In veel tuinen is een coniferenhaag de natuurlijke afscheiding met de buren. Wil je deze coniferenhaag mooi en gezond houden, dan is het belangrijk dat je deze op de juiste manier snoeit. Doe je dit namelijk niet, dan is de kans groot dat de coniferenhaag minder mooi wordt, niet meer in toom te houden is of – in het ergste geval – afsterft.
In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het snoeien van een coniferenhaag.
Welk tuingereedschap heb je nodig om coniferen te snoeien?
Laten we beginnen met te kijken naar het tuingereedschap dat je nodig hebt om deze klus te klaren. Zorg er altijd voor dat je alleen werkt met tuingereedschap en materialen die van goede kwaliteit zijn. Dit komt de veiligheid ten goede en natuurlijk ook het eindresultaat.
Wat knip- en snoeigereedschap betreft zorg je ervoor dat dit scherp is. Dit is belangrijk, omdat je dan ‘mooie, strakke wonden’ maakt. De conifeer is dan minder vatbaar voor infecties en herstelt sneller van het snoeien. Dit is wat je nodig hebt:
- Een stevige trap of ladder
- Snoeischaar
- Heggenschaar (al dan niet elektrisch)
- Veiligheidsbril
- Tuinhandschoenen
- Bezem
Wanneer coniferen snoeien?
Wil je lang en optimaal genieten van je coniferenhaag, dan is het goed om te weten dat je coniferen beter niet op een willekeurig moment dat jou het beste uitkomt kunt snoeien.
Er zijn twee periodes in het jaar die bij uitstek geschikt zijn voor deze tuinklus. De eerste keer dat je coniferen snoeit is eind mei/begin juni. Let op: de eerste keer moet je de coniferenhaag gesnoeid hebben voor de langste dag van het jaar, 21 juni dus. Dit heeft alles te maken met de tweede snoeibeurt. De tweede keer snoeien doe je namelijk bij voorkeur eind augustus.
Je begrijpt dat er wel enige tijd tussen beide snoeibeurten moet zitten, zodat de coniferen tijd hebben om te herstellen van hun eerste knipbeurt. Je kunt de tweede snoeibeurt wel iets uitstellen, maar niet langer dan tot half september. Ook dit heeft te maken met de hersteltijd van coniferen.
In het najaar bereiden ook coniferen zich voor op de winterperiode. Door ze tijdig hun tweede snoeibeurt te geven, stel je ze in staat om voldoende voedingsstoffen op te slaan en te ‘genezen’ van hun wonden. Zo gaan ze goed voorbereid de winter in en doorstaan ze relatief eenvoudig kou, vorst en winterse neerslag.
Tot hoever snoei je de coniferenhaag terug?
We starten direct met te zeggen dat je niet al te rigoureus te werk moet gaan. Voorkom dat je de coniferenhaag tot op het ‘oude hout’ terugsnoeit. Doe je dit wel? Dan is de kans groot dat je de coniferen dusdanig beschadigt dat ze hier misschien niet meer volledig van herstellen.
Richt je pijlen – of in dit geval je heggenschaar – vooral op de jonge scheuten. Deze jonge scheuten snoei je maximaal tien centimeter terug. Door je hier aan te houden, wordt de coniferenhaag veel voller en vormt hij inderdaad een afscheiding zonder ‘doorkijkgaten’.
Deze manier van werken geldt zowel voor het terugsnoeien van de zijkanten als het terugsnoeien van de hoogte. Door twee keer per jaar te snoeien houd je de haag in toom en voorkom je dat hij te hoog of te breed wordt. Denk eraan dat je elk jaar twee keer snoeit, want sla je een jaartje over, dan is het direct heel lastig om hoogte, breedte en vorm van de haag te behouden.
Er is een uitzondering op de regel dat je de coniferenhaag niet moet terugsnoeien tot op het oude hout. En dat is als je vindt dat de haag zijn maximale hoogte en/of breedte heeft bereikt. Wanneer dit het geval is, snoei je wel terug tot op het hout. Eenmaal teruggesnoeid tot op het hout lopen de coniferen niet meer uit.
Elektrische heggenschaar of juist niet?
Dit is vooral een kwestie van wat je zelf prettig vind. Wij geven de voorkeur aan een elektrische heggenschaar, omdat je hier ‘scheerbewegingen’ mee kunt maken. Dit is een heel efficiënte manier om alleen de jonge scheuten terug te snoeien.
Daarnaast heeft een elektrische heggenschaar – althans naar onze mening – als groot voordeel dat je hiermee makkelijker recht snoeit dan met een ‘knippende heggenschaar’. Voor het fijnere werk of voor plekken die lastig te snoeien zijn kun je beter een knippende heggenschaar of snoeischaar gebruiken.
Wanneer je kiest voor de elektrische heggenschaar, draag dan zeker een veiligheidsbril om te voorkomen dat er stukjes van de conifeer met grote snelheid in je oog terecht komen.
Bij welk weertype kun je het beste een coniferenhaag snoeien?
In de tuin werken is het prettigst bij een aangename temperatuur en bij droog weer. Maar laten dit nu net de omstandigheden zijn die minder geschikt zijn om je coniferenhaag te gaan snoeien.
Want wist je dat nat hout zich makkelijker laat snoeien dan droog hout? Hierdoor wordt ook je tuingereedschap minder belast en blijft dit langer scherp. En vochtig weer? Dat zorgt ervoor dat je coniferenhaag sneller herstelt, omdat deze zo minder te lijden heeft van vochtverlies.
Dus kun je het opbrengen om in miezerig of mistig weer aan de slag te gaan, dan zal de coniferenhaag je dankbaar zijn.
Bijna klaar
Het snoeiwerk is gedaan en dus rest alleen het opruimen van de gesnoeide takjes nog. Verkijk je niet op de hoeveelheid afval die vrijkomt bij het snoeien van een coniferenhaag. Zeker wanneer deze lang, breed en hoog is komt hier veel snoeiafval vanaf. Plan deze klus op het juiste moment – als de groencontainer net geleegd is bijvoorbeeld – zodat je plek hebt voor dit snoeiafval.
Succes met deze – toch wel uitdagende – tuinklus!