Steeds meer mensen kiezen er voor om zelf grondwater op te pompen. Dit grondwater kan gebruikt worden voor het besproeien van de tuin, maar bijvoorbeeld ook voor het wassen van je auto of het reinigen van je terras. Als particulier mag je in het overgrote deel van ons land zelf grondwater oppompen. Je hebt dus geen vergunningsplicht, maar wel een meldingsplicht.
Check voordat je een pompinstallatie aanlegt even bij wie of welke instantie je dit moet melden. En natuurlijk chek je ook, om een boete te ontlopen, of je wel grondwater op mag pompen in jouw tuin. Want ‘het overgrote deel van ons land’ betekent dus ook dat er gebieden zijn waar dit niet mag.
Overigens wordt het afgeraden om zelf opgepompt grondwater als drinkwater te gebruiken. Waarom niet? Omdat de kwaliteit van grondwater niet gewaarborgd kan worden en ons Nederlandse drinkwater van uitstekende kwaliteit is. Loop dan ook geen risico met je gezondheid en gebruik grondwater alleen voor de eerder genoemde doeleinden.
IJzer in grondwater
In grondwater zit ijzer. Dit ijzer komt in het grondwater, omdat oppervlaktewater door verschillende lagen in de aarde zakt, voordat het grondwater wordt. Verschillende van deze aardlagen bevatten veel ijzer (Fe), wat wordt opgenomen door het water.
Pomp je dit grondwater vervolgens op, dan is de kans groot dat het water veel ijzer bevat. De hoeveelheid ijzer in het grondwater verschilt per regio. In zijn algemeenheid kunnen we echter wel stellen dat het percentage ijzer hoog tot te hoog is. Grondwater ontijzeren is dan ook iets dat we je echt aanraden om te doen.
Waarom grondwater ontijzeren?
Uit de vraag maak je waarschijnlijk al op dat een te hoog ijzergehalte in grondwater niet goed is. Dit is inderdaad zo, want dit kan voor verschillende problemen zorgen. Grondwater ontijzeren tackelt deze problemen en is daarom eigenlijk een absolute must. Dit zijn de problemen die te veel ijzer in grondwater kan veroorzaken:
- IJzer kan roesten en water met teveel ijzer kan een roestachtige kleur hebben. Geen fraai gezicht als je dit op je planten en gazon sproeit, hier je auto mee wast of hier je terras mee schoonboent.
- Los gezien van de kleur smaakt water met een teveel aan ijzer (Fe) ook niet lekker. We noemen dit punt, ondanks dat het drinken van grondwater afgeraden wordt. Waarom? Omdat er nu eenmaal mensen zijn die dit water wel drinken. Grondwater ontijzeren is voor deze groep mensen echt belangrijk om te doen.
- Ijzerhoudend water is bacteriegevoelig en sluit dus aan op het vorige punt.
- De geur van water met veel of teveel ijzer erin, is niet prettig. Niet bepaald aangenaam in je tuin zitten als je deze net gesproeid hebt met dit water.
- grondwater met te veel ijzer kan technische problemen veroorzaken aan sproei installaties. Meest voorkomende probleem is verstopping.
Hoe kun je grondwater ontijzeren?
Er zijn verschillende manieren waarop je grondwater kunt ontijzeren. Een makkelijke oplossing voor grondwater ontijzeren is gebruik te maken van een filtersysteem. Groot voordeel van dit soort ontijzerinstallaties is dat ze niet alleen het ijzer uit het grondwater filteren, maar ook bijvoorbeeld zand, resten van pesticiden en hoge concentraties van mangaan. Dit soort filtersystemen zijn zeer betaalbaar en een betrouwbare oplossing.
Aquafilter - grondwaterfilter "Brix" 4staps - waterfilter - putwaterfilter
De plaatsing en aansluiting van dit soort filtersystemen lijkt vaak ingewikkeld, maar uiteindelijk valt dit in de praktijk reuze mee. Qua onderhoud wordt er niet veel van je gevraagd. Het enige dat je in de gaten moet houden, is dat je tijdig het filter in het systeem vervangt.
Filterset , 4 vervangfilters voor Aquafilter - grondwaterfilter "Brix" 4staps - waterfilter - putwaterfilter
Grondwater ontijzeren met een zelfgemaakte houtskoolfilter
Je kunt een biologisch filter maken waar je het opgepompte grondwater doorheen leidt. Een biologisch filter als deze, ook wel houtskoolfilter genoemd, bestaat uit drie lagen materiaal. Zo maak je een houtskoolfilter om grondwater mee te ontijzeren:
- Zorg dat je een flinke container hebt, bijvoorbeeld een gallon container of een IBC-container
- De onderste laag bestaat uit geactiveerde houtskool (online te koop) en breng je dan ook als eerste aan
- Bovenop het actieve houtskool breng je een vrij dikke laag zand aan
- Bovenop het zand breng je een laag grind aan
- Aan de bovenzijde van de container laat je het grondwater de container binnenstromen
- Aan de onderkant van de container heb je een opening gemaakt, zodat het water eruit kan stromen. Je kunt het water opvangen in een (klein) bassin en van hieruit verder gebruiken. De container kun je netjes wegwerken, zodat deze minder opvalt.
Je ziet dat de verschillende lagen steeds fijner/dichter van structuur worden. De grofste deeltjes ijzer worden er door het grind uitgehaald. Vervolgens haalt het zand de wat minder grove deeltjes eruit en als laatste worden de meest fijne deeltjes ijzer door het actieve houtskool verwijderd. Het actieve houtskool doodt ook nog bacteriën, wat de waterkwaliteit ten goede komt als je het toch wilt drinken. Kies je hiervoor, dan is het verstandig om het ,door het biofilter gezuiverde water, te koken voor je het drinkt.
Grondwater ontijzeren met een grondwaterfilter
Er zijn ook kant en klare filtersystemen te koop. Bij de meeste systemen wordt het water door verschillende filters geleid om het ijzer en andere ongewenste bestanddelen uit het water te filteren. Het eerste filter is meestal een sedimentfilter dat onder andere roest, slib en zanddeeltjes uit het grondwater haalt. De tweede filter haalt specifiek het ijzer uit het water.
Het is belangrijk dat je weet hoeveel ijzer het grondwater bevat, zodat je het juiste grondwaterfilter gebruikt. Je kunt het grondwater laten testen in een lab, maar er zijn ook online testen te koop die je zelf eenvoudig uitvoert. Check vooraf of het filtersysteem dat je wilt kopen de hoeveel ijzer in het grondwater aankan! De laatste filter is ook hier een koolfilter dat verantwoordelijk is voor de laatste zuivering van o.a. chloor en andere chemische stoffen.
Hoe lang een filter meegaat is lastig aan te geven. Dit hangt namelijk af van een aantal verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het grondwater en de hoeveelheid water die je verbruikt. We willen je toch graag enig idee te geven van de levensduur van een filter. Gemiddeld genomen bedraagt de levensduur van een ontijzerfilter tussen de 4 en 8 maanden.
De meeste grondwaterfilters hebben een duidelijke handleiding, waardoor je als je een beetje handig bent, deze zelf kunt installeren. Enige technische kennis is hierbij een pré, want pomp, doorvoercapaciteit en drukregelaar zijn zaken waarmee je te dealen krijgt. Ontbreekt deze technische kennis je, schakel dan een vakman in.
Ik heb ookeen waterbron met veelijzer graag wil ik het ijzer er uit hebben
Bedankt voor het delen van de tip om grondwater te ontijzeren. Ik zou ook graag een goed filtersysteem willen kopen. Belangrijk is dat de pomp sterk genoeg is denk ik. Ook goed om te weten dat het filter nog best lang meegaat.
Het grondwater in Haarlem West bevat eveneens veel ijzer. Om die reden heb ik een filter aangeschaft, drie traps, ongeveer zoals hierboven is afgebeeld. De verkoper geeft aan dat het grondwater niet onder al te hoge druk door het ijzerfilter gepompt mag worden, maar dat bleek geen probleem. De waterdruk wordt door deze filters ruim gehalveerd, wat tot gevolg heeft dat de pomp zichzelf, om oververhitting te voorkomen, uitschakelt. Ik probeerde dit probleem op te lossen door een parallelle opstelling van twee ijzerfilters met daarvoor het zandfilter. Hierdoor leverde het systeem wel meer water, maar dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van deze filters. Na enkele dagen begaf de pomp het. Na aanschaf van een nieuwe pomp bleek na twee weken dat de hoeveelheid water uit mijn tuinsproeier een hoogte bereikte van maximaal één meter. Het zandfilter is namelijk volkomen ongeschikt om 1 M3 grondwater van zand te ontdoen, waardoor beide ijzerfilters volkomen dichtgeslibt zijn. De leverancier heb ik op de hoogte gehouden van het probleem en de mogelijke oplossing om twee ijzerfilters parallel te zetten. De leverancier heeft dit voor kennisgeving aangenomen.
Mijn conclusie: het drietraps filtersysteem bestaande uit een zandfilter, een ijzerfilter en een koolstoffilter zijn zelfs voor besproeiing van de tuin, middels een gewone pomp, af te raden. Na twee weken gebruik van een dubbel systeem en doorvoer van veel minder dan 10M3 grondwater kunt u de dubbele set filters vervangen of het hele systeem in de vuilnisbak gooien. Ik zou aanraden een aanmerkelijk zwaarder systeem aan te schaffen en zeker niet het in dit artikel afgebeelde 3- of 4 traps systeem.
Daar heb je gelijk in. Ik heb een open ontijzeringssysteem. Mijn ingangswater heeft een ijzer gehalte van 40mg/ltr. Na behandeling nagenoeg 0. Ik gebruik 2000 kuub per jaar. Al 10 jaar lang, waarbij ik 1x ondehoud heb laten doen. Deze proffesionele installatie kost wel enkele duizenden euro’s. Maar dat verdien je snel genoeg terug.
Mvg,
Andy Bos.
Hallo Anoniem
Wat is het merk en capaciteit van je installatie en wat waren de kosten???
groet Henk
Hoe groot (L x H) zijn de Brix 4staps filters…?
Hoe ontijzel Je elektrisch. Met 30V gelijkspanning maar hoe en waarmee