Wanneer je behoorlijk aantal bomen en struiken in je tuin hebt staan, dan weet je als geen ander hoeveel snoeiafval hier vanaf komt. Snoeien van bomen en struiken doe je in de regel minimaal één keer per jaar, maar vaak is het verstandig om dit minimaal twee keer per jaar te doen. Uiteraard hangt dit af van het type boom en struik die je in je tuin hebt staan.
De berg snoeiafval waar je na een ochtendje snoeien mee geconfronteerd wordt is vaak fors. Zie hier maar eens vanaf te komen met slechts één gft-container, die niet eens elke week wordt geleegd. Het snoeihout in je tuin verbranden mag niet, dus wat moet je er dan mee? Een praktische oplossing voor dit probleem is een hakselaar gebruiken voor je snoeiafval. In dit artikel vertellen we je meer over deze handige machines.
Wat is een hakselaar eigenlijk?
Een hakselaar is een machine waarin scherpe messen op hoge snelheid ronddraaien. De machine heeft aan de ene zijde een invoer voor takken en dunne stammetjes en aan de andere kant een uitvoer waar het snoeiafval er in kleine stukjes uitkomt.
Hakselaars zijn in verschillende groottes verkrijgbaar. Ze worden veel gebruikt door hoveniersbedrijven en dit zijn dan met name de grote, professionele machines met een verbrandingsmotor. Dit zijn niet de machines waar we het in dit artikel over hebben. We beperken ons tot de compacte(re) hakselaars die vooral bedoeld zijn voor particulier gebruik en werken op elektriciteit.
Hoe werkt een hakselaar?
We hebben dit hierboven eigenlijk al kort beschreven. Elke hakselaar heeft een invoer voor takken en/of dunne stammetjes. Zet de machine aan om de scherpe messen rond te laten draaien. Duw het snoeiafval nu voorzichtig en niet met grote hoeveelheden tegelijk in de invoer. De messen snijden/hakken het snoeihout tot kleine stukken. Vaak zijn deze stukken 2 tot 3 centimeter groot, maar dit is afhankelijk van de machine die je koopt.
Aan de uitvoerzijde van de hakselaar komen deze kleine stukken hout er in de vorm van grove houtsplinters uit. Onder de uitvoer, ook weer afhankelijk van de machine in kwestie, is een opvangbak -of zak geplaatst die de houtsplinters netjes opvangt. Deze bak stort je vervolgens snel en gemakkelijk in je gft-container. Of in een zogenaamde greenbag, want dat kan natuurlijk ook.
Waarom een hakselaar gebruiken?
Hét grote voordeel van een hakselaar is dat je het snoeiafval als het ware meer beheersbaar maakt. Grote takken met daaraan zijtakken, kleine dunne stammetjes, je krijgt ze niet gemakkelijk in je gft-container. Snoeiafval neemt op deze manier veel ruimte in, waardoor er in je container ook veel ruimte onbenut blijft.
Door het snoeiafval met een hakselaar te verwerken, wordt het afval compact. Je kunt er nu veel meer van kwijt in je groene container. Misschien nog steeds niet alles in één keer, maar je bent er sowieso sneller van af dan wanneer je je snoeiafval niet met een hakselaar verwerkt.
Andere voordelen van een hakselaar
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om het fijngehakte snoeiafval in je groene container te laten verdwijnen. Maar je kunt dit materiaal ook op andere manieren verwerken en wel in je tuin. Zo kun je fijn gehakt snoeimateriaal bijvoorbeeld verwerken in een composthoop. Let er wel op dat je dit in de juiste verhouding met ander materiaal doet. Voor meer info, zie het artikel dat we hier eerder over hebben geschreven.
Een andere optie die je hebt om het fijngehakte snoeimateriaal te verwerken, is het in een dikke laag uitspreiden in je tuin. Of een gedeelte daarvan natuurlijk. Een dikke laag houtsnippers gaat de groei van onkruid tegen en ook draagt dit bij aan het weren van katten uit je tuin. Katten vinden het namelijk niet prettig om met hun pootjes over dit materiaal te lopen. Verder is een laag van houtsnippers een bron van voeding voor het dier- en bodemleven in je tuin. Reden genoeg dus om een hakselaar te gebruiken voor je snoeiafval.
Aandachtspunten bij de aankoop van een hakselaar
Voor je overgaat tot aankoop van een hakselaar zijn er een paar punten die je aandacht verdienen, namelijk:
Capaciteit van de hakselaar
Je weet als geen ander hoeveel snoeiafval je tuin oplevert. Wanneer dit slechts een beperkte hoeveelheid is, kies dan voor een wat kleiner model versnipperaar. Deze dekt immers de lading en kost je bovendien vaak ook minder. Andersom werkt het natuurlijk ook. Het is uiteraard zonde van je tijd als je lang bezig bent met het verwerken van snoeiafval, omdat de capaciteit van je houtversnipperaar aan de lage kant is.
Maximale takdikte
Kijk goed naar wat de hakselaar die je op het oog hebt aankan. We hebben het dan niet over de hoeveelheid snoeiafval, maar over de dikte van de takken en/of stammetjes. Check altijd de technische specificaties van de machine en wanneer je deze info niet kunt vinden, informeer dan altijd verder. Dit voorkomt dat je weinig aan je machine hebt en je snoeiafval alsnog op een andere manier moet verwerken.
Geluid
Het verwerken van takken en dunne stammetjes in een machine brengt uiteraard geluid met zich mee. Dit geluid kan best flink zijn. Houd hier rekening mee, want het is altijd fijn om je buren te vriend te houden. Het geluidsniveau wordt weergegeven in decibellen en ook dit hoor je terug te vinden in de technische specificaties van je machine.
Liever niet elektrisch?
Zoals eerder aangegeven hebben we het in dit artikel over elektrisch aangedreven hakselaars. Het is dan uiteraard handig als je een stroompunt in de buurt hebt van de plek waar je de machine wilt gebruiken. Heb je dit niet of is een lang verlengsnoer voor jou geen optie? Kies dan voor een hakselaar met een verbrandingsmotor.
Deze zijn krachtiger dan de elektrische variant, dus dit kan ook een prima keuze zijn als je wat dikker hout hebt om te verwerken. Realiseer je wel dat een machine met verbrandingsmotor beduidend meer lawaai produceert dan een elektrisch aangedreven machine.
Safety first!
Een hakselaar is machine waarbij je goed moet opletten en veiligheid serieus neemt. Pas goed op als je met deze machines werkt. Wees voorzichtig bij de toevoer van takken in de hakselaar. Blijf met je handen uit de buurt van de messen en zet de machine altijd uit als takken vastlopen. Daarnaast raden we je aan om handschoenen te dragen, om splinters in en wondjes aan je handen te voorkomen bij het ‘voeren’ van de machine. Draag bovendien een veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen ‘rondvliegend’ materiaal. Ook gehoorbescherming is vaak geen overbodige luxe.
Elektrische hakselaars zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer honderd euro. Afhankelijk van onder andere merk, capaciteit en snijdikte lopen prijzen op tot enkele honderden euro’s. Zo is er voor elk budget een machine te vinden. Aan jou natuurlijk de keus of een hakselaar voor jou de oplossing is voor het verwerken van je snoeiafval.