Nederland staat wereldwijd bekend om onder andere zijn kaas, drop en molens. Maar ‘we’ staan zeker ook bekend om onze bloembollen. Het is natuurlijk niet voor niets dat jaarlijks ruim anderhalf miljoen toeristen naar de Keukenhof komen om te genieten van de bloemenpracht die uit bloembollen tevoorschijn komt. Daarnaast trekken de bloemenvelden in Flevoland veel bekijks.

Ook in onze eigen tuinen planten we maar wat graag bloembollen. We vertellen je graag iets meer over bloembollen en hebben een aantal populaire soorten voor je op een rij gezet.

Wat zijn bloembollen eigenlijk?

Een bloembol is eigenlijk niets anders dan een plant (gewas) die zich voor de winter terugtrekt in een bol, waarin alle noodzakelijke voedingsstoffen zijn opgeslagen die de plant nodig heeft om deze koude periode door te komen. Afhankelijk van de soort kan deze bol onder- of bovengronds overleven.

Wanneer kun je het beste bloembollen planten?

De meest ideale periode om bloembollen in je tuin te planten is van medio september tot medio december. Hoe eerder je de bollen plant, hoe eerder deze uit zullen komen.

Dus wanneer je al vroeg in het voorjaar wilt genieten van bloemen in je tuin… De meeste bloembollen komen in de periode april – juni uit. Houd bij het planten van bloembollen rekening met de weersomstandigheden. Plant ze niet als het vriest of als de grond erg nat is (om verrotting te voorkomen).

Hoe plant je bloembollen in de volle grond?

Wanneer je bloembollen koopt, staat altijd op de verpakking aangegeven hoe je ze het beste kunt planten. Mocht de verpakking om wat voor reden dan ook onleesbaar zijn geworden, dan is er een handig weetje dat uitkomst biedt.

De grootte van de bloembol is hierbij bepalend. Wat betreft de diepte houd je drie keer de grootte van de bol aan en ditzelfde geldt voor de onderlinge afstand. Dus ook qua onderlinge afstand houd je drie keer de grootte van de bloembol aan. Bloembollen plant je altijd met de punt van de bol naar boven!

Een voorbeeld: Stel je hebt een tulpenbol van 4 cm doorsnee. Dat betekent dat je deze bol 12 cm (3×4) diep in de grond plant. De volgende bol plant je op 12 cm (3×4) afstand.

Hoe plant je bloembollen in een pot?

Je kunt bloembollen ook uitstekend in potten of bloembakken planten. Wanneer je dit doet, dan zorg je ervoor dat de pot of plantenbak diep genoeg is. Verder is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat eventueel overtollig water weg kan lopen. Veel potten en bloembakken hebben voor dit doel een gat of gaten. Als dit niet zo is, dan kun je deze eenvoudig zelf maken.

Wanneer het water niet weg kan, dan is de kans groot dat de bloembollen verrotten. Teveel water is niet goed, maar te weinig ook niet.

Bloembollen die je plant in potten hebben meestal iets meer verzorging nodig. Zo moet je deze in periode van droogte wel af en toe een beetje water geven. Grond in potten en bloembakken droogt nu eenmaal eerder uit dan ‘volle grond’.

Hoe lang geniet je van bloembollen?

Dit is sterk afhankelijk van de soort. Er zijn namelijk enkeljarige, meerjarige en zogenaamde verwilderingsbollen. Het is vast geen verrassing als je hoort dat de enkeljarige bloembollen met name in het eerste jaar op hun allermooist zijn.

Het jaar daarna geniet je ook nog van deze bollen, maar zie je al verschil met het eerste jaar. Heel soms komen enkeljarige bloembollen ook een derde jaar nog op. Als dit al het geval is, dan is het slechts een schim van de voorgaande jaren. Voorbeelden van enkeljarige bloembollen zijn blauwe druifjes en tulpen.

Meerjarige bloembollen komen, zoals de naam al doet vermoeden, meerdere jaren achter elkaar op. Het verschil tussen de jaren qua groei en bloei is vele malen minder groot in vergelijking met de enkeljarige bloembollen. Je geniet dan ook lange tijd van deze bollen. Voorbeelden? Boshyacinten en Oosterse anemoon.

Tot slot heb je nog verwilderingsbollen en die komen elk jaar terug in al hun pracht en praal. Bovendien blijft het bij verwilderingsbollen niet bij ‘die ene bol’, want verwilderingsbollen vermeerderen zich. Narcissen en krokussen zijn voorbeelden van dit soort bloembollen.

Top 5 populaire bloembollen

Er is een ruime keus aan bloembollen. Toch springen er een aantal soorten uit als het gaat om populariteit. Deze hebben we, ter inspiratie, even voor je op een rij gezet in een top 5 bloembollen:

  1. Tulpen: Misschien wel de meest bekende bloembol is de tulp. Met deze veelzijdige bloem kun je alle kanten op en ze komen vrijwel overal tot hun recht. Op je balkon, in je tuin of in potten op het terras, het is aan jou.
  2. Sneeuwklokjes: Wat is dat toch een prachtig gezicht in die koude winterperiode. Sneeuwklokjes die je tuin al in januari/februari kleur geven met prachtige witte bloempjes. Ze kondigen het voorjaar heel voorzichtig aan en wie kijkt daar nu niet naar uit?
  3. Krokus: Zie je in februari/maart al bloemen in je tuin en zijn het geen sneeuwklokjes? Dan is de kans groot dat het krokussen zijn. Deze fraaie bloemen vertonen zich in de nawinter en het vroege voorjaar. Krokussen zijn meestal geel, paars of wit van kleur.
  4. Narcissen: Wanneer we het hebben over populaire bloembollen, dan horen narcissen absoluut thuis in dit rijtje. Deze prachtige gele trompetachtige bloemen zie je in het voorjaar overal opduiken. Niet alleen geliefd in tuinen, maar ook in openbaar groen als parken en gemeentelijke bloemperken. En terecht!
  5. Hyacinten: Hyacinten geven een sterke geur af en – eerlijk is eerlijk – daar moet je wel van houden. Deze bloemen zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar en doen het ook binnenshuis goed.

We zijn heel benieuwd wat jouw favoriete bloembol is!