genoemd.

Wanneer bestuiving optreedt, wordt stuifmeel van het mannelijke geslachtsorgaan overgedragen naar het vrouwelijke geslachtsorgaan. Het kan gebeuren via insecten, wind of een plant kan zelfbestuivend zijn.

Hoe werkt bestuiving?

Er zijn verschillende manieren waarop bestuiving kan optreden. Afhankelijk van het type plant dat wordt bestoven, zal het proces variëren. Dit is hoe ze werken:

Regelmatige bestuiving

Typische bestuiving gebeurt wanneer de ene plant stuifmeel geeft aan een andere plant. Een van de planten moet het mannelijke seksorgaan hebben dat bekend staat als de meeldraad. De andere plant moet het vrouwelijke geslachtsorgaan hebben dat bekend staat als de stamper.

Wanneer de wind waait of een insect stuifmeel van de mannelijke plant verzamelt, kan het stuifmeel op de vrouwelijke plant worden overgedragen.

Realiseer je dat wanneer de wind waait, stuifmeel in de lucht is verspreid. Hierdoor kan het stuifmeel in de vrouwelijke bloem landen.

Maar wanneer een bij in een bloem landt, draagt hij ook stuifmeel mee. Wanneer de bij op de volgende bloem landt, valt het stuifmeel van de vorige bloem in de nieuwe bloem. Als de bloem vrouwelijk is, is er bestuiving opgetreden.

honingbij bestuiving

Zelfbestuiving

Sommige planten bestuiven anders. Er zijn enkele planten zoals tomaten, pompoenen en komkommers die zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen produceren op dezelfde plant.

Om deze planten te bestuiven, moet de wind waaien of moet een bij in een mannelijke bloem landen, en het stuifmeel meedragen naar de vrouwelijke bloem.

Als het stuifmeel is overgebracht van een mannelijke bloem naar een vrouwelijke bloem van dezelfde soort, ontwikkelt zich fruit op de plant.

Hoe zit het met de planten die niet bestuiven?

Elke plant kan bestoven worden, maar er zijn sommige planten die je niet wilt bestuiven. Sla is bijvoorbeeld een plant die je niet wilt bestuiven. De reden is dat je sla wilt eten voordat het doorgroeit.

Wanneer zo’n plant wordt bestuift, maakt het zich klaar om zaden te produceren. We eten bij voorkeur sla voordat dit gebeurt.

Wanneer dit gebeurt, worden de bladeren taai en bitter. Het is geen wenselijke smaak, en daarom proberen de meesten doorschieten en bestuiving te voorkomen in gewassen waarvan je de plant zelf eet.

Hoe bevorder je bestuiving?

Bestuiving is sterk afhankelijk van wind en insecten, zoals honingbijen. Je kunt de wind niet beheersen, maar je kunt wel jouw deel doen om de bijen naar je tuin te trekken. Hier zijn een paar manieren om bestuiving in je tuin aan te moedigen:

Plant de juiste kleuren

Bijen kunnen alleen specifieke kleuren zien. Als je planten en bloemen in je tuin plant gevuld met kleuren zoals wit, blauw, violet en geel, trekt het bijen aan.

bloesem bestuiven

Vermijd chemicaliën

Probeer chemicaliën in je tuin te vermijden. Als je dat niet doet, kun je de insecten kunnen doden die er zijn om het voor jou te bestuiven.

Als je echter chemicaliën moet gebruiken, probeer het dan in de avond te gebruiken wanneer de bijen niet meer actief zijn. Op deze manier kunnen de chemicaliën een beetje wegebben voordat de bijen ’s ochtends weer vertrekken om hun rondje te maken.

Geef bestuivers een drankje

Bijen hebben water nodig zoals alle andere levende wezens. Als je ze naar je tuin wilt trekken, overweeg dan om een ​​vogelbad aan de rand van je tuin te zetten.

Vergeet niet om afgeronde stenen op de bodem van je vogelbad te leggen. Dit geeft de bijen een zitplaats tijdens het drinken om te voorkomen dat ze verdrinken.

Plant het juiste voedsel

Er zijn bepaalde tijden in het jaar waarin bijen weinig planten hebben die rijk zijn aan nectar en stuifmeel. Het is een probleem als ze op zoek zijn naar een voedselbron.

Als je ze naar je tuin wilt lokken, overweeg dan om stuifmeelrijk voedsel te planten om ze te voeden en naar je tuin te trekken voor bestuiving.

vlinder bestuiving

Kruisbestuiving

Kruisbestuiving is een interessant onderwerp dat in veel tuinen zorgen baart. Wat is kruisbestuiving, hoe gebeurt het en hoe voorkomen je het?

Wat is kruisbestuiving?

Kruisbestuiving vindt plaats wanneer je van dezelfde plant verschillende soorten in een tuin hebt. Wanneer de wind waait, of een bij in de bloem van de ene plantensoort komt, en het stuifmeel van deze plant zijn weg vindt in de bloem van een ander type.

Wanneer kruisbestuiving optreedt, kan dit ongebruikelijke soorten fruit opleveren.

Het geproduceerde fruit is een nieuwe soort, omdat het kenmerken van beide ouderplanten zal delen.

Kruisbestuiving ontkracht

Veel mensen zijn bang voor kruisbestuiving vanwege horrorverhalen die ze hebben gehoord. Toen ik voor het eerst begon met tuinieren, was ik bang om mijn pepers en tomaten in dezelfde omgeving te planten, omdat mij werd verteld dat ze elkaar zouden bestuiven en mijn tomaten slecht zouden laten smaken.

Een andere veel voorkomende angst is dat kruisbestuiving invloed heeft op je oogst voor je huidige groei-jaar. Geen van beide is waar.

Om te beginnen kan kruisbestuiving alleen optreden tussen plantensoorten. Het kan niet plaatsvinden tussen plantenrassen.

Mijn pepers en tomaten zullen niet kruisbestuiven omdat het verschillende planten zijn.

Hoe kun je kruisbestuiving voorkomen?

Als je je wilt houden aan de plantsoorten die je momenteel in je tuin kweekt, probeer dan kruisbestuiving te beheersen. Je hebt een paar verschillende opties:

Bestuif met de hand

Als je een zelfbestuivende plant hebt, kun je de plant schudden om het stuifmeel aan te moedigen los te raken en eruit te vallen, of je kunt een zachte penseel gebruiken om de binnenkant van een mannelijke bloem te borstelen en het stuifmeel op de stamper te vegen.

Als je niet zeker weet hoe je het verschil ziet, heeft de vrouwelijke bloem een ​​klein, onontwikkeld fruit achter de bloem. Het mannetje heeft alleen een lange, magere steel.

De plantafstand vergroten

Het is een goed idee om te proberen om slechts één soort van elke groente in je tuin te planten, wat kruisbestuiving zou voorkomen.

Als je echter van verschillende soorten houdt, is het een goed idee om 30 meter afstand tussen plantensoorten te bewaren.

Als je van plan bent verschillende soorten zelfbestuivende planten te planten (zoals bonen, erwten, tomaten, paprika, sla en aubergine), moet je er minstens 3 meter afstand tussen houden.

Conclusie

Met dit alles in gedachten, ben je nu op de hoogte van bestuiving en kruisbestuiving. Je weet ook hoe je kruisbestuiving kunt voorkomen en hoe je bestuiving in je tuin kunt stimuleren.