Wanneer je van buiten komt en je huis binnenloopt, dan veeg je je voeten. Tenminste, daar gaan we vanuit. Met voeten vegen voorkom je uiteraard niet dat er helemaal geen vuil, als bijvoorbeeld zand en blaadjes, binnenshuis terecht komen, maar het scheelt wel veel.

En wanneer het nat en guur is buiten, dan voert een goede buitendeurmat ook een deel van het vocht af. Wel zo prettig, want dat zorgt ervoor dat je vloer minder nat wordt en dat je dus minder last hebt van natte plekken of strepen op je vloer. Lang niet elke vloer kan hier goed tegen en wegpoetsen van natte strepen is niet het meest leuke huishoudelijke karweitje.

Reden genoeg dus om eens aandacht te besteden aan een goede deurmat voor buiten, je eerste verdediging tegen vuil en vocht. Ook wanneer je in de tuin hebt gewerkt, is het prettig als deze eerste verdedigingslinie voor je deur ligt.

Functioneel, decoratief of beide?

Dit zijn eigenlijk de drie redenen waarom je een deurmat koopt. Het is dan ook verstandig om vooraf na te denken over wat voor jou nu precies de reden is om een deurmat voor buiten te kopen.

De kans is groot dat dit om functionele redenen is, want je wil simpelweg dat er zo min mogelijk vuil en vocht van buiten in je huis terecht komt. Echter zijn er ook meer dan genoeg mensen die voor dit doel binnen een deurmat hebben liggen en juist voor buiten op zoek naar een decoratieve deurmat. Bijvoorbeeld eentje die goed past bij de tuin of het huis zelf.

Tot slot behoort ook de combi van functioneel en decoratief tot de mogelijkheden. Doel bepaalt? Door naar de volgende stap.

Bepaal de afmeting van de deurmat voor buiten

Het lijkt zo voor de hand te liggen, maar je zal de eerste niet zijn die zich vergist in de afmeting van de aangekochte deurmat. Dus wat voor heel veel andere dingen geldt, geldt hier ook en dat is: meten is weten. Meet de plek waar de mat komt te liggen even op en je voorkomt vervelende verrassingen achteraf.

Uiteraard verlies je hierbij niet de reden uit het oog waarom je een deurmat voor buiten wilt kopen. Kies je voor een functionele deurmat, dan moet deze wel groot genoeg zijn om inderdaad je voeten op te kunnen vegen.

Voor een decoratieve deurmat voor buiten is dit aspect minder belangrijk. Wil je een deurmat voor buiten in een niet-standaardmaat? Dan kun je die ook op maat laten maken, waarbij je meestal wel iets duurder uit bent.

Minstens zo belangrijk, het gewicht

Een deurmat voor buiten heeft te lijden van het, soms zo weerbarstige, Nederlandse klimaat. En zoals je vast en zeker uit ervaring weet, kan het flink waaien in ons kleine kikkerlandje. Je wilt wanneer het waait niet achter je deurmat aan hoeven rennen of deze ergens uit je tuin moeten halen. Het gewicht van een deurmat voor buiten is dus zeker iets om rekening mee te houden.

De plaats waar de mat komt te liggen, speelt hierbij ook een rol. Is deze plek beschut en uit de wind? Dan kun je natuurlijk met een minder zware mat toe dan wanneer de plek in de volle wind ligt. Een zwaardere mat is in vrijwel alle gevallen dikker dan een deurmat voor buiten die iets minder zwaar weegt. Het gewicht van een deurmat wordt weergegeven in gram/m2.

Open structuur

Wat erg belangrijk is wanneer je van plan bent een deurmat voor buiten te kopen, is dat je checkt of de deurmat in kwestie een zogenaamde ‘open structuur’ heeft. Deze open structuur zorgt er namelijk voor dat vuil en vocht zich niet in de mat zelf ophopen. We hebben het hier over functionele deurmatten voor buiten, want dat is nu eenmaal de meest verkochte soort.

Doordat vuil en vocht zich niet ophopen in de mat zelf, blijft de deurmat functioneel. Het enige dat je in de gaten moet houden, is dat je af en toe de mat even optilt en het vuil eronder opveegt.

En de ‘good old’ kokosmat dan?

Iedereen kent de kokosmat, maar lang niet iedereen weet dat dit type mat helemaal niet geschikt is om buiten voor je deur te leggen. Deze matten kunnen namelijk heel slecht tegen vocht. Een kokosmat voert het vocht niet, of in elk geval heel slecht, af en dat is uiteindelijk funest voor het kokos waarvan de mat is gemaakt.

Dit zal onherroepelijk gaan rotten en het mooie bruin van de mat verandert dan snel in zwart of grijs. Dit is een bijzonder vies gezicht en niet bepaald een visitekaartje. Wanneer de kokosmat onder een afdak of overkapping ligt, is het een ander verhaal. Dan kun je een kokosmat prima buiten neerleggen, maar zorg er dan echt voor dat deze niet nat kan worden.