Gras maaien bij warm weer

Je bent maar wat trots op je mooie gazonnetje. Het gras is prachtig groen van kleur en het ligt erbij als een biljartlaken. Natuurlijk komt dit niet vanzelf, want alleen met de juiste zorg, liefde en aandacht krijg je dit voor elkaar. In het voorjaar en in het najaar vraagt een mooi, groen grasveld zeker aandacht.

De grote uitdaging is echter om je gazon ook in de zomermaanden zo mooi te houden. Maar hoe doe je dat? Hoeveel en hoe vaak moet ik het gazon sproeien? En gras maaien bij warm weer, is dat eigenlijk wel verstandig? TuinSimpel vertelt je hier uiteraard graag meer over.

Gras maaien bij warm weer, hoe vaak doe je dit?

Onder de juiste omstandigheden groeit gras heel snel. In ons klimaat kan het dan ook erg hard gaan. Een zonnetje, temperaturen van rond de twintig graden en regelmatig een bui, zijn ideale omstandigheden voor gras, om letterlijk en figuurlijk de grond uit te schieten. Normaal gesproken kun je volstaan met twee keer in de week gras maaien.

Zodra de temperaturen echter behoorlijk oplopen is het aan te raden om je gazon minder vaak te maaien. Je kunt dan het beste volstaan met één keer per week gras maaien bij warm weer. Naast warm weer kennen we in ons land tegenwoordig ook ‘heet weer’ en ‘extreem warm weer’. Gras maaien bij heet weer en gras maaien bij extreem warm weer is niet verstandig.

Het gras is dan bijzonder kwetsbaar en heeft het moeilijk. Gras maaien bij extreem warm weer en gras maaien bij heet weer raden we je dan ook af. Door het gras wat langer te laten, is het minder kwetsbaar voor verbranding en houdt het vocht makkelijker en langer vast. We raden het gras maaien bij heet weer en het gras maaien bij extreem warm weer af, maar het sproeien ervan niet.

Als het gras bruin is geworden door de hitte, raden we ook af het gras te maaien. Begin in dit geval weer met grasmaaien wanneer het gras zichzelf zichtbaar heeft hersteld.

bruin gras niet maaien

Bruin gras niet maaien.

Gras maaien met warm weer, wanneer doe je dit?

Nu je weet dat je bij warm weer je gazon slechts één keer per week moet maaien, is het belangrijk om te kijken op welk moment je dit dan doet. Het is belangrijk dat je gaat maaien als het gras droog is. Lijkt voor de hand te liggen bij warm weer, maar maaien na een verkoelende bui moet je gewoon niet doen.

Nadeel van gras maaien bij nat weer is dat het gras niet mooi en regelmatig wordt afgesneden door de maaier. Daarbij ligt het gras als het nat is een beetje plat en dit kan er voor zorgen dat stukken gras helemaal niet gemaaid worden. Tot slot ‘plakt’ nat gras aan elkaar en dit vind je grasmaaier lang niet altijd prettig.

Ook het grasmaaien in de volle zon is niet aan te raden. De zon zorgt ervoor dat de snijvlakken van je grasmaaier heter worden dan anders. Deze bloedhete snijbladen komen vervolgens in aanraking met het gras, wat eigenlijk direct verbrandt. Je kunt het beste ’s avonds het gras maaien, als de zon de meeste kracht heeft verloren.

Gras maaien bij warm weer, hoe kort maai je je gazon?

Voor veel mensen is gras maaien niet het leukste klusje in de tuin. Wat dan vaak wordt gedaan, is het gras flink kort maaien, tot soms wel twee centimeter. Dan hoef je nu eenmaal minder snel de grasmaaier weer uit de schuur te halen.

Ga je gras maaien met warm weer? Stel dan de maaihoogte van je grasmaaimachine anders in dan je gewend bent. Vijf, zes centimeter is een prima lengte voor je gras als het warm, heet of extreem warm weer is. Bij een lengte die korter is dan dit, dan is gras te kwetsbaar. Het verbrandt snel en het houdt vocht en voedingsstoffen niet tot nauwelijks vast.

Zorg voor een goede grasmaaier

Je weet zelf ongetwijfeld dat je met kwalitatief goed gereedschap makkelijker klust en hiermee een mooier resultaat neerzet. Dit zelfde geldt voor tuingereedschap. Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatief goed tuingereedschap en dus ook voor een goede, degelijke grasmaaier. We geven je natuurlijk graag een paar suggesties:

Mag gemaaid gras in de compostbak?

Een vraag die veel gesteld wordt, is of je gemaaid gras in de compostbak mag doen. Het antwoord op deze vraag is ‘ja’, maar wel een ‘maar’. Het is namelijk belangrijk dat het gras droog is als je dit in de compostbak doet.

Natuurlijk zorg je ervoor dat je niet alleen maar gras in je compostbak hebt zitten. Zorg er bovendien voor dat je de hoeveelheid gemaaid gras in je compostbak beperkt houdt. Zeker als je een kleine compostbak hebt, zit deze al snel vol. Hou hier rekening mee. Lees ook eens ons artikel over een goede compostbak kiezen.

Met welke ondergrond heb je te maken?

Voordat we dieper ingaan op het daadwerkelijke gras maaien bij warm weer, kijken we eerst even naar de ondergrond. Dit is namelijk belangrijk bij het water geven van het gras. We maken gemakshalve onderscheid tussen kleigrond en zandgrond. Om je gras mooi groen van kleur te houden is het belangrijk dat het gras voldoende water krijgt. Het nadeel van zandgrond is dat deze ondergrond nauwelijks water vasthoudt. Je zal op deze ondergrond dan ook wat vaker moeten sproeien.

Kleigrond daarentegen staat er juist om bekend dat het vocht vasthoudt. Tijdens warme periodes droogt kleigrond dan ook veel minder snel uit dan zandgrond. Dit betekent logischerwijs dan ook dat je gras op dat op deze ondergrond minder vaak hoeft te sproeien. Toch is het raadzaam om af en toe even te checken hoe droog de klei is.

Wanneer er veel op het gras wordt gelopen, dan wordt de bovenste laag van de kleigrond vaak erg hard. Hierdoor kan het gras niet diep genoeg wortelen, omdat de wortels simpelweg niet sterk genoeg zijn om door de harde kleilaag heen te dringen.

Hoe vaak je gazon sproeien om het gras groen te houden?

Gras kan alleen groeien als het voldoende water krijgt. Voordat je je druk gaat maken over gras maaien bij warm weer, is het goed om te weten hoe veel en hoe vaak je je grasveldje moet sproeien. Zonder water groeit je gras immers niet en dan hoef je het ook niet te maaien.

Veel mensen sproeien bij warm weer elke avond hun gras. Dit lijkt heel logisch, maar is dit eigenlijk helemaal niet. Aan kleine beetjes water heeft het gras gewoon niet genoeg om goed te kunnen wortelen en te kunnen groeien. Je gazon heeft er veel meer aan dat het één tot twee keer in de week goed en langdurig gesproeid wordt, dan dat het elke avond een beetje water krijgt. Dat zet tenminste (gras)zoden aan de dijk.

Over het tijdstip van water geven valt ook nog wel iets te vertellen. Wat je onder geen beding moet doen, dat is je gazon in de volle zon besproeien. Dit doe je alleen al niet vanuit het oogpunt van waterverspilling. Een groot gedeelte van het water verdampt dan namelijk heel snel en bereikt het gras niet eens. Zonde dus en niet doen.

Bovendien beschadig je het gras alleen maar. De waterdruppeltjes hebben de werking van een vergrootglas en je verbrandt zo het gras. Het meest gunstige tijdstip om het gras te sproeien is de avond (liefst als de zon niet op het gras schijnt). Komt, om wat voor reden dan ook, het je niet uit om ’s avonds te sproeien? Dan is de vroege ochtend een goed alternatief hiervoor. Op deze manier kun je het gras groen houden, ook bij warm weer.

gras sproeien hitte

Het gazon langdurig sproeien, maar niet in de volle zon.

Hoe je gazon sproeien?

Er zijn verschillende manieren waarop je je gazon van voldoende water kunt voorzien. Met een gieter ga je dit in elk geval niet redden, tenzij je het gras watergeven als workout ziet. Wat je minimaal nodig hebt is een tuinslang met daarop een sproeikop. Wat die sproeikop betreft is het handig als je deze in verschillende standen kunt instellen.

Ook dit is een vrij arbeidsintensief karweitje, want jij bent tenslotte degene die de tuinslang vasthoudt en ervoor moet zorgen dat er flink wat water op elk stuk van het gras terecht komt. Want weet je nog? Kleine hoeveelheden water geven heeft niet zo veel zin.

Een betere mogelijkheid is om te kiezen voor bijvoorbeeld een zwenksproeier. Met een zwenksproeier kun je een groot oppervlak in één keer besproeien. Deze sproeier is gemakkelijk in het gebruik. Je sluit hem aan op de tuinslang, zet hem neer op het gras, zet de kraan aan en klaar is Kees.

Je kunt ook kiezen voor een zogenaamde cirkelsproeier, die je ook tegenkomt onder de benaming sectorsproeier. Ook dit type sproeier is gemakkelijk in het gebruik, ook een kwestie van aansluiten op de tuinslang, een plek geven en de kraan aanzetten.

Kies je liever voor gemak? Maak dan gebruik van een besproeiingcomputer. Deze handige ‘water-geef-hulp’ sluit je eenvoudig aan op de kraan en vervolgens kun je precies instellen op welke momenten de kraan water moet doorlaten naar de sproeier. Handig als je er een paar dagen niet bent.

Overige tips voor je gazon

Je weet nu meer over je gras groen houden en gras maaien bij warm weer. Natuurlijk is er meer nodig voor een mooi groen grasveldje. Zo is het behandelen van je gazon met kalk belangrijk en verdient ook het verticuteren van je gras aanbeveling. Elders op deze website besteden we in een artikel aandacht aan verticuteren.

Wij wensen je een fijne zomer met een mooi, groen gazon toe!