Je wordt wakker, staat op en smeert in alle rust een boterham. Je kijkt naar buiten en ziet dat het mooi weer is. Het zonnetje schijnt al volop en de temperatuur is al bijzonder aangenaam.

De dag lacht je toe en je besluit om buiten van je ontbijtje te genieten. Je gaat lekker zitten, maar na een kwartiertje kun je ‘lekker’ eigenlijk wel schrappen uit de zin en zit je alleen nog maar. Want die harde tuinbank of tuinstoel zit eigenlijk helemaal niet zo fijn.

Je besluit dat het nu welletjes is en dat het tijd is voor nieuw tuinmeubilair. Een goed besluit, waar je nog lang plezier van zult hebben. Zeker wanneer je besluit om een loungeset te kopen als vervanger van je tuinmeubilair.

In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden als je op zoek gaat naar een fraaie loungeset.

Wat is een loungeset eigenlijk precies?

Het is goed om te weten wat nu eigenlijk precies een loungeset is. Is dit namelijk niet gewoon een andere benaming voor een tuinbank + tuinstoel met kussens?

Begrijpelijk dat je dit wellicht denkt en tot op zekere hoogte heb je dan nog gelijk ook. Maar toch is er een belangrijk verschil tussen een tuinbank met tuinkussen en bijvoorbeeld een loungebank.

Dit verschil heeft alles te maken met comfort en relaxen. Loungen is een Engels woord dat we één op één over hebben genomen. Het betekent relaxen, ontspannen op aangename wijze met een (vrij) hoge mate van comfort.

En dit is precies waar een loungeset, een combi van loungebank en loungestoelen, in voorziet. Je kunt niet alleen prima zitten op een zo’n set, maar ook liggen of lekker onderuit hangen.

De kussens van dit specifieke tuinmeubilair zijn dik en zacht, zodat je hier heerlijk diep in weg kunt zakken. Zet hier een rustig muziekje bij op en steek de houtkachel of vuurkorf  aan om het loungen nog relaxter te maken.

Waar komt je loungeset te staan?

Rare vraag, op je terras natuurlijk. Klopt, maar dan is het wel zo handig als je weet welke ruimte je tot je beschikking hebt. Denk nu niet dat je wel weet hoe groot je terras is, want je terras is in je beleving meestal groter dan dat deze in werkelijkheid is.

Neem dus even de moeite om je terras – of de plek waar je set komt te staan – op te meten. Kleine moeite die je een hoop narigheid bespaart.

Bouw niet je hele terras vol, maar zorg dat er ruimte overblijft om elkaar te kunnen passeren. Een terras dat volgebouwd is met tuinmeubilair oogt heel hokkerig en komt het loungen niet ten goede.

En zorg er voor dat je die mooie planten die je nu in potten op je terras hebt staan ook straks kwijt kunt. Net als die terrasheater, die opbergbox en die…

Welke stijl kies je?

Loungen heeft zich ontwikkeld tot meer dan een trend. Het is voor een steeds grotere groep mensen een bepaalde ‘way of life’ geworden, zodra ze in hun tuin zijn.

Het is de ideale manier om de drukte en ‘het moeten’ van alledag achter je te laten en tijd en aandacht aan jezelf en elkaar te geven. Wat zeker een aanrader is, is om je loungeset te kopen in de stijl die past bij je tuin.

Garden Impressions Montana loungeset - Earl grey/donker antraciet

★★★★★
666,00
619,00
 Op voorraad
vanaf 19 juli 2024 22:31

Heb je een hele moderne, strakke tuin, dan past hier een zware hardhouten loungeset nu eenmaal minder goed bij. Deze komt namelijk beter tot zijn recht in een meer natuurlijke tuin.

Uiteraard kies je de set uit op basis van de stijl die bij jou als persoon past. Weet dat er bij elke stijl een passende loungeset te vinden is. Plaats van je set bepaald en je weet welke stijl je zoekt? Hoogste tijd om naar het materiaal van je loungeset te kijken.

Van welk materiaal moet jouw loungeset zijn?

Zoveel mensen, zoveel keus… ook wat materiaal van jouw loungeset betreft. We lichten een aantal materialen er even voor je uit, zodat je weet wat hier de voor- en nadelen van zijn.

Wicker loungeset

Misschien wel het meest populaire materiaal op dit moment. Wicker is een kunststof materiaal dat eruit ziet als vlechtwerk.

Het heeft een redelijk natuurlijke look en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Wicker is bijzonder licht van gewicht, wat het verplaatsen of opslaan van je tuinset makkelijk maakt. Qua onderhoud heb je vrijwel geen omkijken naar een wicker loungeset, want een keer schoonmaken met een natte doek is alles.

Nadeel? De look die nu eenmaal minder natuurlijk is als bijvoorbeeld hout.

Lanterfant® Loungeset Koen - Wicker - 2-4 personen - Bruin

★★★★★
699,00  Uitverkocht
vanaf 19 juli 2024 22:31

Houten loungeset

Tsja, een meer natuurlijker uitstraling dan hout is er niet, dus dit is gelijk het grote voordeel van een houten loungeset. Een nadeel is dat het materiaal relatief zwaar is, waardoor je het minder makkelijk kunt verplaatsen.

Een andere minpunt is dat hout toch wel wat meer onderhoud nodig heeft dan bijvoorbeeld de hierboven genoemde wickerset.

Metalen loungeset

Metaal heeft vaak een heel moderne look & feel. Je hebt met een metalen loungeset echt iets anders dan anders in je tuin en dat vinden wij een groot voordeel van dit materiaal. Een metalen loungeset staat overigens zeer fraai op een balkon.

Nadelen? Ook hier het gewicht en het onderhoud. Kies je voor een rvs loungeset, dan wordt het onderhoud natuurlijk al direct een stuk minder intensief.

Kunststof loungeset

Een loungeset van ‘gewoon’ kunststof is een prima keuze als je iets minder budget te besteden hebt. Vaak zijn de kunststoffen sets voordeliger in prijs dan de sets die gemaakt zijn van andere materialen.

Andere voordelen zijn het lichte gewicht en het feit dat deze sets onderhoudsvriendelijk zijn. Grootste nadeel is dat deze sets geen natuurlijke look & feel hebben.

Accessoires maken je loungeplek helemaal af

Als je dan toch gaat investeren in een loungeplek/loungeset, maak je nieuwe plek dan helemaal af met een aantal praktische en mooie accessoires.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een terrasverwarmer of een tuinkachel. Zo verleng je die mooie (zomer)avonden met je vrienden of familie op je terras.

Kies een fraaie parasol die je beschermt tegen de felle zon en kies een mooie tuinposter die je aan de muur hangt. Een extra voetenbank en een fraaie tafel maken het plaatje compleet.

Laat vooral je fantasie en creativiteit de vrije loop bij het indelen en verfraaien van je loungeplek. Hoe persoonlijker je deze plek maakt, hoe meer je er straks van geniet.