voorjaarsbeurt

Er is niets lekkerder dan de eerste warme zonnestralen van het voorjaar op je gezicht voelen. Het is het eerste voorzichtige teken dat de winter op zijn retour is. Weg met de kou en weg met dat troosteloze weer! Het voorjaar is de periode waarin de natuur ontwaakt uit zijn winterslaap. Je merkt het aan alles en ook aan ons zelf. We krijgen als het ware nieuwe energie en dat vraagt om actie.

In dit geval hebben we het over actie in de tuin. Want wil je ook in de zomer van een mooie tuin genieten, dan zal je de basis hiervoor moeten leggen in het voorjaar. Kortom, het is de hoogste tijd om jouw tuin een voorjaarsbeurt te geven. Wij vertellen je natuurlijk graag waar je dan aan moet denken.

Welke tuinwerkzaamheden vallen onder een voorjaarsbeurt?

Door de tuin winterklaar te maken bereid je de tuin voor op het seizoen dat eraan komt. Dit zelfde doe je door de tuin klaar te maken voor het voorjaar. Dit begint eigenlijk door eens rustig door je tuin te lopen en te kijken hoe de tuin de herfst en winter heeft doorstaan.

Je zal merken dat de werkzaamheden die je moet uitvoeren voor een deel herstelwerkzaamheden zijn. Harde wind en (extreme) kou kan immers de nodige schade opleveren. We kunnen de werkzaamheden van een voorjaarsbeurt in de tuin onderverdelen in vier categorieën, namelijk:

  • gras verticuteren en bemesten,
  • de tuin bemesten,
  • snoeiwerkzaamheden
  • bestrating en tuinmeubelen schoonmaken

In het vervolg van dit artikel zullen we deze verschillende werkzaamheden verder behandelen.

snoei voorjaar

 

Gras verticuteren en bemesten

Wil je genieten van een echt mooi gazon? Dan is verticuteren van jouw grasveldje een absolute must. Door te verticuteren verwijder je de zogenaamde viltlaag uit het gazon. Deze viltlaag bestaat uit mos, onkruid en dood gras. Door dit te verwijderen geef je weer ruimte aan het gras om te groeien. Het gras krijgt weer voldoende lucht en wordt niet langer verstikt.

Verticuteren met de hand, met behulp van een verticuteerhark, is best een inspannende klus. Wanneer dit te zwaar voor je is, dan kun je kiezen voor een elektrische verticuteermachine. Voor meer info over verticuteren verwijzen we je door naar het artikel dat we hier speciaal aan hebben gewijd.

Naast verticuteren is het ook belangrijk om het gazon te bemesten. Voordat je gaat bemesten is het aan te raden om kalk te strooien. Kalk verhoogt de zuurgraad (PH waarde) van de bodem. Mossen houden niet van een bodem met een hogere PH waarde en hierdoor zullen deze minder snel in jouw grasveldje opduiken. Kalk strooien doe je enkele weken voordat je het gazon gaat bemesten. Er zijn testsetjes te koop waarmee je snel en gemakkelijk de zuurgraad van de bodem kunt bepalen. Door het gazon in het voorjaar te bemesten krijgt het gras als het ware een ‘groeiboost’.

Je kunt kiezen voor organische mest of voor kunstmest. Beide soorten zijn algemeen verkrijgbaar. Kunstmest is vaak iets voordeliger qua aanschaf. Op de verpakking van kunstmest kom je vaak de letters NPK tegen. Deze staan voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Achter elke letter staat een percentage en dat geeft aan hoeveel procent van de stof in het product is verwerkt.

Stikstof heeft als eigenschap dat het de groei van het gras bevordert. Bovendien is stikstof ook medeverantwoordelijk voor de kleur van het gras. Fosfor zorgt specifiek voor een goede groei van de wortels van het gras. Kalium draagt bij aan de stevigheid van het gazon. Daarnaast is Kalium verantwoordelijk voor het transport van voedingsstoffen en bouwstoffen als water en koolhydraten.

verticuteren voorjaar

 

De tuin bemesten

Net zoals gras bemesting nodig heeft, zo kan ook de rest van de tuin wel een steuntje in de rug gebruiken voor de groei.  Ook hier is het voorjaar weer de ideale periode om aan de slag te gaan. Voor het bemesten van de tuin heb je, net zoals dit het geval is bij het bemesten van gras, de keuze uit organische mest en kunstmest. Voordelen van organische mest zijn dat het milieuvriendelijker is en dat organische mest een langere werkingsduur heeft in vergelijking met kunstmest.

Voedingstoffen worden langzamer afgegeven en zo krijgt de tuin over een langere periode het steuntje in de rug dat het nodig heeft tijdens de groei en bloeiperiode. Nadeel van organische mest is dat het wat duurder is qua aankoopprijs. Kunstmest heeft een snellere werking, maar is daarentegen ook sneller uitgewerkt. Welke soort mest je gebruikt is dus vooral een kwestie van voorkeur, beide zijn goed.

Tegenwoordig is er voor elke soort tuin of bodem wel een speciaal mest verkrijgbaar. Zo is er mest verkrijgbaar die speciaal geschikt is voor de moestuin en die speciaal geschikt is voor fruitbomen –en struiken. Ook voor gebruik in borders is er speciale mest op de markt. Natuurlijk kun je altijd kiezen voor een universele mest. We raden je aan om vlak voor de zomer echt aanbreekt de tuin nogmaals te bemesten. Dit zorgt ervoor dat de tuin ook in de zomer over voldoende voedingsstoffen beschikt die nu eenmaal noodzakelijk zijn voor een goede groei en bloei.

Meststof Florentus Koemestkorrel 25Kg

★★★★★
29,00  Op voorraad
vanaf 9 september 2023 12:47

Snoeiwerkzaamheden

Vaak wordt er gedacht dat er in de herfst gesnoeid moet worden. Voor een groot aantal bomen en struiken is dit ook zeker aan te raden. Echter, er zijn ook planten en struiken die in het voorjaar gesnoeid dienen te worden. We geven je hier graag een aantal voorbeelden van.

Lavendel:

Lavendel is een struik die veel mensen in de tuin hebben staan. Het is een prachtige struik om te zien, zeker wanneer deze in bloei staat. Zeker als je meerdere lavendelplanten bij elkaar hebt staan ruik je de heerlijke geur van de lavendelbloemen door je hele tuin. Niet alleen mensen houden van lavendel, ook insecten als bijen zijn er dol op. Insecten zijn belangrijk voor de tuin, dus zie dit niet als een plaag.  Lavendel bloeit in het (vroege) najaar. Wanneer je de struikjes in het najaar snoeit, dan loop je de kans dat de struik ernstige schade oploopt door vorst. Snoeien van lavendel doe je dus in het voorjaar.

Heesters:

Ook de heester kan rekenen op onze warme belangstelling. Wederom geldt dat je deze struiken pas in het voorjaar snoeit, omdat ook deze struik in het najaar nog bloemen geeft. Direct na de bloei snoeien maakt de struik kwetsbaar in de winter.

Rozen:

In welke tuin vind je geen rozen? Precies, dat zijn er maar weinig. Deze geliefde bloem spreekt tot de verbeelding en een vol in bloei staande rozenstruik is een prachtig gezicht. Een rozenstruik kent verschillende bloeiperiodes, waarvan het vroege najaar er eentje is. Het wordt een eentonig verhaal, maar snoei een rozenstruik niet in het najaar. Bewaar je geduld tot het voorjaar, want zo zorg je uiteindelijk het beste voor de roos.

Uiteraard kun je ook de bomen of struiken die voor de winter gesnoeid moeten worden in het voorjaar nog snoeien. Belangrijk hierbij is dat het dan om bijsnoeien gaat. Het grovere snoeiwerk heeft als het goed is immers al plaatsgevonden. Zorg ervoor dat je altijd gebruik maakt van goed snoeigereedschap. Het moet scherp zijn, want wanneer dit niet het geval is, dan laat je ‘wonden’ achter bij de boom, struik of plant. Deze wonden maken de struik, boom of plant kwetsbaar voor ziekten en schimmels.

snoeien voorjaar

 

Schoonmaken van bestrating en tuinmeubelen

Een tuin ziet er pas goed uit als je ook aandacht hebt besteed aan het schoonmaken van tuinmeubelen en bestrating. Voor beide kun je gebruikmaken van een hogedrukreiniger. Op deze manier verwijder je snel en gemakkelijk groene aanslag en ander vuil. Maak gebruik van een borstel op de hogedrukreiniger, want wanneer je alleen de spuitlans gebruikt, dan spuit je vaak ook de modder (voegen) tussen de tegels/klinkers weg. Dit kan het straatwerk doen verzakken.

Wanneer je geen hogedrukreiniger hebt, of deze niet wil gebruiken, kun je ook kiezen voor speciale schoonmaakmiddelen voor terras en tuinmeubilair. Er zijn middelen te koop die behoorlijk chemisch zijn. Deze zijn zeer effectief, maar hebben als nadeel dat ze niet heel gezond zijn voor planten en struiken. Ook het dierenleven in de tuin kan hinder ondervinden of schade oplopen van dit soort middelen.

Het alternatief voor deze chemische schoonmaakmiddelen vind je in de zogenaamde ‘biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen’. Deze middelen zorgen ook voor een uitstekend resultaat en brengen de natuur nauwelijks tot geen schade toe. Nadeel van deze ‘bioproducten’ is dat ze vaak iets meer kosten.

tegels reinigen

 

En nu naar buiten!

Nu is het de hoogste tijd om lekker in de tuin aan het werk te gaan. Lekker naar buiten, om vitaminen en energie op te doen. Neem de tijd voor de verschillende werkzaamheden. Het hoeft immers allemaal niet in één keer af. Door de verschillende werkzaamheden te spreiden hou je het leuk voor jezelf en geniet je ook meer van het in de tuin werken. En in het geval je niet zo’n tuinman –of vrouw bent? Beperk je dan tot de basiswerkzaamheden, want deze zijn voldoende om straks te genieten van een prachtige en gezonde tuin. En nu aan de slag!