Hoe mooi je terras, tuinmeubelen en veranda ook allemaal zijn, bloemen in je tuin zijn de slagroom op de taart. Het liefst wil je het hele jaar door genieten van bloemenpracht in je tuin. Dat kan, als je maar weet welke planten in welke periode bloeien.

Tuinsimpel helpt je om van je tuin een oase van bloemen te maken. Niet voor een bepaalde periode, maar het hele jaar door. Dit doen we door de bloeiperiode van een aantal vaste planten te koppelen aan de verschillende seizoenen. Zo weet je precies welke vaste planten je in je tuin moet zetten om het hele jaar door in de bloemen te zitten.

Bloemen in je tuin in het voorjaar

Voor verreweg de meeste mensen is het voorjaar de start van het nieuwe tuinseizoen. Dit is de tijd dat er massaal in de tuin aan het werk gaan, met steevast als onderdeel: het aanplanten van nieuwe planten, bomen en struiken. Met het voorjaar bedoelen we natuurlijk de lente en deze begint op het noordelijk halfrond in maart. Met onderstaande planten breng je de lente naar je tuin en geniet je, zelfs in maart al, van prachtige bloemen:

1. Bergenia Cordifolia

Deze vaste plant kan wel tegen een stootje en is winterhard. Dit betekent dat de plant goed bestand is tegen winterse omstandigheden en over het algemeen geen moeite heeft om deze periode te overleven. De plant is vast en zeker blij wanneer de winter er weer op zit, want al in maart laat de Schoenlappersplant, zoals deze ook wel wordt genoemd, zijn eerste bloemen zien. Heel hoog wordt de plant niet met zijn bescheiden hoogte van ongeveer 50 centimeter. De favoriete plek van deze plant is in het zonnetje, maar als het niet anders kan, neemt hij ook genoegen met een plekje in halfschaduw.

2. Convallaria Majalis

Deze plant ken je vast en zeker, maar dan wel onder de Nederlandse benaming: Lelietje-van-dalen. De fijne bloemetjes verschijnen in april aan de plant en zijn roze of wit van kleur. Echt dol op volle zon is deze plant niet, dus je kunt hem het beste een plekje geven in halfschaduw. De bloeiperiode loopt tot en met mei en dan worden de bloemetjes verruild voor rode besjes. En die besjes zijn goed voor het vogelleven in je tuin, want vogels als merels zijn hier dol op.

3. Aquilegia alpina

Het is genieten geblazen als je in mei de eerste donkerblauwe bloemen ziet verschijnen aan deze plant. De Alpenakelei, de Nederlandse benaming van de plant, is een graag geziene gast in de Nederlandse tuinen. De plant stelt geen extreme eisen aan zijn omgeving en is makkelijk wat betreft onderhoud en verzorging. Standplaats is bij voorkeur in de zon, maar net als bij de Schoenlappersplant doet de plant het ook goed op een plek die half in de zon, half in de schaduw ligt.

Bloemen in je tuin in de zomer

Hoewel juni misschien voor jou nog niet de ultieme zomer is, is dit wel de start van deze periode. Je hebt een ruime keuze aan bloeiende planten, want veel planten bloeien met name in de zomermaanden. We hebben een aantal fraaie zomerbloeiers voor je uitgezocht:

1. Achillea millefolium ‘Red Velvet’

In juni overstelpt deze prachtige vaste plant je met fijne rode bloemetjes met een geel hartje. Duizendblad, zoals deze plant ook wel wordt genoemd, wordt maximaal 80 centimeter hoog. Wanneer je meerdere planten bij elkaar wilt zetten, raden we je aan om ongeveer 35 centimeter afstand tussen de planten te laten. Duizendblad is een zonaanbidder pur sang en op een plek in de volle zon komt deze plant dan ook het beste tot zijn recht. Voordeel is dat de plant redelijk goed bestand is tegen droogte.

2. Anchusa azurea ‘Loddon Royalist’

Wel eens gehoord van een plant die ook wel ‘Ossentong’ wordt genoemd? Nu wel in elk geval. Deze plant kan een maximale hoogte bereiken van 1 meter 20. De plant bloeit met intens blauwe bloemen, die de plant ook in de maand juli maar wat graag aan je laat zien. De volle zon is een goede vriend van deze plant, die de winter wel doorkomt, maar hier wel een beetje bescherming tegen kou en vorst bij nodig heeft.

3. Geum Chiloense ‘Lady Stratheden’

De plant (Nagelkruid) is een aanrader voor elke tuin, vanwege de prachtige gele bloemen die de plant voor je in petto heeft. Ook in augustus toont deze plant trots zijn rijke bloemenpracht. Zon of halfschaduw? Het maakt deze plant niet veel uit, beide zijn prima. Natuurlijk geef je plant iets meer water wanneer deze enkel en alleen in de volle zon staat. Draag je de biodiversiteit in je tuin en buurt een warm hart toe? Dan is deze plant een absolute must, want hij trekt vlinders en bijen aan.

Bloemen in je tuin in het najaar

En voor je het weet is die mooie zomer alweer lang voorbij. Gerard Cox zong het al en het is maar al te waar. In september begint de meteorologische herfst. De avonden worden korter en killer en de eerste bladeren aan bomen en struiken beginnen al van kleur te veranderen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen planten zijn die juist dan op hun allermooist zijn. Deze planten zijn echte najaarsbloeiers en geven je tuin kleur in een periode waarin planten zich voorbereiden op hun winterslaap:

1. Helenium ‘Moerheim Beauty’

Bij het horen van de Nederlandse benaming van deze plant, Zonnekruid, denk je niet direct aan de herfst. Toch bloeit deze fraaie plant nog in september en is zeker van meerwaarde in je tuin. De bloemen zijn rood van kleur met een bruingeel hart. De bloemen groeien op lange stelen die boven het blad van de plant uitsteken. Zeker wanneer je een aantal planten bij elkaar zet, krijg je als het ware een deken van rode bloemen. Zet deze plant in de zon en je beloning zal groot zijn.

2. Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’

In oktober is rozerode bloemenpracht jouw deel als je kiest voor deze Herfstanemoon. Hoewel deze plant best tegen een plek in de volle zon kan, gaat zijn voorkeur toch uit naar een plekje in halfschaduw. Wanneer de plant volgroeid is, zal zijn maximale hoogte ongeveer 80 centimeter zijn. Of de plant dit haalt, hangt onder andere af van de plek die je hem in je tuin hebt gegeven. Vraagt geen specifieke verzorging en is daarmee makkelijk in onderhoud.

3. Salvia uliginosa

Echt een hele mooie vaste plant en één van de weinige die nog in november bloeit. Onder optimale omstandigheden kan deze plant uitgroeien tot een flinke hoogte van wel 1 meter 80. Een prima keuze om achter in de border te planten dus. Bossalie, zoals de plant ook wel heet, bloeit met prachtige blauwe bloemen aan het eind van een lange steel. De zon, daar is deze plant gek op, dus probeer hem die plek te geven om maximaal van hem te genieten.

Bloemen in je tuin in de winter

December, de periode waarin de winter zijn intrede doet en het weer zich vaker van zijn minder mooie kant laat zien. Winterse neerslag, harde wind en weinig zonlicht…..planten gaan in een diepe winterslaap om deze periode te overleven en om in het voorjaar hun comeback te maken. Maar niet alle planten, want deze winterbloeiers hebben gewoon lak aan kou en neerslag en bloeien volop:

1. Jasminum nudiflorum

Winterjasmijn is een zeer sterke plant die met gemak bestand is tegen temperaturen die ver onder nul liggen. Winterjasmijn is een relatief traag groeiende klimplant die ongeveer 3 meter hoog wordt. Je kunt deze plant dan ook goed inzetten om te geleiden langs een muur of schutting die je graag wilt bedekken. De plant bloeit onder andere in december met vrolijke gele bloemetjes. Leuk detail is dat deze bloemetjes een subtiele, aangename geur verspreiden. De plant doet het goed in zowel de zon als op meer schaduwrijke plekken.

2. Helleborus Orientalis ‘Pretty Ellen Red’

De Helleborus, ook wel Nieskruid genoemd, is een echte winterbloeier. De plant is verkrijgbaar in verschillende kleuren wat bloemen betreft. Onze voorkeur gaat uit naar deze specifieke variant, vanwege de opvallende rode bloemen. Deze verschijnen in januari voor het eerst aan de plant en geven je tuin direct een heel ander gezicht. Zeker wanneer er een dun laagje sneeuw ligt, is het contrast met de rode bloemen erg mooi om te zien. De plant heeft een sterke voorkeur voor een plek in halfschaduw of schaduw.

3. Viburnum tinus

Deze plant heeft een fantastische Nederlandse benaming, namelijk ‘groenblijvende sneeuwbal’. Deze plant behoort tot de categorie heesters en is dus eigenlijk een struik. Ook in februari bloeit deze plant nog uitbundig, waarbij hij talrijke roze-witte bloemetjes aan je laat zien. Deze vormen een fraai contrast met het ietwat glanzende groene blad van de struik.

Let op, deze Viburnum kan behoorlijk groot worden. Zo bereikt de plant onder gunstige condities een maximale hoogte die rond de 3 meter ligt. De struik is van oorsprong afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en het zal je dan ook niet verbazen dat hij het liefst een beetje uit de wind en in het zonnetje staat.

Wanneer zet je nieuwe planten in je tuin?

Het voorjaar lijkt de aangewezen periode om nieuwe planten in je tuin te zetten. Maar wist je dat het najaar voor verreweg de meeste planten het ideale seizoen is om in je tuin te worden gezet? In dit artikel op onze website vertellen we je waarom dit zo is. Maar je kunt planten eigenlijk het hele jaar door in je tuin zetten. De enige uitzondering op deze regel is dat het niet mag vriezen. Wanneer dit het geval is, kun je de planten beter even in de schuur laten staan.

Wat heb je nodig als je planten in je tuin gaat zetten?

Laten we beginnen met te stellen dat je altijd kiest voor kwalitatief goed tuingereedschap. Dit is beter voor je tuin en alles wat daarin groeit en bloeit. Zo maakt een scherpe snoeischaar ‘mooie wonden’ bij een plant, boom of struik en hierdoor herstelt deze sneller.

Bovendien krijgen ziekten hierdoor veel minder kans om schade aan te richten. Dit in tegenstelling tot een kwalitatief minder goede snoeischaar die maar al te vaak een tak niet in één keer doorgeknipt krijgt. Maar goed tuingereedschap maakt tuinieren ook een stuk eenvoudiger. En dat aspect moet je zeker niet vergeten.

Dit heb je nodig als je planten in je tuin gaat zetten:

  • Schep of schepje
  • Tuinhandschoenen
  • Gieter of tuinslang

Maak een gat in de grond waar de plant ruimschoots in past. Zet de plant, die je al dan niet eerst in het water hebt gezet, in het gat. Natuurlijk heb je de plant uit de pot gehaald. Vul de ruimte om de plant heen met aarde of potgrond op en druk deze stevig aan. Let hierbij op dat je de stengels of wortels van de plant niet kapot drukt. Geef vervolgens ruimschoots water en herhaal dit de eerste dagen. Zo geef je de plant een goede start.

Ben je een tuinliefhebber die gek is op bloemen in de tuin? Dan weet je nu welke planten je in je tuin moet zetten om het hele jaar door te genieten van fraaie bloemenpracht.