grondwater ontijzeren

Steeds meer mensen kiezen er voor om zelf grondwater op te pompen. Dit grondwater kan gebruikt worden voor het besproeien van de tuin, maar bijvoorbeeld ook voor het wassen van je auto of het reinigen van je terras. Als particulier mag je in het overgrote deel van ons land zelf grondwater oppompen. Je hebt dus geen vergunningsplicht, maar wel een meldingsplicht.

Check voordat je een pompinstallatie aanlegt even bij wie of welke instantie je dit moet melden. En natuurlijk chek je ook, om een boete te ontlopen, of je wel grondwater op mag pompen in jouw tuin. Want ‘het overgrote deel van ons land’ betekent dus ook dat er gebieden zijn waar dit niet mag.

Overigens wordt het afgeraden om zelf opgepompt grondwater als drinkwater te gebruiken. Waarom niet? Omdat de kwaliteit van grondwater niet gewaarborgd kan worden en ons Nederlandse drinkwater van uitstekende kwaliteit is. Loop dan ook geen risico met je gezondheid en gebruik grondwater alleen voor de eerder genoemde doeleinden.

IJzer in grondwater

In grondwater zit ijzer. Dit ijzer komt in het grondwater, omdat oppervlaktewater door verschillende lagen in de aarde zakt, voordat het grondwater wordt. Verschillende van deze aardlagen bevatten veel ijzer (Fe), wat wordt opgenomen door het water.

Pomp je dit grondwater vervolgens op, dan is de kans groot dat het water veel ijzer bevat. De hoeveelheid ijzer in het grondwater verschilt per regio. In zijn algemeenheid kunnen we echter wel stellen dat het percentage ijzer hoog tot te hoog is. Grondwater ontijzeren is dan ook iets dat we je echt aanraden om te doen.

Waarom grondwater ontijzeren?

Uit de vraag maak je waarschijnlijk al op dat een te hoog ijzergehalte in grondwater niet goed is. Dit is inderdaad zo, want dit kan voor verschillende problemen zorgen. Grondwater ontijzeren tackelt deze problemen en is daarom eigenlijk een absolute must. Dit zijn de problemen die te veel ijzer in grondwater kan veroorzaken:

  • IJzer kan roesten en water met teveel ijzer kan een roestachtige kleur hebben. Geen fraai gezicht als je dit op je planten en gazon sproeit, hier je auto mee wast of hier je terras mee schoonboent.
  • Los gezien van de kleur smaakt water met een teveel aan ijzer (Fe) ook niet lekker. We noemen dit punt, ondanks dat het drinken van grondwater afgeraden wordt. Waarom? Omdat er nu eenmaal mensen zijn die dit water wel drinken. Grondwater ontijzeren is voor deze groep mensen echt belangrijk om te doen.
  • Ijzerhoudend water is bacteriegevoelig en sluit dus aan op het vorige punt.
  • De geur van water met veel of teveel ijzer erin, is niet prettig. Niet bepaald aangenaam in je tuin zitten als je deze net gesproeid hebt met dit water.
  • grondwater met te veel ijzer kan technische problemen veroorzaken aan sproei installaties. Meest voorkomende probleem is verstopping.

ijzer grondwater sproeier

Hoe kun je grondwater ontijzeren?

Er zijn verschillende manieren waarop je grondwater kunt ontijzeren. Zo is er een manier waarbij je met enkel en alleen een drietal regentonnen het ijzer uit het water kan halen. De regentonnen dienen te alle tijden gevuld te zijn. Daarnaast is het bij deze manier van ontijzeren belangrijk dat het water in de tonnen voortdurend blootgesteld zijn aan de lucht. We gaan verder niet in op deze methode, omdat deze uiteindelijk vrij bewerkelijk is. Bovendien is deze methode alleen geschikt voor zeer beperkt gebruik van grondwater.

Een makkelijker oplossing voor grondwater ontijzeren is gebruik te maken van een filtersysteem. Groot voordeel van dit soort ontijzerinstallaties is dat ze niet alleen het ijzer uit het grondwater filteren, maar ook bijvoorbeeld zand, resten van pesticiden en hoge concentraties van mangaan. Dit soort filtersystemen zijn zeer betaalbaar en een betrouwbare oplossing.

De plaatsing en aansluiting van dit soort filtersystemen lijkt vaak ingewikkeld, maar uiteindelijk valt dit in de praktijk reuze mee. Qua onderhoud wordt er niet veel van je gevraagd. Het enige dat je in de gaten moet houden, is dat je tijdig het filter in het systeem vervangt.

Hoe lang een filter meegaat is lastig aan te geven. Dit hangt namelijk af van een aantal verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het grondwater en de hoeveelheid water die je verbruikt. We willen je toch graag enig idee te geven van de levensduur van een filter. Gemiddeld genomen bedraagt de levensduur van een ontijzerfilter tussen de 4 en 8 maanden.

Gebruik jij ook grondwater voor het besproeien van je tuin en ben je hier niet heel happy mee? Kies dan voor grondwater ontijzeren, de ideale oplossing om toch grondwater te gebruiken. Je planten en gazon zullen je dankbaar zijn!