Als er iets actuele thema’s zijn, dan zijn het wel de thema’s duurzaamheid en circulariteit. Beide thema’s halen regelmatig het nieuws. Niet alleen omdat er veel te doen is rond duurzaamheid en circulariteit, maar ook omdat ze ons allemaal aangaan.

Wat duurzaamheid betreft heb je zelf wellicht al een aantal stappen gezet door bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak te plaatsen of je spouwmuur te isoleren. Goed bezig!

Circulariteit lijkt nog een beetje een ver-van-mijn-bed-show, maar wist je dat je hier gemakkelijk mee kunt beginnen als het gaat om tuinieren? Composteren is namelijk een goed voorbeeld van circulariteit op bescheiden schaal.

Dus maak voortaan zelf compost voor je tuin met behulp van een compostmolen. Leuk om te doen en je tuin is er super blij mee.

Wat is compost eigenlijk?

Wikipedia heeft een goede omschrijving van composteren (compost maken), namelijk ‘Composteren is het proces van recyclen van organisch materiaal.’

Je kunt niet zomaar al het organisch materiaal tot compost verwerken, want dan krijg je niet die compost waar je tuin zo dol op is.

Goede compost bestaat uit twee componenten die ook wel groen en bruin materiaal genoemd worden. Onder het groene materiaal scharen we keukenafval zoals aardappel- en fruitschillen, fruitrestanten als pitten en klokhuizen en etensresten. Maar ook gras dat net gemaaid is en tuinafval vallen hier onder. Onder het bruine materiaal vallen onder andere dode takjes, bladeren die verdord zijn, maar ook koffieprut.

Je kunt ook zeggen dat het groene materiaal (nog) levend is en het bruine materiaal afgestorven.

Voor goede, vruchtbare compost is het belangrijk dat je de juiste verhouding aanhoudt tussen het groene en het bruine materiaal.

Goede compost bestaat voor 2/3 deel uit levend materiaal (groen) en voor 1/3 deel uit afgestorven materiaal (bruin). Maar met enkel en alleen beide componenten door elkaar mengen ben je er nog niet.

Het materiaal moet de tijd krijgen om daadwerkelijk compost te worden en dat gebeurt onder invloed van warmte, vocht en zuurstof.

Het eindproduct bestaat uit een ietwat korrelig, zwart product dat zich nog het beste laat vergelijken met bosgrond. Dit is bijzonder rijk aan natuurlijke voedingsstoffen en door dit uit te strooien of te vermengen met de grond in je tuin, geef je deze een enorme boost.

Nadelen van een composthoop

De traditionele manier van composteren is het maken van een composthoop in je tuin. Hier heb je maar bar weinig voor nodig. Een klein beetje ruimte en een paar planken om een geïmproviseerde bak te maken is eigenlijk alles dat je nodig hebt.

In deze bak gooi je je bruine en groene materiaal, mengt het en de natuur doet de rest (sterk versimpelde werking).

Nadeel van deze manier van composteren is dat deze composthoop vaak insecten en knaagdieren als muizen en ratten aantrekt. Ook geeft een composthoop geur af en je kunt je voorstellen dat de geur van een rottingsproces niet fijn is om in te ademen als je in de tuin zit. En dan hebben we het nog niet gehad over wat je buren hiervan vinden.

Dit soort open compostbakken zijn minder geschikt voor in de tuin, maar passen daarentegen juist weer uitstekend in een volkstuin.

De compostmolen, het alternatief voor de composthoop

Gelukkig is er een prima alternatief voor de composthoop, zodat je gewoon in je tuin zelf compost kunt maken. Dit alternatief heet de compostmolen of composteringsmolen.

Een compostmolen is eigenlijk niets anders dan een vat op een standaard waar je je keuken- en tuinafval in doet. Mengen van het materiaal is gemakkelijk, want het vat kun je gemakkelijk draaien.

Omdat er zuurstof nodig is voor het maken van compost zijn er gleuven in het vat aangebracht en wanneer het compost te droog is, voeg je eenvoudig wat water toe door het deksel te openen.

Door de afgesloten ruimte wordt het snel warm in het vat en kan het rottingsproces optimaal zijn werk doen. De compostmolen op een warme plek zetten is een tip die we je natuurlijk niet willen onthouden.

De voordelen van een compostmolen

Een composteringsmolen heeft een flink aantal voordelen ten opzichte van andere manieren om compost te maken. We hebben de belangrijkste voordelen even overzichtelijk voor je op een rij gezet:

  • Makkelijk in gebruik
  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Moeilijk bereikbaar en moeilijk toegankelijk voor knaagdieren
  • Nauwelijks geur door afgesloten ruimte en kleine ventilatiegaten
  • Versnelt het proces

Geen voordelen zonder nadelen en die vlieger gaat dus ook op voor een compostmolen. Het belangrijkste nadeel van een compostmolen is de relatief kleine hoeveelheid compost die je ermee kunt maken.

Wat kost een compostmolen?

De prijs van een compostmolen wordt voor een groot deel natuurlijk bepaald door de grootte ervan. Ook het materiaal waarvan de composteringsmolen gemaakt is, speelt mee.

En dan heb je nog uitvoeringen met twee ruimtes, dus je ziet dat het niet meevalt om je een eenduidige prijs te geven.

Om je toch een beeld te geven, de meest voordelige compostmolens zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer zestig euro en hebben een inhoud van 160 liter (of kleiner).

De prijs loopt op tot rond de driehonderd euro, waarbij het verschil dan vooral zit in de kwaliteit van de gebruikte materialen, de inhoud en de look van de composteringsmolen.

Je hebt dus een ruime keuze en voor elk budget is er een passende compostmolen te vinden.

PALMAT® Professionele Compostmolen – Composter - Molen – Tuin en Huisafval - 70 Liter – Groen/Geel

94,99  Op voorraad
vanaf 4 december 2023 13:57

Top vijf van goede compostmolens

Om je te helpen bij het maken van een keuze hebben we tot slot van dit artikel een top 5 van goede compostmolens samengesteld. We hebben hierbij niet gekeken naar prijs, maar juist naar de reviews van gebruikers.

De ervaringen van anderen zeggen namelijk echt iets over hoe goed een product in de praktijk werkt. Onze top vijf compostmolens ziet er dan ook als volgt uit:

  1. Abacus compostbak van het merk Stark
    Grote inhoud, twee compartimenten en eenvoudig in elkaar te zetten.
  2. Roterende compostbak van het merk Maze
    Microbeluchting, dubbele trommel, maar liefst 245 liter inhoud en eenvoudig te legen
  3. Vatcomposteerder van Mr. Twist
    Dubbelwandig, ideale werkhoogte, grote opening en staat op robuust stalen frame
  4. Compostbak van het merk UPP
    Gemaakt van weers- en Uv-bestendige materialen, 2 x 70 liter inhoud, gemaakt van 100% gerecycled materiaal.
  5. Compostmolen Composter DELUXE
    Twee trommels, dubbelwandig, fraaie vormgeving en look