Je hebt een prachtige vijver in je tuin, waar je volop van geniet. Het is dan ook een bron van leven en zowel in als rondom de vijver valt van alles te zien. Maar wat nu als het water in je vijver groen is van draadalgen? Dan valt er ineens een stuk minder te zien.
Daar heb je uiteraard geen vijver voor. In dit artikel vertellen we je meer over draadalgen bestrijden, draadalgen verwijderen en natuurlijk vertellen we je wat draadalgen precies zijn.
Wat zijn draadalgen eigenlijk?
Voor je begint met draadalgen bestrijden is het goed dat je iets meer van deze algen afweet. Draadalgen zijn niets anders dan plantjes, die vallen in de categorie wieren. Het zijn lange, groene slierten die zich snel en gemakkelijk door je hele vijver verspreiden.
Het lijkt alsof deze algen vrij in het water zweven, maar dit is niet het geval. Ergens zitten ze namelijk vast. Waaraan? Dat kan van alles zijn, variërend van de bodem van je vijver tot aan andere waterplanten. Draadalgen verwijderen is best lastig, want je moet er voor oppassen dat je geen andere planten ‘mee verwijdert’.
Draadalgen hebben maar heel weinig nodig om snel te groeien. Geef je algen bestrijden niet de juiste aandacht, dan zal je vijver in een mum van tijd bedekt zijn met grote plakkaten draadalg. Draadalgen kunnen heel snel je vijver overnemen en het biologisch evenwicht dusdanig verstoren dat ander vijverleven in gevaar komt. Ze overwoekeren namelijk alles en dus ook de zuurstofplanten in je vijver.
Wat zo onschuldig begint met een paar kleine groene sliertjes aan de rand van je vijver kan grote gevolgen hebben en je plezier van je vijver volledig wegnemen. Zo ver laat je het natuurlijk niet komen!
Draadalgen bestrijden: hoe komen draadalgen in je vijver?
De zuurstofplanten in je vijver zorgen ervoor dat de voedingsmiddelen in het vijverwater worden opgenomen. Wanneer er teveel voedingsmiddelen in het water aanwezig zijn ten opzichte van het aantal zuurstofplanten, worden niet alle voedingsmiddelen door de zuurstofplanten opgenomen. Het gevolg is dat draadalgen zich bekommeren over de voedingsmiddelen in je vijver.
Het vervelende van draadalgen is dat ze niet veel eisend zijn en concurreren met je zuurstofplanten om de aanwezige voedingsmiddelen in het water. Ze hebben maar weinig nodig om zich naar hartenlust uit te breiden, zelfs in vijvers met ‘zacht water’.
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met draadalgen bestrijden, want hoe eerder je erbij bent, hoe beter dit is. Begin hier al direct mee in het vroege voorjaar. Draadalgen beginnen namelijk eerder te groeien dan de zuurstofplanten die je in je vijver hebt staan. Dit ‘vijveronkruid’ heeft dus als het ware een natuurlijke voorsprong.
In het najaar groeien ze ook nog eens langer door dan zuurstofplanten, dus draadalgen bestrijden verdient je voortdurende aandacht. Overigens is het goed om te weten dat draadalgen ook voorkomen in vijvers waarin wel voldoende zuurstofplanten te vinden zijn. Ze hebben het in deze vijvers wel moeilijker om te groeien en ook zijn ze in deze vijvers iets beter te bestrijden.
Draadalgen bestrijden: voorkomen is beter dan genezen
Voorkomen is beter dan genezen en deze vlieger gaat zeker op wanneer we het hebben over draadalgen bestrijden. Immers, wanneer je voorkomt dat draadalgen zich een plek in je vijver toe-eigenen, dan heb je veel minder werk in het bestrijden ervan. Hierbij aangetekend dat het best lastig is om deze ‘groene draden’ uit je vijver te weren. Toch kun je preventief best wel het één en ander doen. De belangrijkste hebben we even voor je op een rij gezet:
Heb je voldoende zuurstofplanten in je vijver staan?
Zuurstofplanten en draadalgen zijn concurrenten. Zorg er dus voor dat de zuurstofplanten in het voordeel zijn, door deze in voldoende mate in je vijver te zetten. Het zijn dan de zuurstofplanten die de voedingsstoffen uit het water halen/opnemen en niet de draadalgen. Hierdoor maken ze minder kans op een plek in je vijver.
Is je waterhardheid niet te laag?
Zuurstofplanten hebben het zwaar wanneer de waterhardheid in je vijver laag is. Dit belemmert hun groei. Het gevolg hiervan is dat deze zuurstofplanten onvoldoende in staat zijn om alle voedingsmiddelen uit het water op te nemen.
Draadalgen vinden dit prima, want zij gedijen goed in vijverwater waarvan de waterhardheid laag is. Er zijn testsetjes te koop waarmee je snel en gemakkelijk de waterhardheid van je vijver kunt meten.
Aquaforte 5 in 1 teststrips voor vijvers en aquaria
Weg met dode bladeren!
Lang niet elke vijverliefhebber zal een net over zijn of haar vijver willen spannen. Toch is dit als het najaar zich aandient wel aan te bevelen. Dit is namelijk een heel effectieve manier om draadalgen te bestrijden.
Je voorkomt hiermee dat afvallend blad in je vijver terecht komt en uiteindelijk op de bodem van je vijver vergaat. Bij dit ‘vergaan’ komen veel voedingsstoffen vrij en dat betekent dat de kans op draadalgen toeneemt.
Hoeveel vissen heb je in je vijver?
Veel vijverliefhebbers hebben vissen in hun vijver. Begrijpelijk, want vissen in je vijver betekent leven in je vijver. Maar… vissen in je vijver betekent ook afval in je vijver. Vissen zorgen niet alleen voor leven in je vijver, maar zorgen er ook voor dat er meer ‘voeding’ in je vijver terecht komt.
En, het is je inmiddels vast al duidelijk, wanneer je zuurstofplanten deze extra voeding niet kunnen verwerken, dan zorgen draadalgen hier wel voor. Beperk dus het aantal vissen in je vijver.
Draadalgen verwijderen
Wacht niet met draadalgen verwijderen tot je vijver er vol mee zit. Verwijder direct wat je ziet, want zo zorg je ervoor dat ze minder hard groeien. Bovendien zijn draadalgen in het beginstadium makkelijker te verwijderen, omdat ze dan nog niet door je hele vijver zitten. Je beschadigt zo minder snel de zuurstofplanten.
Draadalgen bestrijden: er is niet één enkele oplossing
Mocht je in de veronderstelling zijn dat je draadalgen bestrijdt met één enkele oplossing, dan moeten we je teleurstellen. Effectief draadalgen bestrijden is altijd een samenspel van verschillende dingen. Belangrijk hierin zijn voorkomen van draadalgen, draadalgen verwijderen en draadalgen bestrijden.
Heb niet de illusie dat draadalgen vanzelf verdwijnen. Dit gaat niet gebeuren. Je kunt draadalgen zoveel mogelijk met de hand verwijderen. Wees je hierbij wel bewust dat je dan nooit alle draadalgen verwijdert uit je vijver. Er blijven namelijk altijd zogenaamde algensporen achter. En nu je weet dat draadalgen maar weinig nodig hebben om te groeien, zal het je vast niet verbazen dat deze algensporen de bron zijn van een nieuwe algengroei in je vijver.
Samenvattend kunnen we stellen dat je eerst de oorzaak van draadalgen aanpakt. Dit begint met ervoor te zorgen dat het water in je vijver de juiste hardheid heeft. En je zorgt voor voldoende zuurstofplanten en niet teveel vissen. Wanneer je toch last krijgt van draadalgen, dan verwijder je deze direct met de hand (voorzichtig).
Vervolgens begin je met draadalgen bestrijden door de nog aanwezige draadalgen te doden met een effectieve algenbestrijder die ook algensporen doodt. Let er hierbij op dat je kiest voor een middel dat niet schadelijk is voor je zuurstofplanten. Het zijn met name de algenbestrijders met kopersulfaat die schade toebrengen aan je zuurstofplanten. Er zijn vandaag de dag voldoende zogenaamde biologische algenbestrijders verkrijgbaar.
Kortom, draadalgen zijn lastig en vervelend, maar met de juiste aanpak (van meerdere kanten) zijn ze effectief te bestrijden. Doe je dit op de juiste manier en begin je hier op tijd mee, dan is een heldere, schone vijver het resultaat. Succes!