Een houten schutting is nog steeds erg populair als erfafscheiding. En heel vreemd is dit natuurlijk niet, want een houten schutting heeft nu eenmaal een groot aantal voordelen.

Belangrijkste voordelen zijn dat een houten schutting relatief eenvoudig te plaatsen is en een natuurlijke uitstraling heeft. Nadelen van dit soort schuttingen zijn de toch ietwat beperkte levensduur en het onderhoud. In welke mate beide nadelen ook echt een nadeel zijn, is onder andere afhankelijk van de houtsoort die in de schutting is gebruikt.

Een alternatief voor de houten schutting wordt steeds vaker gevonden in de composiet schutting. In dit artikel vertellen we je dan ook graag iets meer over de composiet schutting.

Wat is composiet?

Laten we beginnen met te vertellen wat composiet nu eigenlijk precies is. In het geval van een composiet schutting is composiet een combi van houtvezels en kunsthars. Veel fabrikanten van composiet tuinschermen kiezen ervoor om gerecycled kunststof te gebruiken.

Een goede zaak en een mooi staaltje van circulariteit. Het milieu wordt minder belast en recyclen vermindert de afvalstroom. We onderscheiden twee soorten composiet, te weten houtkunststofcomposiet (HKC) en bamboeplasticcomposiet (BPC).

Houtkunststofcomposiet wordt gefabriceerd door houtvezels te combineren met polyethyleen. Beide materialen zijn vaak restproducten, waarbij de houtvezels veelal afkomstig zijn van meubelfabrikanten.

Wat HKC betreft kan de kwaliteit verschillen. Met kwaliteit bedoelen we hoe sterk het materiaal is, want niet elke houtsoort (lees: houtvezels) is even sterk. Verder is de verhouding kunststof/houtvezels bepalend voor de sterkte van het eindproduct.

Voor bamboeplasticcomposiet worden – je raadt het al – bamboevezels gebruikt in combinatie met het eerder genoemde polyethyleen. De kwaliteit (dus de sterkte) van BPC ligt net iets hoger dan HKC.

Bamboe heeft namelijk de eigenschappen het materiaal te verstevigen en te verharden. Je begrijpt dan ook direct dat composiet tuinschermen van BPC duurder in aanschaf zijn dan tuinschermen die gemaakt zijn van houtkunststofcomposiet.

Voordelen van composiet tuinschermen

Kiezen voor een composiet schutting kent een aantal belangrijke voordelen. Dit soort schuttingen hebben een lange levensduur en mag daarom met een gerust hart duurzaam genoemd worden.

Daarnaast hebben composiet tuinschermen van goede kwaliteit een minstens zo natuurlijke uitstraling als hun houten tegenhanger.

Schutting composiet Bari antraciet met antraciet aluminium frame (180 x 180 cm)

179,00  Uitverkocht
vanaf 21 september 2023 10:33

Het materiaal heeft weinig onderhoud nodig en het onderhoud dat noodzakelijk is, is eenvoudig uit te voeren. Verder laat het materiaal zich goed en gemakkelijk bewerken, waardoor je niet direct afhankelijk bent van een derde partij om jouw composiet schutting te plaatsen.

En wat is er nu beter voor de onderlinge band met je buren dan dit project samen op te pakken? Een laatste voordeel dat we onder je aandacht brengen is dat composiet goed bestand is tegen insecten en ons soms o zo weerbarstige Nederlandse klimaat.

Nadelen van een composiet schutting

Zoals je van Tuinsimpel gewend bent en mag verwachten, belichten we niet alleen de voordelen. Want als er voordelen aan iets verbonden zijn, dan zijn er ook altijd nadelen. We zetten de belangrijkste nadelen van een composiet schutting even overzichtelijk voor je op een rij:

  • Composiet in een donkere kleur kan vrij warm worden in de zon
  • Hoewel composiet goed ver- en bewerkbaar is, is het minder geschikt om te gebruiken voor bijzondere vormen
  • Composiet is iets, afhankelijk van de door jou gekozen kwaliteit, duurder dan hout
  • Composiet planken die hol zijn, zijn kwetsbaar voor beschadigingen/breuk
  • Composiet is minder krasbestendig in vergelijking met hout

Plaatsen van composiet tuinschermen

Het plaatsen van composiet tuinschermen is wezenlijk niet anders dan het plaatsen van houten tuinschermen. De verschillende delen worden tussen palen gemonteerd. Deze palen kunnen van hardhout zijn, maar net zo makkelijk van aluminium.

Belangrijk is uiteraard dat je je rekenwerk goed hebt uitgevoerd en ook het graafwerk luistert nauw. Zie je dit niet zitten of weet je van jezelf dat je hier simpelweg niet handig genoeg in bent? Helemaal niet erg, want dat getuigt alleen maar van zelfkennis. Schakel dan gewoon de hulp in van een erkend klusbedrijf of hovenier.

Schutting composiet Bari oudbruin met blank aluminium frame (180 x 180 cm)

259,00  Uitverkocht
vanaf 21 september 2023 10:33

Onderhoud van een composiet schutting

Een houten schutting heeft best wel wat onderhoud nodig. Een likje verf of beits op zijn tijd is een absolute must voor een langere levensduur van je schutting. Daarnaast wil het oog natuurlijk ook iets en alleen dit is al reden genoeg voor dat regelmatige likje verf of beits.

Planken of delen die rot zijn, die vervang je natuurlijk, waarbij het nadeel is dat niet alle planken of delen meer van gelijke kwaliteit zijn.

Met een composiet schutting heb je nauwelijks last van dit soort zaken. Het materiaal is nauwelijks tot niet gevoelig voor rotting, waardoor het vrijwel nooit voorkomt dat je delen van je schutting moet vervangen. Ook verven of beitsen is niet nodig.

Het materiaal is behoorlijk kleurvast en de mate waarin verkleuring wel optreedt, is beperkt.

Het belangrijkste onderhoud dat je pleegt, is dan ook het grofste vuil eraf halen. Dit doe je gewoon met een emmer lauw water waar een mild schoonmaakmiddel aan is toegevoegd.

Je kunt de composiet schutting ook schoonspuiten met een hogedrukreiniger. Je doet er dan wel goed aan om de waterstraal niet op de meest krachtige stand in te stellen.

Tot slot

Samenvattend kunnen we stellen dat een composiet schutting een prima alternatief is voor de houten schutting. Kies je voor composiet tuinschermen, dan kies je voor een moderne, duurzame erfafscheiding met een fraaie uitstraling.

En bovendien voor een erfafscheiding die weinig onderhoud vraagt. Daar tegenover staat dat je qua aanschaf wel iets duurder uit bent. Maar zet je dit af tegen de langere levensduur die deze schuttingen hebben, dan is dit heel relatief.

Of een composiet schutting bij jou en jouw tuin past? Die vraag kun je alleen zelf beantwoorden.