grasmaaier kopen

Of je nu hectares gazon of slechts een klein stukje gras hebt, je wilt een goede grasmaaier kopen die de klus kan klaren. Tuinsimpel heeft alle gangbare soorten grasmaaiers op een rij gezet, en zaken als mulchen en gebruiksgemak vergeleken die je tijd en moeite besparen.

Je hoeft geen vermogen te betalen om een ​​goede grasmaaier te krijgen. Sommige modellen kosten honderden euro’s, maar ze presteren bijna net zo goed als goedkopere varianten. Echter zit er in gebruiksgemak wel grote verschillen, denk bijvoorbeeld aan de grasmaaier zelf moeten duwen tegenover relaxt zitten op een zitmaaier. Of zelfs alles vanzelf laten maaien door een robotmaaier!

Net als kettingzagen heb je de mogelijkheid om een ​​grasmaaier op elektriciteit, benzine en zelfs op accu te kopen. Zoals je kunt verwachten zijn er verschillen tussen elk type.

 

Soorten grasmaaiers

Kooimaaier

Geen luide motor en geen onhandig snoer. Bij deze maaier ben je zelf de aandrijving, je duwt om de ​​reeks messen (de kooi) te laten draaien. Naast dat het milieubewust is, is dit ook de goedkoopste soort grasmaaier. Verder neemt de kooimaaier weinig ruimte in beslag en is dus ideaal voor kleine tuinen en schuurtjes.

Pluspunten: De kooimaaier vervuilt niet en verbruikt geen benzine of stroom. Ze zijn stil, goedkoop en relatief veilig. De kooimaaier vereist weinig onderhoud.

Minpunten: Met de kooimaaier blijft al het gemaaide gras liggen, je zult het zelf bij elkaar moeten harken. Je hebt ook kooimaaiers met een opvangbak, kies hier voor als je niet wilt harken. Als je je gazon te hoog laat groeien kan het flink duwen zijn om de kooimaaier vooruit te krijgen.

Onderhoud: De messen van een kooimaaier hebben af en toe een slijpbeurt nodig.

Beste voor: vlak gazon tot 400 m².

Ons advies:

Benzine grasmaaier

Een benzine grasmaaier is voor het zwaardere maaiwerk. Met een benzine grasmaaier maai je met gemak hoog gras en grote oppervlaktes. Je kiest voor een motormaaier als een elektrische grasmaaier niet krachtig genoeg is voor de klus, of om sneller klaar te zijn. Naar onze mening is het in de meeste gevallen een persoonlijke voorkeur, maar als je een oneffen, hellend of stug gazon hebt, moet de benzine grasmaaier op je shortlist staan. De benzine grasmaaier is echter wel luidruchtig en heeft meer onderhoud nodig. Daarbij verbruikt de motormaaier benzine en is minder goed voor het milieu. Het voordeel hiervan is wel dat deze motormaaier snoerloos werkt.

Pluspunten: Groot vermogen, voor grotere gazons. Maait hoog gras zonder problemen.

Minpunten: vereist meer onderhoud, verbruikt benzine en maakt meer geluid. Ook zijn benzine grasmaaiers zwaarder en dus iets moeilijker op te bergen.

Onderhoud: Slijpen van messen, olie controleren, luchtfilter reinigen, bougie.

Beste voor: Gazon vanaf ongeveer 600 m².

Ons advies:

Accugrasmaaier

Accu grasmaaiers met een lithium-ion accu komen overeen met een elektrische grasmaaier. Het resultaat van maaiprestaties doet niet onder voor dat van de elektrische soortgenoot met snoer. Maar ze zijn duurder en de accu heeft een beperkte lading. Met de accu grasmaaier kun je je weer vrij bewegen zonder een snoer in de gaten te hoeven houden. Het bezit van een grasmaaier met accu is niet langer een ongemak. In de afgelopen jaren heeft de technologische vooruitgang ertoe geleid dat de snoerloze en op accu werkende modellen dezelfde hoge kwaliteit bieden als benzine- en snoermodellen. Veel modellen met accu zijn aanzienlijk beter(!) dan sommige goedkope elektrische en benzine aangedreven modellen. De accu kan meestal tussen de 30 en 90 minuten werk leveren, afhankelijk van accu en de kwaliteit. Een van de grote verkoopargumenten van deze types is dat ze meestal erg licht zijn in vergelijking met benzine grasmaaiers. Ze bieden ook een eenvoudigere bediening.

Pluspunten: Iets dat veel mensen opmerken is de vermindering van geluid. Elektrische en accumaaiers maken nog steeds lawaai, maar ze zijn duidelijk niet zo luid en opdringerig als een grasmaaier met benzinemotor. Hetzelfde resultaat als een elektrische grasmaaier met snoer, maar dan zonder snoer. Dit geeft je meer bewegingsvrijheid. Eenvoudig om in gebruik te nemen. Laad de accu op en druk dan op een paar knoppen en je maait het gras in seconden. Je hoeft niet te tobben over het vullen van brandstoftanks.

Minpunten: Zorg altijd voor een volle accu voordat je gaat maaien, anders moet je halverwege het maaien van je gazon wachten totdat de accu weer opgeladen is. Voor het gemak kun je een extra accu kopen. De accu grasmaaier is iets duurder dan een elektrische grasmaaier met snoer.

Onderhoud: Een accu grasmaaier heeft weinig onderhoud nodig afgezien van het slijpen van de maaimessen.

Beste voor: Vlak gazon tot ongeveer 600 m².

Goed om te weten: Sommige accugrasmaaiers gebruiken accu’s die ook apparatuur kunnen voeden zoals grastrimmers, heggenscharen, bladblazers en kettingzagen. Als je verschillende compatibele apparaten hebt, kun je een accu gebruiken terwijl anderen worden opgeladen.

Ons advies:

Elektrische grasmaaier

Bij een wat groter gazon kijk je al snel voor een elektrische grasmaaier, dat scheelt veel inspanning vergeleken met de kooimaaier. Let er op dat niet alle modellen zichzelf voortbewegen, er zijn ook elektrische grasmaaiers die je zelf moet voortduwen. Die zorgen slechts voor het roteren van de maaimessen. Elektrische grasmaaiers zijn in veel opzichten net zo goed als een benzine grasmaaier. Ze geven je een schone en scherpe snede, maar zijn lichter en zorgen voor gemakkelijker manoeuvreren, waardoor ze populair zijn voor iedereen die niet met een zwaar model op benzine wil werken. Elektrisch aangedreven grasmaaiers zijn ook zeer milieuvriendelijk, ze hebben niet veel ervaring nodig om te gebruiken.

Pluspunten: de meeste elektrische gasmaaiers kunnen lang of dik gras met onkruid maaien. Een elektrische grasmaaier kan een opvangzak of zijafvoer hebben, en met een mulching functie versnipper je het gras tot bemesting voor je gazon. Elektrisch starten met een druk op de knop, geen gesleep met een jerrycan.

Minpunten: Modellen zonder wielaandrijvingen kunnen vermoeiend werken. Zelfrijdende elektrische grasmaaiers zijn fijner bij een groter gazon, zo hoef je niet te duwen. Het snoer kan in de weg zitten, zorg er ook voor dat het snoer niet tussen de messen komt. je bent beperkt door de lengte van het snoer.

Onderhoud: Een elektrische grasmaaier heeft weinig onderhoud nodig afgezien van het slijpen van de maaimessen.

Beste voor: Vlak gazon tot ongeveer 600 m².

Ons advies:

Zitmaaier

De door benzine aangedreven zitmaaier kan 2 tot 3 keer sneller snijden dan gewone duwmaaiers, waardoor ze het best geschikt zijn voor grotere grasvelden. Ze bieden betere tractie op heuvels en leveren een meer gelijkmatige snede. Nadeel is wel dat een zitmaaier een van de duurste soort grasmaaier is.

Pluspunten: groter maaidek, opties als opvangbak, bladveger. Besturen is gemakkelijk en vertrouwd, omdat ze een stuur gebruiken net als een auto. De beste modellen hebben comfortabele stoelen met hoge rugleuning en maken het gemakkelijk om de messen in te schakelen en uw maaihoogte aan te passen.

Minpunten: vereist meer onderhoud, verbruikt benzine en maakt meer geluid. Ook moet je voldoende ruimte hebben om de zitmaaier droog op te bergen.

Onderhoud: Slijpen van messen, olie controleren, luchtfilter reinigen, bougie.

Beste voor: Gazon vanaf ongeveer 800 m².

Ons advies:

Robotmaaier

Een robotmaaier is de meest simpele en tijdbesparende manier van grasmaaien. De robotmaaier maait automatisch het gazon binnen de grenzen, aangegeven met een draad. Na het maaien keert de robotmaaier zelfs terug naar zijn oplaadstation.

Pluspunten: Deze maaibots zijn ontworpen om willekeurig te rijden, omkeren van richting wanneer ze de draad of een obstakel bereiken en terugkeren naar een laadstation wanneer dat nodig is. Je kunt een planning instellen en de maaier zal vanzelf beginnen, hoewel wij aanbevelen dat iemand hem in de gaten houdt. Nog een pluspunt: ze produceren geen uitstoot.

Minpunten: Je moet een perimeterdraad installeren om de maaikaders af te bakenen. De prestaties variëren sterk en de snijkwaliteit is vaak minder dan die van conventionele maaimachines, en ze zijn duur.

Onderhoud: regelmatig slijpen en reinigen van de messen.

Geschikt voor: Gazon vanaf ongeveer 600 m², mits je thuis iemand hebt die van technologie houdt en bereid is om de maaier in te stellen.

Ons advies:

Wat je moet overwegen voordat je een grasmaaier koopt

Een zitmaaier zonder afspoelpoort moet je kantelen.

Een zitmaaier zonder afspoelpoort moet je kantelen.

 • Landschap. Overweeg de grootte en helling van uw tuin om de perfecte loopmaaier te vinden.
 • Afspoelpoort. Voornamelijk bij zitmaaiers. Wanneer het tijd is om schoon te maken, koppel je de tuinslang aan een slangaansluiting op het maaidek. Vervolgens laat je de messen draaien van de zitmaaier en spoelt het water de messen schoon zonder dat je de machine hoeft te kantelen. Heeft je zitmaaier geen afspoelpoort dan kun je een zitmaaier lift gebruiken om te kantelen.
 • Elektrische start. Dit is simpeler dan starten met een trekkoord. Alle elektrische maaiers starten op deze manier.
 • Opvouwbare handgreep. Modellen met een inklapbare handgreep vereisen minder opslagruimte.
 • Verticale opslag. Veel gereedschap kan verticaal in een krappe garage worden opgeslagen. Sommige grasmaaiers hebben speciale motorafdichtingen die ook verticale opslag mogelijk maken, zonder het risico dat er olie of gas uit lekt.
 • Gelijke wielen. Sommige duwmaaiers hebben grotere achterwielen. Sla deze over, want met gelijke wielen kun je het gemakkelijkst manoeuvreren.
 • Urenteller. Dit geeft aan hoe lang de motor heeft gedraaid sinds de laatste olieverversing of ander onderhoud. Een paar modellen kunnen via Bluetooth verbinding maken met een smartphone-app om onderhoud bij te houden. Dit is voornamelijk bij zitmaaiers.
 • Mogelijkheid om brandstof te controleren. Een zitmaaier met een uitsparing waarmee je je brandstofniveau kunt bekijken, bij voorkeur vanaf de stoel, is ideaal.
 • Hoge rugleuning. Meer ondersteuning en comfortabeler dan een conventionele stoel.
 • Cruise control. Net als met een auto, kun je met de cruise control een rijsnelheid vergrendelen met een zitmaaier.
 • Verwijderbare batterij accugrasmaaier. Handig voor het binnenshuis opladen van de accu.

 

Wat te doen met grasresten

grasresten

 • Harken
 • Mulchen
 • Laten liggen

De meeste grasmaaiers hebben een stoffen zak of plastic opvangbak voor het verzamelen van grasknipsels. Sommige zijn handiger dan andere om te verwijderen, leeg te maken en opnieuw te plaatsen. Vanzelfsprekend wil je zo min mogelijk stoppen om de opvangbak te legen.

Veel mensen kopen graag mulching grasmaaiers, of degenen die naar behoefte kunnen worden omgezet naar mulchen. Mulchers hakken het gras extra klein. Mulching grasmaaiers besparen tijd en voeden het gras.

Wanneer het gras erg lang is, loont het vaak om het gras af te voeren zonder te mulchen: het gebruikt minder kracht en de maaier zal minder snel afslaan. Een tip is om de lange grasresten een dag te laten verdorren en dan opnieuw te maaien, maar nu met de opvangbak gemonteerd.

Maaihoogte

Dit is eenvoudigweg de hoogte boven de grond dat de grasmaaier het gras maait. Als je een kort gazon wilt maaien, kies dan voor een minimale maaihoogte van ongeveer 15 mm.