Je kunt ze zowel online als bij veel tuincentra en bouwmarkten kopen… cacaodoppen. Je hebt ze hier vast en zeker wel eens zien liggen. En misschien vroeg je je op dat moment wel af wat dit nu precies zijn en wat je hier nu eigenlijk mee moet doen in je tuin.

Deze vragen gaan we beantwoorden in dit artikel. En na het lezen ervan weet je alles wat je moet weten over cacaodoppen. Zoals je gewend bent van Tuinsimpel staan we niet alleen stil bij de voordelen van cacaodoppen in je tuin, maar benoemen we ook de nadelen van dit materiaal.

Wat zijn cacaodoppen eigenlijk precies?

Cacaodoppen zijn niets anders dan een restproduct van de productie van chocola. Het is het omhulsel van de cacaoboon en wordt ook wel cacaoschil genoemd. De doppen, die bruin van kleur zijn, zijn niet geschikt voor menselijke consumptie en werden voorheen vernietigd.

Tot men ontdekte dat cacaodoppen uitermate geschikt zijn om te gebruiken in de tuin. Sindsdien worden ze niet langer vernietigd, maar verpakt in grote zakken en vinden ze hun weg naar misschien ook wel jouw tuin. Tegenwoordig is dit product zeer gewild en is het de status van trend allang gepasseerd.

Cacaodoppen aanbrengen in je tuin

Het aanbrengen van cacaodoppen is een eenvoudig karwei. Volg dit stappenplan:

  1. Verwijder onkruid op de plek waar de cacaodoppen komen
  2. Knip de zak van de cacaodoppen aan de bovenkant open en strooi een dikke laag van minimaal 4-5 cm op de bodem
  3. Verdeel met je handen of met behulp van een hark de doppen ook onder de struiken of planten
  4. Geniet van de aangename chocoladegeur en natuurlijke uitstraling

Onkruid voorkomen met behulp van cacaodoppen

Cacaodoppen zijn ideaal om onkruid in je tuin te voorkomen. Onkruid heeft onder andere zonlicht nodig om te kunnen groeien. Door een dikke laag cacaodoppen te strooien bereikt het zonlicht de bodem niet meer. En wanneer er geen zonlicht meer doordringt tot de bodem, groeit er geen onkruid meer.

Het is wel belangrijk dat je eventueel onkruid verwijdert, voordat je de cacaodoppen in de tuin strooit. Onkruid is vaak hardnekkig en heeft maar weinig nodig om toch tevoorschijn te komen. Eerst weghalen dus en dan strooien.

Natuurlijke look & feel

Cacaodoppen zijn een restproduct van cacaobonen en zijn daarmee een natuurlijk product. Het is dan ook materiaal met natuurlijke uitstraling. De lichtbruine kleur matcht makkelijk met je planten, bomen en struiken, waardoor dit materiaal in vrijwel elk type tuin op zijn plaats is.

Water besparen dankzij cacaodoppen

Je weet vast en zeker dat ons waterverbruik onder druk staat. We hebben en krijgen meer en meer te maken met weersextremen als bijvoorbeeld langdurige droogte in de zomer. Het is belangrijk dat we zuinig zijn met ons drink- en grondwater en cacaodoppen helpen ons hierbij.

Cacaodoppen zorgen er namelijk voor dat het water in de grond minder snel verdampt. De bovenste cacaodoppen zien er vaak droog uit, maar onderop blijven de doppen lang vochtig. Concreet betekent dit dat je je tuin minder lang hoeft te sproeien. De doppen houden het water vast en geven dit langzaam aan de grond af. Zo bespaar je eenvoudig op je waterverbruik. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee.

Voeding voor de bodem en insectenleven

Een natuurproduct als cacaodoppen geeft voedingsstoffen af aan de bodem. Dit zorgt ervoor dat planten, bomen en struiken deze voedingsstoffen via hun wortels opnemen en daarmee krijgt de groei een flinke impuls.

Ook het dierenleven in de tuin (boven- en ondergronds) profiteren van de voedingsstoffen die de doppen afgeven. Cacaodoppen hebben niet het eeuwige leven en vergaan uiteindelijk en verworden tot compost. En compost is zoals je weet een belangrijke voedingsbodem voor alles dat groeit en bloeit in je tuin en leveren een bijdrage aan de biodiversiteit in je tuin.

Cacaodoppen tegen katten en slakken

Cacaoschillen geven de eerste dagen nadat je hebt uitgestrooid een chocoladegeur af. Wij vinden deze geur niet hinderlijk, maar best aangenaam. Het is hierbij goed te weten dat de geur na een paar dagen voor het grootste deel verdwenen is.

Katten en slakken vinden deze geur helemaal niets en zullen deze uit de weg gaan. Ook wanneer jij de geur niet meer ruikt, ruiken deze dieren het nog wel. Je zal zien dat je dankzij het strooien van een dikke laag cacaodoppen minder last hebt van katten in je tuin. Wat slakken en katten ook niet waarderen in cacaodoppen is dat deze – zeker in het begin – ietwat scherpe randen hebben. Daar lopen en kruipen ze niet graag overheen.

Hoge decoratieve waarde

Je kunt cacaoschillen gebruiken vanuit praktische overwegingen. Maar weet dat deze doppen ook een hoge decoratieve waarde hebben. Zo kun je dit materiaal uitstekend gebruiken voor het opvullen van planten- en bloembakken die op je terras of balkon staan. Nog goed voor je planten en bloemen ook.

Er zijn mensen die vanwege de decoratieve waarde ervoor kiezen om een tuinpad van cacaodoppen aan te leggen. Zeker dit kan, maar hier kleven wel een aantal nadelen aan. De nadelen van cacaoschillen benoemen we verderop in dit artikel.

Isolerende werking van cacaodoppen

Hoewel de isolerende werking van cacaodoppen niet zo groot is als die van bijvoorbeeld boomschors, is deze er wel degelijk. Wil je planten beschermen tegen vorst met behulp van cacaoschillen, dan dien je een dikkere laag om je planten aan te brengen dan te doen gebruikelijk. Gebruikelijk is een laag van 4 tot 5 cm, voor isolatie moet je al snel denken aan een 8 tot 10 cm dikke laag.

De nadelen van cacaodoppen in je tuin

Je kent nu de belangrijkste voordelen van cacaodoppen in je tuin. Tijd dus om ook aandacht te schenken aan de nadelen van dit materiaal. We noemen de belangrijkste:

  1. Prijzig: Cacaodoppen zijn best prijzig. Je koopt ze in zakken van meestal 50 of 70 liter en per zak ben je al snel 10 tot 15 euro kwijt. Zeker wanneer je een groot oppervlak wilt bedekken met deze doppen, kan de rekening flink oplopen.
  2. Glad: Natte cacaodoppen zijn vaak glad. Dit maakt ze minder geschikt om te gebruiken voor een tuinpad.
  3. Licht materiaal: Cacaodoppen wegen maar weinig en dat maakt ze gevoelig voor wegwaaien. Hier heb je met name last van als je ze voor het eerst uitstrooit. Wanneer het materiaal ‘gesetteld’ is in je tuin en een paar keer goed nat is geworden, heb je hier minder last van. Ook dit zorgt ervoor dat het materiaal minder geschikt is om te gebruiken voor tuinpaden.
  4. Schimmelen/rotten: Onder invloed van regen en wind verworden cacaoschillen op den duur tot compost. Dit is een natuurlijk rottingsproces en niet iedereen vindt dit prettig in zijn tuin. Hoewel het niet veel voorkomt, kunnen cacaodoppen tijdens dit proces gaan schimmelen.
  5. Beperkte levensduur: Cacaoschillen hebben een beperkte levensduur. Je zal de laag met regelmaat moeten voorzien van nieuwe cacaodoppen om de voordelen van dit materiaal te behouden. Je kunt de oude laag weghalen en hier nieuwe doppen voor in de plaats aanbrengen. Uit eigen ervaring weten we dat het ook goed werkt om een nieuwe laag doppen bovenop de oude laag aan te brengen. Zo behoudt je de compostwaarde van het vergane materiaal.

Tot slot

Cacaodoppen hebben als bodembedekker veel overeenkomsten met boomschors. Aan boomschors hebben we ook een artikel gewijd. Beide zijn prima bodembedekkers met elk hun eigen voor- en nadelen. Worden het cacaodoppen of kies je voor boomschors?