De kans is groot dat je ze wel eens hebt zien liggen in de bouwmarkt bij je om de hoek, die grote zakken boomschors. Boomschors zie je steeds vaker terug in tuinen en dat is niet voor niets. Er zijn zelfs verschillende soorten te koop.

Het gebruik van boomschors heeft flink wat voordelen. Maar het zal je vast niet verbazen dat aan dit materiaal ook een aantal nadelen kleeft. Hoogste tijd dus dat we aandacht besteden aan dit populaire materiaal.

In dit artikel vertellen we je dan ook precies wat je moet weten over boomschors in je tuin.

Wat is boomschors eigenlijk?

Schors van een boom natuurlijk, wat valt hier meer over te vertellen? Toch wel iets meer dan dit. En als echte tuinliefhebber, die mogelijk kiest voor boomschors, wil je natuurlijk weten wat je in je tuin legt.

De schors van een boom is iets anders dan de bast van een boom. De buitenste laag van bomen is de bast. Een boom groeit en de stam wordt dikker. De buitenkant van de bast is als het ware de dupe van de groei van de boom en sterft af. Deze afgestorven buitenkant noemen we de schors van een boom.

Ondanks dat de schors dus morsdood is, heeft deze nog wel een belangrijke functie voor de boom. Schors, ook wel kurk genoemd, biedt de boom namelijk bescherming tegen insecten, ziekten en plagen.

Boomschors in je tuin voor een natuurlijke uitstraling

Een groot voordeel van boomschors in je tuin is de natuurlijke uitstraling van dit materiaal. Dit materiaal gaat als het ware op in je tuin.

Boomschors is één met de planten, struiken en bomen in je tuin en dit draagt bij tot het creëren van een harmonieuze sfeer.

Een sfeer die veel mensen nastreven in hun tuin, want dit is immers de ideale plek om te ontspannen en tot rust te komen.

Boomschors tegen onkruid

Wat je zeker moet weten over boomschors in je tuin, is dat het heel goed werkt om onkruid tegen te gaan.

Net zoals elke plant, bloem, boom of struik heeft ook onkruid een goede voedingsbodem nodig. Boomschors is dit niet bepaald en hierdoor krijgt onkruid nauwelijks tot geen kans.

Los gezien van het gebrek aan voedingsstoffen voor onkruid, zorg je er altijd voor dat je boomschors in een dikke laag in je tuin aanbrengt. Het is voor onkruid erg moeilijk om door deze dikke laag dood materiaal heen te dringen.

Door de dikke laag schors dringt nauwelijks zonlicht door en onkruid heeft dit wel nodig om te groeien.

Boomschors heeft een isolerende werking

In ons artikel over bomen beschermen tegen de vorst, geven we de tip om boomschors te gebruiken. Dit hebben we natuurlijk niet voor niets gedaan.

Eén van de eigenschappen van boomschors is namelijk dat het een isolerende werking heeft. Uiteraard kun je naast bomen, ook planten en struiken tegen vorst beschermen door middel van schors.

Het is hierbij belangrijk dat je de schors in een dikke laag (tien centimeter) aanbrengt rondom je planten. Het materiaal zorgt ervoor dat de bodem de warmte langer en beter vasthoudt en dit is precies wat planten en struiken nodig hebben in de winter.

Boomschors bevordert de waterhuishouding

Bij wat je moet weten over boomschors in je tuin hoort ook dat boomschors een belangrijke rol speelt bij een goede waterhuishouding.

Water zakt door de dikke laag schors heen en omdat zonlicht nauwelijks tot helemaal niet door deze laag heendringt, verdampt het water veel minder snel.

Hierdoor heeft het water de kans om de bodem in te trekken, waar het hard nodig is voor de beplanting in je tuin. Zeker in tijden van langdurige droogte, die door klimaatverandering steeds vaker voorkomen.

Bij hevige regenval zorgt schors er ook voor dat de grond niet wegspoelt.

Schone ondergrond voor in je moestuin

Wist je dat boomschors in je moestuin ook bijzonder nuttig is? Uiteraard zijn alle eerder genoemde eigenschappen van schors van toepassing.

Maar wat het extraatje dat dit materiaal voor je moestuin heeft, is dat het een schone en droge ondergrond is voor vruchten uit je moestuin.

Denk hierbij aan courgettes, komkommers, pompoenen en kalebassen, maar ook aan aardbeien die op de grond hangen. De vruchten zijn door boomschors veel minder kwetsbaar, waardoor je uiteindelijk een hogere opbrengst van je moestuin hebt.

Gebruik boomschors voor je tuinpad

Je kunt een tuinpad aanleggen van grind, schelpen of stenen, maar je kunt hier ook boomschors voor gebruiken.

Je geeft je tuin hier direct een super fraaie aanblik mee en bovendien loopt het ook nog eens heerlijk.

Voor een zachte landing

Wanneer je kinderen hebt, dan is je tuin voor een belangrijk deel vaak ook een speeltuin. En een speeltuin heeft natuurlijk ook speeltoestellen, zoals bijvoorbeeld een schommel, een klimrek, glijbaan of speelhuisje.

Kinderen zijn echte durfals en dat wil nog wel eens een valpartij opleveren. Door boomschors als ondergrond neer te leggen onder de speeltoestellen voorkom je natuurlijk niet dat kinderen vallen. Je maakt de landing voor ze echter wel een stuk zachter.

Ook kun je dit materiaal prima om een trampoline strooien. Denk eraan, ook hier een dikke laag aanbrengen, want anders dient het geen doel.

Goed voor de biodiversiteit in je tuin

Er is veel te doen rondom het begrip biodiversiteit. De natuur staat onder druk en, ja, ook die in onze tuinen. Zo hebben insecten als bijen en vlinders het moeilijk en daarom is het belangrijk om de natuur een helpende hand toe te steken.

Dit kun je onder andere doen door het plaatsen van een insectenhotel of, wanneer je specifiek de bijen wilt helpen, een bijenhotel in je tuin.

Een andere manier waarop je de biodiversiteit in je tuin helpt, is door boomschors te gebruiken.

Hoewel schors, zoals je inmiddels weet, dood materiaal is, is het voor insecten en andere diertjes in je tuin juist een bron van leven. Bovendien biedt het kleine diertjes en insecten bescherming.

Boomschors tegen katten

Katten zorgen in veel tuinen voor overlast door hier hun sanitaire behoeften te doen. En heeft een kat je tuin eenmaal gevonden, zie ‘m dan maar eens weg te krijgen. Ook hier biedt een dikke laag schors uitkomst.

Katten maken altijd eerst een gat, doen hun grote en/of kleine boodschap en maken het gat weer dicht. Gevolg? Een vervelende doordringende stank in je tuin.

Katten kunnen geen gat graven door een dikke laag boomschors heen en zullen dus hun heil elders zoeken. Verder zijn katten kieskeurig en vinden ze schors verre van prettig om op te lopen.

Er is nog een reden waarom je boomschors inzet tegen katten. Je beschermt hiermee namelijk de vogels in je tuin. En zoals je misschien wel weet, hebben ook onze gevleugelde vrienden als de huismus en de merel het moeilijk.

En zij zijn wel de prooi van katten. Boomschors in je tuin weert katten, maar mocht er toch eentje op lopen om een vogeltje te pakken te nemen, dan komt de kat vaak van een koude kermis thuis.

Boomschors maakt namelijk geluid wanneer er op wordt gelopen en hierdoor verraadt de kat zich en kunnen vogels op tijd de benen, uh de vleugels nemen.

Boomschors decoratief gebruiken

Boomschors kun je ook prima als decoratiemateriaal gebruiken. Vul met dit materiaal bijvoorbeeld eens de potten op je terras op.

Ziet er echt super uit en je kent inmiddels de bijkomende voordelen die dit de planten en bloemen in de betreffende potten oplevert.

Drie nadelen van boomschors in je tuin

Bij wat je moet weten van boomschors in je tuin horen niet alleen de voordelen, maar ook de nadelen. Hoe kun je anders bepalen of dit materiaal ook bij jou en jouw tuin past? We sluiten dit artikel dan ook af met het noemen van de drie belangrijkste nadelen van dit materiaal.

1. Boomschors is relatief duur

Boomschors is relatief duur wat betreft de aanschaf. Het is dan ook verstandig om niet bij de eerste de beste bouwmarkt zakken vol van dit materiaal te kopen. Zeker niet wanneer je er veel van nodig hebt.

En de kans is groot dat je er aardig wat van nodig hebt, omdat het nu eenmaal noodzakelijk is om er een dikke laag van aan te brengen. Even de moeite nemen om prijzen te vergelijken kan je veel geld besparen.

Weet dat je dit materiaal ook online kunt bestellen en hier waarschijnlijk de meest voordelige prijzen vindt. Scheelt je ook sjouwen en je houdt je auto schoon 😊.

Florentus Franse Boomschors 40L excellent

★★★★★
21,00  Op voorraad
vanaf 21 september 2023 07:08

2. Boomschors kan gaan schimmelen

Boomschors is een natuurlijk materiaal en wanneer dit heel lang (te) vochtig blijft, kan het gaan schimmelen. Dit ziet er in je tuin natuurlijk niet zo fraai uit.

Je kunt dit echter tegenaan met een vrij simpele oplossing. Deze oplossing is het aanbrengen van anti-worteldoek als ondergrond voor de boomschors.

Het water zakt door de dikke laag boomschors en vervolgens door het anti-worteldoek de grond in. Het worteldoek doet dus dienst als bescherming. Hierdoor droogt je boomschors sneller en wordt schimmelvorming tegengegaan.

3. Periodiek vervangen van boomschors

Boomschors gaat, afhankelijk van de kwaliteit en soort die je koopt, maximaal vijf jaar mee. Dit komt omdat dit dode materiaal langzaam maar zeker wegrot. Je ontkomt er dan ook niet aan om eens in de zoveel tijd de boomschors te vervangen door nieuwe.

Je kunt dit doen door alle oude boomschors weg te halen en hier nieuwe voor in de plaats te leggen. Maar je kunt er ook voor kiezen om regelmatig een nieuwe, verse laag over de laag schors aan te brengen.

Overigens is het goed om te weten dat het rotten van schors een voedingsbodem is voor insecten en kleine diertjes. Niet voor onkruid, weet je nog?

Tot slot

Over wat je moet weten van boomschors in je tuin, hebben we je in dit artikel veel verteld. We hopen dat het genoeg is voor je om te bepalen of dit natuurlijke materiaal ook de oplossing is voor jou en jouw tuin. Laat het ons gerust weten door een berichtje achter te laten!