We kiezen er heel bewust voor om zoveel mogelijk buiten te zijn. Outdoor living, zoals dit ook wel wordt genoemd, begon als trend maar is deze status inmiddels al lang en breed gepasseerd. Overkappingen en veranda’s schieten her en der als paddenstoelen uit de grond. En dit zelfde geldt voor tuinhuisjes.

Wikipedia omschrijft een tuinhuisje als volgt:

Een tuinhuis is een relatief klein, eenvoudig bouwwerk dat is bedoeld om in een tuin te plaatsen. Doorgaans wordt een tuinhuisje gebruikt voor opslag, soms als hobbyruimte en ook wel als al dan niet tijdelijke woonruimte. Het heeft vaak de vorm van een klassiek huis met ramen en een puntdak.

Wat veel mensen niet weten, is dat je in een aantal gevallen een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een tuinhuisje in je tuin. Er zijn helaas verhalen in overvloed van mensen die hun tuinhuisje hebben moeten afbreken, omdat zij er niet aan gedacht hebben om hier een vergunning voor aan te vragen.

De vraag: heb je een vergunning nodig voor een tuinhuis?, laat zich minder makkelijk beantwoorden dan je zou denken. In dit artikel vertellen we je meer over dit onderwerp.

Een tuinhuis plaatsen zonder vergunning

Zakt de moed je al in de schoenen na het lezen van onze inleiding? Nergens voor nodig, want het is namelijk lang niet altijd noodzakelijk om een vergunning voor een tuinhuis aan te vragen.

Waar je wel mee te maken krijgt, dat zijn regels die de overheid met betrekking tot tuinhuisjes heeft opgesteld. We gaan er vanuit dat dit geen grote verrassing voor je is. De belangrijkste regels hebben te maken met de plaats waar het tuinhuis komt te staan en de afmetingen ervan.

Naast de info die wij je hier geven, raden we je aan om ook de informatie over dit onderwerp te raadplegen die de overheid hiertoe beschikbaar heeft gesteld.

De regels voor het bouwen van een tuinhuis zonder vergunning

Heb je een vergunning nodig voor een tuinhuis? Niet als je je aan een aantal voorwaarden houdt. Eén van deze voorwaarden heeft te maken met de functie die je tuinhuisje heeft. Even in heel formele taal gezegd betekent dit dat deze functie ondergeschikt moet zijn aan het hoofdgebouw, in dit geval dus je woning.

Het kan dus niet zo zijn dat je een tuinhuisje plaatst dat dienst voor je gaat doen als hoofverblijf en hiermee eigenlijk je woning vervangt.

Een tweede voorwaarde voor het bouwen of plaatsen van een tuinhuisje zonder vergunning heeft te maken met de hoogte van het tuinhuis. Als het ‘huisje’ op meer dan vier meter van je woning komt te staan, dan moet je er rekening mee houden dat het verblijf niet hoger dan drie meter mag worden.

De laatste voorwaarde die we je onder je aandacht brengen is de voorwaarde die bepaalt dat je tuinhuis minimaal 31 centimeter lager moet staan dan de vloer van de eerste verdieping. Let op, deze voorwaarde is van toepassing op het moment dat het huisje op minder dan vier meter afstand van je woning komt te staan.

Verder is het goed om te weten dat je te maken hebt met de zogenaamde ‘maximale bebouwingruimte’. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid ruimte in je tuin die je mag bebouwen. Ook hier zijn regels voor, want je hele tuin volbouwen, dat zit er echt niet in.

De algemene regel is dat je een achtertuin die niet groter is dan honderd vierkante meter, voor de helft mag bebouwen. Is je tuin groter dan deze honderd vierkante meter? Het klinkt je misschien vreemd in de oren, maar dan mag je minder dan de helft van je achtertuin bebouwen.

Check dan bij je gemeente welk percentage voor jouw tuin van toepassing is, om problemen te voorkomen.

Wanneer heb je wel een vergunning voor een tuinhuisje nodig?

Verdiep je voordat je besluit een tuinhuisje te plaatsen altijd goed in de vergunningplicht. Je kunt naast allerlei regels en voorschriften namelijk ook nog te maken krijgen met bestemmingsplannen.

Of een verordening die bepaalt dat een bepaald gebied niet te vol gebouwd mag worden. En wees er zeker van dat je toekomstige tuinhuis geen hinder of belemmering is voor de openbare ruimte, want ook dit kan roet in je eten gooien.

Tijd om concreet te zijn en je te laten weten wanneer je een vergunning nodig hebt voor een tuinhuis. Dit is in onderstaande situaties het geval:

  • Je bent van plan om een tuinhuisje in je voortuin neer te zetten
  • Het tuinhuisje voldoet niet qua afmetingen aan de gestelde eisen/voorschriften. Bijvoorbeeld omdat het huisje hoger wordt dan mag
  • Je bent van plan om een tuinhuisje te bouwen op de hoek van je zij-erf
  • Je voldoet niet aan de voorwaarde dat je tuinhuisje een ondergeschikte functie moet hebben aan je woning. Dit kan het geval zijn als je besluit je tuinhuisje als hoofdverblijf te gaan gebruiken

Aan welke bouwvoorschriften moet je tuinhuis voldoen?

Je kunt de vraag of je een vergunning voor een tuinhuis nodig hebt waarschijnlijk al wel beantwoorden. Denk alleen niet dat je er hiermee bent, want je krijgt ook nog te maken met bouwvoorschriften waaraan je je moet houden.

Zo moet je rekening houden met je buren en dat betekent dat je een bepaalde afstand (informeer bij je gemeente) moet houden tot de tuin van je buren. Het laat zich raden dat hoe hoger je tuinhuis is, hoe groter de afstand tot de tuin van je buren moet zijn.

Op zich natuurlijk niet vreemd. Beeld je maar eens in hoe jij het zou vinden als je buren een groot en hoog tuinhuis vlak tegen je tuin plaatsen. Vind je vast niet prettig, dus doe dit zelf dan ook niet.

Überhaupt raden we je aan om even met je buren te schakelen over je plannen. Wat openbare ruimte betreft moet je te allen tijde minimaal één meter afstand in acht nemen.

Oh ja, we zouden het bijna vergeten, maar Nederland zou Nederland niet zijn als we geen welstandcommissie hadden. Hou hier rekening mee en plaats geen heel opzichtig of aanstootgevend tuinhuisje.

Kies ook niet voor heel opvallende of schreeuwerige kleuren. Want je loopt dan het risico dat de buurt een klacht indient bij de welstandcommissie. Overbodig om te zeggen dat dit soort klachten vaak toegewezen worden en dat betekent dat je of je tuinhuisje af moet breken of het in een staat moet brengen die past bij de buurt of omgeving.

Wel of geen vergunning nodig voor een tuinhuis?

We eindigen dit artikel met de vraag waarmee we begonnen, namelijk: Heb je een vergunning nodig voor een tuinhuis? Het antwoord is zowel ‘ja’ als ‘nee’ en welk antwoord voor jou van toepassing is, hangt af van jouw specifieke situatie.

Maar, en dit willen we echt nog even benadrukken, check altijd bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt voor een tuinhuis. Niet elke gemeente hanteert dezelfde regels en voorwaarden.

Bovendien veranderen wet- en regelgeving nog wel eens. Je gemeente handhaaft altijd op de actuele wet- en regelgeving. Dit artikel is slechts bedoeld om je in hoofdlijnen op de hoogte te brengen van wanneer je wel of niet een vergunning nodig hebt voor een tuinhuis.

Hoewel het aanvragen van een vergunning voor je tuinhuis best een karweitje is, is het ook niet zo dat dit ondoenlijk is. Ben je verplicht een vergunning aan te vragen, ga er dan even rustig voor zitten. Kom je er echt niet uit, dan zijn er professionele partijen die je bij het aanvragen van een vergunning voor tuinhuis kunnen helpen.

Hoe dan ook, laat je niet uit het veld slaan, want een tuinhuisje in je tuin is echt genieten. Zo (Tuin)simpel is dat!