vijverpomp in vijver

Een vijver met daarin stilstaand water is, uitzonderingen daargelaten, geen lang leven beschoren. Het water in een vijver moet voortdurend of op zijn minst met enige regelmaat in beweging zijn. Dit noemen we watercirculatie. Watercirculatie draagt bij aan een gezonde vijver en een vijverpomp is het middel om het water in beweging te krijgen en/of te houden.

In elke vijver bevinden zich namelijk afvalstoffen. Deze zijn voor het blote oog niet zichtbaar, maar bevinden zich wel degelijk in het vijverwater. Voorbeelden van deze afvalstoffen zijn nitraat, methaan en ammoniak. De vijver moet deze afvalstoffen kwijt kunnen, in dit geval aan de lucht. Wanneer het vijverwater in beweging wordt gebracht door een vijverpomp, dan wordt dit proces versneld.

Naast het proces van afgeven van afvalstoffen aan de atmosfeer, vindt er nog een belangrijk proces plaats in een vijver. Dit proces omvat de opname van zuurstof en CO2 (kooldioxide) door de vijver. Zuurstof en CO2 zijn gassen en het zijn juist deze twee gassen die er voor zorgen dat planten goed groeien in een vijver.

Daarnaast dragen deze beide gassen bij aan een gezond bacterieleven in de vijver. Wat geldt voor de afgifte van afvalstoffen, dat geldt ook voor de opname van zuurstof en kooldioxide. Namelijk, door water dat circuleert, dat in beweging is, zorgt ervoor dat ook dit proces sneller verloopt. Een vijverpomp zorgt voor deze noodzakelijke circulatie van het water en is dan ook eigenlijk onmisbaar voor je vijver.

Zijn er verschillende soorten vijverpompen?

Jazeker, er zijn verschillende soorten vijverpompen. Zo zijn er vijverpompen die geschikt zijn om daadwerkelijk in je vijver te plaatsen. En, dit zal je vast niet verbazen, er zijn vijverpompen die bedoeld zijn om buiten de vijver te plaatsen. Wanneer je een vijverpomp in de vijver plaatst, dan spreken we van de ‘natte opstelling’ en wanneer deze buiten je vijver wordt geplaatst, dan hebben we het over de droge opstelling. Beide varianten hebben uiteraard hun voor- en nadelen.

Kijken we naar de droge opstelling, dan is de vijverpomp vaak direct aan de rand van de vijver te vinden. Je ziet vast en zeker direct het voordeel van deze opstelling. De vijverpomp is namelijk makkelijk toegankelijk voor reparatie en onderhoud.

Nadeel van de droge opstelling is dat een vijverpomp niet een fraaie aanblik is aan de rand van je vijver. Je zal deze dan ook een beetje moeten wegwerken. Een ander nadeel is dat je voor deze opstelling meer slangen nodig hebt. Eentje zuigt het water uit de vijver aan en de andere slang transporteert het water, bijvoorbeeld via een filter of waterloopje, weer terug de vijver in.

In de natte opstelling wordt de vijverpomp direct in de vijver zelf geplaatst, dus onder water. Voordeel hiervan is dat de pomp volledig uit het zicht is. Ook heb je met minder slangen te maken die in en uit je vijver lopen. Het grote nadeel van deze opstelling is natuurlijk dat je veel minder makkelijk bij de vijverpomp kunt voor onderhoud en reparatie.

Verreweg de meeste vijverliefhebbers kiezen voor de natte opstelling.

vijverpomp

Kan een vijverpomp elke vijvergrootte aan?

Nee, er is geen universele vijverpomp die elke vijvergrootte aan kan. Je kunt dus niet klakkeloos een vijverpomp aanschaffen en deze in je vijver plaatsen. Want dan loop je het risico dat het vermogen van de pomp te klein is om het water goed te circuleren. Aan de andere kant is het vanzelfsprekend ook niet nodig om een vijverpomp met een te groot vermogen in je vijver te plaatsen.

Hoe weet je dan welke vijverpomp voor jouw vijver geschikt is? Dit is gelukkig geen ingewikkelde materie. Elke vijverpomp kan een maximum aantal liter per uur rondpompen. Dit maximum aantal liters staat altijd duidelijk aangegeven op de pomp zelf of op de verpakking. Wanneer dit niet het geval is kun je de pomp beter niet aanschaffen. Je weet immers het vermogen van de pomp niet en dus weet je niet of deze geschikt is voor jouw vijver.

Het maximum aantal liter water dat een pomp rond kan pompen verdient nog wel enige toelichting. Vaak wordt het vijverwater omhoog gepompt, voor bijvoorbeeld een waterval of waterloopje. Het hoogteverschil (ook wel opvoerhoogte genoemd) beïnvloedt het vermogen op negatieve wijze.

Hierbij moet je rekening houden dat in het geval een opvoerhoogte van één meter, je al een kwart minder vermogen hebt. Stel dus dat je een vijverpomp met een vermogen van 5.000 liter water hebt die een meter hoogte verschil moet overbruggen, dan betekent dit dat het vermogen nog maar 3.750 liter is (5.000 min een kwart verlies van 1.250 liter).

Hou hier dus rekening mee bij de aankoop van je vijverpomp. Als de maximale opvoerhoogte op de verpakking van een vijverpomp vermeld staat, dan is dit een eerste aanwijzing dat je met een kwalitatief goede pomp van doen hebt.

Nu je bovenstaande weet, is het nog van belang dat je weet hoeveel procent van het water de pomp rond moet pompen om van nut te zijn in je vijver. Dit percentage ligt tussen de vijfentwintig en vijftig procent. Om dit wat meer concreet te maken. Stel dat je een vijver hebt met daarin 15.000 liter water. Laten we de genoemde percentages hierop los, dan rest de conclusie dat een pomp met een vermogen dat ligt tussen de 3.750 en 7.500 een uitstekende keuze is voor je vijver.

Energieverbruik van een vijverpomp

Een vijverpomp draait in het seizoen 24/7. Het is geen optie om de pomp slechts af en toe te laten draaien. Het is dan echt aan te raden om goed naar het energieverbruik van de waterpomp te kijken.

Het energieverbruik staat vrijwel altijd duidelijk op de verpakking aangegeven en anders is dit in verreweg de meeste gevallen ook nog wel online te achterhalen. Door te kiezen voor een energiezuinige pomp denk je niet alleen aan je portemonnee, maar ook aan het milieu. Met andere woorden, het is een duurzame keuze die helemaal past in deze tijd.

De juiste plaats voor een vijverpomp

Wat betreft de juiste plaats voor de vijverpomp kiezen we ervoor om de natte opstelling toe te lichten. Dit is namelijk verreweg de meest gebruikte opstelling. Uiteraard wil je dat al het water uit je vijver wordt rondgepompt en dus niet slechts een gedeelte.

Je bereikt dit doel door de pomp zover mogelijk van de plek te plaatsen waar je het water weer terug in de vijver laat stromen. En bij voorkeur dan ook nog eens in het meest diepe deel van je vijver. Je kunt het beste de pomp niet direct op de vijverbodem neerzetten. Beter is het om ‘m op een verhoginkje neer te zetten. Waarom je dit moet doen? Door de pomp iets hoger te plaatsen zorg je ervoor dat er minder vuil wordt aangezogen. Op deze manier gaat je vijverpomp simpelweg langer mee.

Een laatste punt van aandacht is dat je de juiste aan- en afvoerslangen gebruikt. Kies de juiste (lees: een grote) diameter, want hierdoor blijft het vermogen van de pomp in tact. Ook wordt de druk op de aansluitingen hierdoor niet onnodig hoog en blijven de slangen beter zitten (minder kans op losschieten).

Onderhoud van vijverpompen

Een vijverpomp laat je niet het hele jaar door draaien. Dit is niet nodig, dus haal de pomp eind oktober, begin november uit je vijver. Maak de pomp vervolgens goed schoon en sla deze op een droge, vorstvrije plaats op.

Wanneer het nieuwe vijverseizoen aanbreekt, zo rond half maart, haal je de pomp weer tevoorschijn en plaats je deze weer op zijn oude, vertrouwde plekkie in je vijver. Je ziet dat er op het vlak van onderhoud van een vijverpomp dus niet heel veel van je wordt verlangd.

Top 3 vijverpompen

Om je een indruk te geven van een aantal kwalitatief goede vijverpompen hebben we er een aantal voor je geselecteerd. Deze selectie geven we in willekeurige volgorde weer en is gebaseerd op de ervaringen van vijverliefhebbers. Wie kunnen je nu immers beter adviseren over wat goede vijverpompen zijn dan mensen die deze zelf in hun vijver hebben staan?

1. AquaForte DM-10000 Vijverpomp

De Aquaforte vijverpomp DM Vario 10000 is een vijverpomp die je voor zowel de natte als de droge opstelling kunt gebruiken. Deze pomp kan maximaal 10.000 liter water per uur rondpompen. Het is een heel compacte pomp die bovendien ook nog eens heel energiezuinig is. Gebruikers geven aan dat ze erg te spreken zijn over het lage energieverbruik en de eenvoudige bediening.

AquaForte DM-10000 Vijverpomp

★★★★★
190,00  Uitverkocht
vanaf 15 juli 2024 20:23

Functies

Plaatsing Aan het water | In het water
Geschikt voor onderwater Ja
Met venturisysteem Nee
Pomp capaciteit 10.000 liter per uur liter per uur
Doorstroomcapaciteit 10 m3 per uur
Geschikt voor max. inhoud vijver 20000 liter
Vermogen 85 W.
Max. opvoerhoogte 5000meter
Gewicht 3,038 kg
Gewicht 3,038 kg
Fabrieksgarantie 2 jaar
Met UVC lamp Nee
Skimmer Nee
Verpakking breedte 198 mm
Verpakking hoogte 178 mm
Verpakking lengte 332 mm
Voedingstype Adapter/ lichtnet

2. Pontec – Vijverpomp Beeklooppomp – PondoMax Eco 3500

De Pontec – Vijverpomp Beeklooppomp – PondoMax Eco 3500 is een vijverpomp die geschikt is voor de iets kleinere vijvers. Het is een pomp die je goed kunt gebruiken voor je watervalletje of waterloopje. De pomp heeft een geïntegreerde thermische beveiliging tegen oververhitting. Je krijgt maar liefst drie jaar garantie op deze vijverpomp. Gebruikers van deze Pontec pomp geven aan dat deze pomp krachtig is en niet snel verstopt raakt.

Pontec - Vijverpomp Beeklooppomp - PondoMax Eco 3500

★★★★★
84,95  Op voorraad
vanaf 15 juli 2024 20:23

Functies

Plaatsing In het water
Geschikt voor onderwater Ja
Met venturisysteem Nee
Snoerlengte 10 meter
Pomp capaciteit 3600 liter per uur
Doorstroomcapaciteit 3,6 m3 per uur
Geschikt voor max. inhoud vijver 8000 liter
Vermogen 45 W.
Max. opvoerhoogte 2200meter
Gewicht 2,79 kg
In de doos pomp, slangtule, stroomkabel
Gewicht 2,79 kg
Fabrieksgarantie 3 jaar
Met UVC lamp Nee
Skimmer Nee
Taal handleiding Duits , Engels , Frans , Universeel , Nederlands
Verpakking breedte 24.80 cm
Verpakking hoogte 187 mm
Verpakking lengte 291 mm
Voedingstype Adapter/ lichtnet

3. VijverTechniek (VT) Velda (VT) Vt Econo Pond Pump 4000 Vijverpomp

De VijverTechniek Econo Pond Pump 4000 heeft een vermogen van 4.000 liter water. Het is een heel compacte pomp die erg stabiel in je vijver staat. Ook voor deze vijverpomp geldt dat het energieverbruik laag is, ook wanneer er veel van de pomp wordt gevraagd. De behuizing van de pomp kan tegen een stootje, wat natuurlijk erg prettig is. Gebruikers laten weten dat ze de vorm van de pomp erg praktisch vinden en dat het een pomp is die gemakkelijk schoon te maken is.

VijverTechniek (VT) Velda (VT) Vt Econo Pond Pump 4000 | Vijverpomp

★★★★★
134,99
101,81
 Op voorraad
vanaf 15 juli 2024 20:23

Functies

Plaatsing In het water
Geschikt voor onderwater Ja
Met venturisysteem Nee
Snoerlengte 5 meter
Pomp capaciteit 4.000 liter per uur liter per uur
Doorstroomcapaciteit 4000 m3 per uur
Geschikt voor max. inhoud vijver 4000 liter
Vermogen 68 W.
Max. opvoerhoogte 3000meter
Gewicht 3,173 kg
Artikelnummer 403248
Gewicht 3,173 kg
Fabrieksgarantie 1 jaar
Skimmer Nee
Taal handleiding Universeel
Verpakking breedte 344 mm
Verpakking hoogte 220 mm
Verpakking lengte 368 mm
Voedingstype Netstroom