Grind en split zijn bodembedekkers. Je gebruikt ze voor het creëren van looppaden in je tuin. Voor prachtige opritten en voor siervlakken.

Ben je geen groen liefhebber? Dan zijn grind en split uitstekende alternatieven om een onderhoudsarme en moderne tuin te creëren. Een moderne rustige uitstraling gegarandeerd.

Ben je wel een groen liefhebber? Looppaden, staanplaatsen en siervlakken die je in de tuin creëert, gaan goed samen met een groene tuin en heb je vrijwel altijd nodig.

In een kruip en sluip tuin, een moestuin of een moderne tuin: overal kun je met grind en split uit de voeten. Waar grind voornamelijk grijs, zwart en wit is, en moderniteit met een klassiek gevoel ademt, is split vaak kleurrijker en wat opvallender.

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split hebben allereerst een aantal verschillen in uiterlijke kenmerken. Ten eerste is het kleurverschil opvallend en groot. Rouge beige split, Golden Son geel, Yellow Sun en Lava split zijn vier mooie opvallende kleuren split.

Alpen Grind, Castle en Grind Bond zijn drie standaard soorten Grind, die altijd te vinden zijn in de Gamma en tuincentra. Grijs grind geeft een tuin een rustige en moderne uitstraling. Over het algemeen is grind rustiger, grijzer, grauwer, moderner en soms witter (Carrara). Split is vaak iets opvallender en kleurrijker (Rouge beige).

Het verschil tussen grind en split is dat grind een ronde of ovale vorm heeft en een redelijk gladde steen is. Split is vaak hoekig en kan scherpe randen hebben, zoals de naam al zegt ontstaat split uit het splijten van rotsen.

De oorsprong van grind en split verschilt. Je kent vast wel de kiezelsteentjes in beekjes en rivieren. Dankzij waterstromen zijn deze kiezelsteentjes tot ronde steentjes geërodeerd.

Deze charmante ronde en ovale steentjes in de rivieren noemt men na voldoende eroderen, grind. Je komt ze overal tegen in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Zweden.

De steentjes worden soms in fabrieken bijgeslepen. Dit gebeurt zelden. Het eeuwenlange proces van eroderen heeft namelijk perfect grind in onze rivieren gecreëerd!

Het winnen van deze steentjes gebeurt overal. In de Schotse Hooglanden, Noorwegen en de Zuid-Duitse bergrivieren. De Rocky Mountains en de Alpen. In de Zuid-Duitse bergrivieren vindt je bonte moräne grind.

Maar standaard grind komt uit de Schotse Hooglanden. Wit Grind komt uit Zweden. Grind verschilt dus per gebied in de wereld. Maar aangezien het winnen van natuurlijk grind tijdrovend is, wordt grind steeds vaker kunstmatig gemaakt.

Split wordt ook overal ter wereld gewonnen. Maar de steentjes worden uit enorme stenen en keien geslagen en vindt je dus in berggebieden. Keien worden kapot geslagen en de overblijfselen worden gemaald in machines.

De stenen en keien vindt men bijvoorbeeld in de Zuid-Duitse bergrivieren. Het vermaling proces gaat door tot er kleine, vaak vierkante, wat scherpere en hoekige, steentjes overblijven en dit noemt men split.

Zo kies je het juiste grind of split voor je klus

Wanneer je je oriënteert op een bodembedekker als grind en split, moet je jezelf een aantal dingen vragen. Wat vind ik mooi? Rond of hoekig, rood of wit? En daarnaast: waarvoor wil ik het grind/split gebruiken?

Wil ik hoofdzakelijk onkruid tegenhouden? Ga ik looppaden creëren? Wil ik gewoonweg een paar vierkante meter bedekken? Of doe ik het puur voor de uitstraling? Of een combinatie van dezen?

Drie dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van split of grind:

1. Welke kleur kies je?

Wil je de aandacht trekken? Kies dan voor kleuren met een groot contrast. Die vindt je bij split. Complementaire kleuren, zoals wit, zwart en grijs, creëren een meer subtiel gevoel en vindt je bij zowel split als grind, maar meer bij grind. Qua kleurbepaling kun je ook overwegen welke kleur het beste bij je woning en/of nabijgelegen gebouwen, garage of schuurtje, past.

Houd er rekening mee dat wit grint na de eerste regenbui een behoorlijk deel van hun witheid verliezen. Hun natuurlijke witheid behouden ze. Verder zorgt de regen juist voor een verduidelijking van andere kleuren en worden ze opvallender.

Flamingo en Artctic Blue zijn op het moment populaire splits, met aantrekkelijke kleuren. Flamingo komt in pasteltinten roze, wit en grijs. Arctic Blue komt in blauw, wit en grijs. Ze zijn het meest geschikt voor opritten, loopvlakken en siervlakken in de tuin.

2. De afmetingen van het grind of split

Zowel split als grind komt in verschillende afmetingen. Doorgaans zijn er drie afmetingen: 30-60 mm (groot), 8-16 mm (gemiddeld) en 2-8 mm (klein). Voor een oprit heb je andere afmetingen split en grind nodig (8-16 mm) dan voor een looppad (2-16 mm). Een siervlak heeft vaak de grootste afmetingen nodig (30-60 mm).

3. Welke split of grind wil je?

Populaire soorten split op dit moment zijn naast de Artctic Blue en Flamingo: Basalt, Yellow Sun, Icey Blue en Tahiti White.

Populaire grind op dit moment zijn: Parelgrind, Normaal grind, Moräne grind, Carrara, Wit grind en Beach pebbles.

De Basalt, Flamingo, Artctic Blue, Yellow Sun, Grind Bruin en Wit, en Graniet Split zijn uitstekende grinten en splits voor de oprit. De Canadian Slate is niet geschikt.

Er zijn dus splits en grinten wel/niet geschikt voor bepaalde doeleinden. Meer over de soorten grind en split lees je verderop.

Een tuinpad aanleggen met grind of split

Heb je een split of grind gekozen en ga je zelf aan de slag?

Voor de aanleg van een tuinpad is het belangrijk de soort, kleur, afmeting en dikte te weten. Vaak wordt 16-32 mm gebruikt. Dit heb je nodig:

  • Anti-worteldoek
  • Optioneel zand
  • Een hark en/of schep voor het verspreiden van de steentjes. Vooral met een groot oppervlak is een hark nodig!

Zo leg je een tuinpad aan met grind of split:

  1. Zorg dat de ondergrond vlak is. Je bereikt dit eventueel door een laag zand te storten en al het onkruid en ander groen te verwijderen.
  2. Op de vlakke ondergrond plaats je het anti-worteldoek of een grindmat.
  3. Op dit doek strooi je de stenen. Laagdikte is ongeveer 5cm.
  4. Verspreid de stenen met een hark.

Verwacht je een zware belasting op het pad? Gebruik dan grindplaten als ondergrond, in plaats van anti-worteldoek.

Zelf een oprit aanleggen met grind of split

  1. Leg een fundering aan van gebroken puin.
  2. Plaats hierboven het anti-worteldoek, maar liever splitplaten. Splitplaten zorgen dat de steentjes bij elkaar blijven en zich niet verplaatsen. Het oppervlak wordt hierdoor stabiel en veilig.
  3. Strooi de stenen hierop. Laagdikte is tevens ongeveer 5cm.

De voordelen van split

Split heeft de volgende voordelen:

  1. Split blijft goed liggen op zijn plaats, is niet rond en zal dus niet rollen. Grind doet dit wel. De hoekige steentjes blijven op hun plaats en hechten zich zelfs vast aan de ondergrond. Bijharken is dus niet nodig.
  2. Kan op ideale grootte worden gemaakt. Grind is voornamelijk een natuurlijk product en split wordt bewerkt.
  3. Split komt in verschillende opvallende kleuren. Grind komt voornamelijk in de tinten grijs en wit. Van split kan dus gezegd worden dat het beter bij een moderne strakke tuin past. Er wordt weleens gezegd dat grind van vroeger is en split van nu.
  4. Is makkelijk aan te leggen en vervolgens ook onderhoudsarm. Met een worteldoek komt onkruid er nauwelijks tot niet door.
  5. Laat water goed door en voert regenwater dus af.
  6. Split is relatief goedkoper dan grind.
  7. Split laat afval, mos, vuil en aanslag niet aan zich hechten. Dit gebeurt sneller bij grind.

De voordelen van grind

Grind heeft de volgende voordelen:

  1. Grind is rond en niet hoekig/ eventueel scherp, zoals split. Dit kan fijner en veiliger zijn voor spelende kinderen.
  2. Is relatief goedkoop.
  3. Leg je makkelijk aan.
  4. Kun je met van alles combineren.
  5. Grind kun je gemakkelijk plaatsen op moeilijke hoekige en ronde plekken.
  6. Grind maakt meer geluid en je kunt dus horen wanneer er iemand aankomt. Dit kan een veilig gevoel geven.
  7. Is ook waterdoorlatend. Maar net iets méér waterdoorlatend dan split. Er zit meer ruimte tussen de ronde steentjes, dan bij de hoekige steentjes.

Voordelen die gelden voor zowel grind als split

Dan zijn er nog een aantal gezamenlijke voordelen die gelden voor zowel grind als split:

  • Grind en split zijn beiden duurzaam. Het zijn producten uit de natuur en ze zijn recyclebaar. Gaan ontzettend lang mee.
  • Onderhoudsarm. Ja, een onderdoek of dergelijke is gewenst voor onkruid bestrijding. Maar ook zonder zal onkruid het zwaar hebben. Kalk, van met name grind, bestrijdt het onkruid. Daarnaast zijn grind en split in vergelijking met tegels onderhoudsarm, breken ze niet af en blijft vooral split op zijn plek liggen.
  • Zelfs auto’s kunnen over grind en split rijden.
  • Budgetvriendelijk. Aanleggen kan prima zelf en aanschaffen is relatief goedkoop. Waar tegels na verloop van tijd kunnen breken en verzakken, blijven grind en split in uitstekende conditie.

De nadelen van grind en split

Dan zijn er ook natuurlijk een paar nadelen aan grind en split in de tuin:

  1. Bladeren in de herfst zijn niet heel makkelijk aan te vegen. Gebruik hier een bladblazer voor.
  2. Er kan bij bepaalde soorten grind kleurverschil optreden na regenbuien.
  3. Enkel grind op de bodem zal onkruid door laten. Zorg dus voor een worteldoek, matten of grindplaten.
  4. Met blote voeten lopen zal met name op split even wennen zijn.

3 populairste soorten grind en split op dit moment

Er zijn zóveel soorten grind en split, dat we hieronder een paar populaire, bijzondere en leuke soorten uitlichten:

1. Beach Pebbles salon. 5-8 mm, 8-16 mm en 16-25 mm.

Deze diep antraciete/donkergrijze grind zijn zeer goed beloopbaar en hebben een stijlvolle, rustige en luxe uitstraling. Ze zijn geschikt als dakgrind en er kan dankzij hun hardheid op gereden worden. Deze grindsoort is geweldig om te combineren met groen in je tuin. Ze passen bij struiken met veel groen blad en specifiek een Japanse tuin. Ook mooi om rondom een vijver te leggen. Voor een zak van 20 kg betaal je rond 25 euro en voor 300 kg zo’n 225 euro.

2. Basalt split

lijkt op de Beach Pebbles Salon. Antraciet of grijs van kleur. Deze split komt uit vulkanisch stollingsgesteente en is het meest populair als sierobject. Ze komen in verschillende maten, de grootste is vooral geschikt voor op de grond bij watervallen. De grove brokken van groter dan 32 mm hebben veel ruimte tussenin en laten water dus goed door.

3. Ice Blue split

Met een blauwe gloed is deze marmersoort split iets duurder en momenteel erg populair.