Het is zover, je groene vingers zijn na al die jaren eindelijk aan de beurt en je gaat je tuin eens grondig aanpakken. Je wilt leuke plekjes creëren waar plantjes kunnen groeien en waar je een leuke zitplaats kunt maken. Je gaat aan de slag maar merkt dat je om jouw droomtuin te realiseren wel een aantal bomen moet verwijderen. De bomen kap of zaag je om. De boomstronk blijft achter, maar die zit je behoorlijk in de weg. Wat nu? Kun je deze boomstronk verwijderen? Zo ja, hoe dan? En wat zijn de kosten als ik het laat doen?

Een boomstronk kun je verwijderen door gebruik te maken van een voertuig, een rotting of schimmelproces in gang te zetten, de boomstronk uit te graven of de stronk te versnipperen door gebruik te maken van een stobbenfrees. Een boomstronk verwijder je omdat deze op een ongunstige plek in de tuin staat.

Ben jij helemaal klaar met die (ene) boomstronk in je tuin? Dan kun je hem zelf verwijderen of laten verwijderen. Houdt er rekening mee dat er wellicht wat wettelijke stappen aan vooraf liggen. Lees hieronder hoe en wat je kunt doen om een boomstronk te verwijderen.

Waarom wil je een boomstronk verwijderen?

Zoals hierboven al omschreven is de grootste reden waarom mensen een boomstronk (laten) verwijderen omdat ze er simpelweg last van hebben. Het blokkeert een leuke zitplaats in de tuin of je gazon, of het zit op zo’n plek dat eroverheen struikelen een aanneembare kans heeft.

Een boom kappen is niet zo moeilijk, vaak wordt dit bij dikke bomen gedaan met een kettingzaag. Echter, zitten de wortels vaak diep onder de grond of bestaat het uit een breed netwerk van wortels. Je moet diep graven of professioneel gereedschap hebben om het eruit te halen. Dit is dan ook de reden waarom er soms voor gekozen wordt om de boomstronk door een professional te laten verwijderen. Voordat ik hier verder op in ga is het wellicht handig om te weten hoe je een boomstronk zelf zou kunnen verwijderen.

Hoe verwijder ik zelf een boomstronk?

Wil je graag eerst zelf proberen of je een boomstronk kunt verwijderen voordat je er een professioneel bedrijf voor moet laten komen? Dan zijn er een aantal methoden die het meeste kans van slagen hebben.

 1. Met een voertuig
  Waarschijnlijk niet de methode waar je het eerste aan denkt. Maar er zijn mensen die boomstronken in hun tuin verwijderen door gebruik te maken van hun eigen voertuig. Dit doen ze door het spannen van een touw tussen de boomstronk en de achterkant van hun voertuig. Wanneer het voertuig wegrijdt komt het touw strak te staan en zo zou de boomstronk uit de grond getrokken moeten worden. Deze methode is alleen geschikt bij kleine dunne boompjes. Probeer je dit bij grote bomen met een groot wortelnetwerk dan is de kans van slagen niet zo groot. Houdt er bij deze methode ook altijd rekening mee dat je een statisch touw gebruikt, en geen elastisch touw. Gebruik je een elastisch touw dan heb je kans op een katapult effect, wat behoorlijk gevaarlijk kan zijn.
 2. Sleuven zagen en gaten boren
  De tweede methode is die van het zagen van sleuven of het boren van gaten in de stam van de boom. Dit zorgt er namelijk voor dat de boom dood gaat en zal gaan rotten. Ook deze methode heeft een kleine kans van slagen. Het duurt lang (jaren) en je zult behoorlijk wat moeten boren en zagen wil de boom sterven en gaan rotten.
 3. Met een middeltje
  Een andere methode om een boomstronk zelf te verwijderen is door gebruik te maken van ‘chemische’ middelen. Dit zou het rottingsproces van de stronk moeten versnellen wat verwijderen vergemakkelijkt. Echter is het wel zo bij deze methode dat je vaak niet alleen deze boom aantast maar ook de bomen eromheen.
 4. Uitgraven
  Het uitgraven van een boomstronk is vaak een methode waar mensen in eerste instantie voor kiezen wanneer zij zelf een stronk willen verwijderen. Wat je moet doen is op een ruime afstand van de boom beginnen met graven. Net zo lang tot de wortels blootliggen. Je kunt je waarschijnlijk al voorstellen dat je dan afhankelijk van de boom, een flink stuk moet graven. Zodra je de wortels ziet kun je met een kettingzaag de wortels doorzagen. Hoe groter en ouder de boom, hoe lastiger dit vaak wordt.
 5. Schimmel
  De laatste methode die we hier noemen is het veroorzaken van schimmel. Dit zorgt ervoor dat de boom afsterft. Het lijkt op methode twee. Wat er echter bij deze methode gedaan wordt is dat er gebruik gemaakt wordt van waterdicht materiaal. De boomstronk wordt bedekt met plastic of een ander waterdicht materiaal. Hierdoor ontstaat er schimmel en rotting.

Waar moet je op letten als je zelf een boomstronk verwijdert?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je zelf een boomstronk wilt verwijderen. We noemen de twee belangrijkste.

Arbeidsintensief

Een boomstronk verwijderen is behoorlijk arbeidsintensief. Je zult een methode moeten kiezen en vervolgens je plan uitvoeren. In alle gevallen is de kans op succes het grootst wanneer je de boom zo diep mogelijk onder de grond verwijdert. Dit kost tijd, fysieke inspanning, en wat behendigheid.

Afzagen net boven de grond heeft geen zin

Wanneer je een boom net boven de grond afzaagt zal je vaak evengoed last blijven houden van de boomstronk. Tenzij je er een lading zand op legt. Echter, is vaak niet het idee om de boomstronk te vervangen met een berg zand.

Vaak is gebleken dat wanneer een boomstronk net boven de grond wordt afgezaagd, dat dit de boom stimuleert om opnieuw te groeien. Met een paar jaar heb je op de zelfde plek dus weer een boom staan.

Hoe kan ik een Boomstronk Laten Verwijderen?

De bovengenoemde methodes werken in principe allemaal. De ene gaat wat sneller dan de andere. Ook efficiëntie zal per methode verschillen. Wil je snel van een boomstronk afkomen? Of lukt het gewoon niet om hem zelf te verwijderen, dan kun je dit ook laten doen. Er komt dan iemand bij je langs met een stobbenfrees.

Een stobbenfrees is een machine die met de hand of afstandsbediening bestuurd wordt. Vaak wordt de stronk eerst zo dicht mogelijk bij de grond afgezaagd. Vervolgens wordt de frees ingezet om door middel van een wiel met beitels de stronk te versplinteren en het tot snippers te vermalen. Dit kan wel tot 50cm onder het maaiveld gedaan worden. Doordat de stronk zo diep verwijdert wordt zal je er geen last van hebben wanneer je bijvoorbeeld iets wilt planten.

Wat Kost het laten verwijderen van een Boomstronk?

Wat de exacte kosten zijn van het verwijderen van een boomstronk is lastig te zeggen. Het hangt van het bedrijf af, en de klus. Een brede boomstronk zal duurder zijn dan een dunne boomstronk, en een lastig bereikbare plek zal vaak ook meer geld kosten. Ook hangt het af van welke methode je kiest.

Om je een idee te geven noemen we hier een gemiddelde. Wil je de stronk laten verwijderen door middel van uitgraven dan kijk je al snel naar een bedrag van zo’n €200,-. Wederom hangt dit van de boom af, en hoeveel tijd er nodig is om de boomstronk te verwijderen.

Wil je de boomstronk verwijderen door gebruik te laten maken van een stobbenfrees dan ben je gemiddeld zo’n €80,- kwijt voor een dunne boomstronk met een doorsnede kleiner dan 75cm.

Is de doorsnede van jouw boomstronk meer dan 75cm? Dan kan het laten verwijderen zo €400,- kosten.

Dit zijn ongeveer de prijzen. Wil je een boomstronk laten verwijderen? Dan kun je het beste eerst een offerte aanvragen.

Onze ervaring met het laten verwijderen van boomstronken

We hebben onlangs drie boomstronken laten verwijderen. Er moest een hek geplaatst worden, en op een aantal plekken waar de palen van het hek de grond in moesten, stonden nog oude boomstronken.

Het verwijderen van de boomstronken hebben we laten uitvoeren door het bedrijf Stobben-Frezen, naar volle tevredenheid. Ze hadden de volgende dag al tijd om de boomstronken te verwijderen, tegen een redelijk tarief.

Stobben-Frezen maakt gebruik van de nieuwste stobbenfreesmachines, op afstand bestuurbaar en zeer krachtig. Het frezen van de boomstronken duurde dan ook niet langer dan 10 minuten per stronk.

Volgens Bob van Stobben-Frezen is dit mede te danken aan het regelmatige onderhoud aan zijn machines, want een machine met scherp geslepen beitels hakt veel beter door het hout.

Stobben-Frezen verwijdert boomstronken in bijna heel Nederland. Drie boomstronken laten verwijderen kostte ons ongeveer €200,- totaal. Zo’n €70,- per boomstronk.

Het bedrijf Stobben-Frezen aan het werk.

Heb je een vergunning nodig voor het verwijderen van een boomstronk?

Dit hangt van de locatie van de boomstronk af. Staat de boom op je eigen erf? Dan is de kans groot dat je geen vergunning nodig hebt. Wil je het zeker weten dan kun je het beste even bij jouw gemeente controleren of je de boomstronk zonder vergunning mag verwijderen.

Houdt er rekening mee dat wanneer je een vergunning nodig hebt, dit vaak tijd kost om de vergunning te krijgen. Ook moet je voor de vergunning betalen. Vraag je dan ook af wanneer je een vergunning nodig hebt, of het dit je waard is om de boom echt te (laten) verwijderen.

Wat is een KLIC melding?

Een KLIC melding is een wettelijk verplichte melding die je bij het kadaster moet doen, voordat je door middel van gebruik te maken van een machine, gaat graven.

De reden hiervoor is dat er kabels en leidingen onder de grond liggen. Ga je diep graven? Dan wil je deze niet raken en kapot maken. Het kadaster geeft jou, na de melding, de gegevens van de locaties van deze leidingen en kabels door. Zo kun je met een gerust hart een gat graven en de boomstronk verwijderen.

Een KLIC melding kost je ongeveer een tientje.

Wat laatste gedachtes over het verwijderen van een boomstronk

Een boomstronk kan flink in de weg zitten. Na het lezen van dit artikel is het hopelijk duidelijker geworden hoe je een boomstronk zelf of professioneel kunt laten verwijderen. Houdt er rekening mee dat er voor sommige bomen een vergunning aangevraagd moet worden wanneer je deze wilt verwijderen. Ga je graven? Maak dan bij het kadaster een KLIC melding.