Als je een bijl nodig hebt, dan heb je deze snel gekocht in de plaatselijke bouwmarkt, tuincentrum of online natuurlijk. Deze stoere en robuuste tool heb je in veel verschillende soorten. Het is dan ook wel belangrijk dat je de juiste bijl kiest, passend bij het werk dat je ermee uit wilt voeren.

De verkeerde bijl kiezen kan veel frustratie opleveren, maar kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Een bijl is immers scherp, zwaar en wordt met kracht gebruikt en moet de werkzaamheden dus wel aankunnen. In dit artikel vertellen we je welke soorten bijlen er zijn en waar je ze voor kunt gebruiken. Zo helpen we je de juiste bijl voor jouw tuinklus te vinden.

De kleine hakbijl

De kleine hakbijl is, zoals de naam al doet vermoeden, een compacte, relatief kleine bijl. Je komt deze bijl ook wel tegen onder de naam ‘hatchet’. Deze handbijl kun je voor verschillende doeleinden gebruiken en is daarmee multifunctioneel. Je kunt er makkelijk boompjes met een dunne stam mee omhakken. Of hak er niet al te dikke takken van een boom mee af.

De kleine hakbijl weegt gemiddeld tussen de 500 en 1.000 gram en heeft een steel die 25 tot 40 cm lang is. Door het compacte formaat kun je deze bijl eenvoudig met slechts 1 hand gebruiken. Wanneer je graag de natuur intrekt om daar te survivallen, dan is de kleine hakbijl een onmisbare tool.

De ‘gewone’ hakbijl

Dit is dé bijl die je bij elke bouwmarkt en elk tuincentrum in de schappen ziet liggen. Het is als het ware de grote broer van de hierboven beschreven ‘kleine hakbijl’. De gewone hakbijl gebruik je met beide handen. De bijl heeft een steel die 45 tot 65 cm lang is, weegt tussen de 500 en 1500 gram en wordt voornamelijk gebruikt voor het hakken en rooien van bomen.

Hierbij is het goed om te weten dat er een verschil zit tussen hakken en rooien van bomen. Met hakken wordt het daadwerkelijke vellen (omhakken) van bomen bedoeld. Met rooien wordt het verwijderen van de boomstronk en het bijbehorende wortelstelsel bedoeld. De gewone hakbijl is niet geschikt voor het hakken en rooien van hele grote bomen.

De timmermansbijl

De timmermansbijl is de ideale bijl om te gebruiken voor het bewerken van hout. De snede van de bijl is recht en daarnaast ook nog eens dun. De bijl heeft een gesmede inkeping die het mogelijk maakt om de bijl met grote stabiliteit te hanteren. Hierdoor is het de perfecte tool om precisiewerk uit te voeren.

Deze bijl kan zowel met 1 als met 2 handen worden gebruikt, weegt tussen de 500 en 1500 gram en de lengte van de steel ligt tussen de 45 en 60 cm. Bijkomend voordeel van de timmermansbijl is dat je de kop van de bijl als hamer kunt gebruiken. Droog hout om te bewerken, heeft duidelijk de voorkeur van deze bijl.

De velbijl

De velbijl is een echte krachtpatser en gaat een flinke uitdaging dan ook niet uit de weg. Deze bijl is bedoeld voor het grote werk, het omhakken van bomen. Kies deze bijl dan ook als je een flinke boom in de tuin hebt staan en daar vanaf wil. De velbijl gebruik je altijd met beide handen, want alleen dan ben je ‘in control’ met deze bijl.

Bovendien is de bijl met een gewicht dat ligt tussen de 1500 en 2500 gram beduidend zwaarder dan de eerder genoemde bijlen. Ook de lengte van de steel is een stuk langer met een lengte die tussen de 75 en 100 cm ligt.

De kloofbijl

De kloofbijl heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. De opkomst van hout- en buitenkachels is de status van trend allang gepasseerd en dit soort kachels zijn een vaste waarde geworden. Avonden in de tuin worden door een gezellig vuur in een buitenkachel verlengd tot in de kleine uurtjes. Hoewel je eenvoudig haardhout kunt kopen, is het voor veel mensen een hobby geworden om zelf hout te kloven.

De kloofbijl heeft een zware kop (die van dun naar dik gaat) en dat maakt deze bijl hiervoor de juiste tool. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, waarbij de lengte van de steel ligt tussen de 50 en 100 cm en het gewicht tussen de 1500 en 3500 gram. Denk eraan dat je een kloofbijl altijd met twee handen gebruikt.

De bosbijl

Deze bijl is met name geschikt voor het afsnoeien van takken van een omgehakte boom. De lengte van de steel van een bosbijl ligt tussen de 50 en 75 cm en de steel houd je altijd met 2 handen vast. De bosbijl weegt ongeveer 1.000 tot 1.500 gram. Voor de gevorderde survivalman -of vrouw is dit ook de perfecte bijl om mee te nemen op avontuur in het bos.

Overige bijlen

De hierboven genoemde bijlen zijn het meest geschikt voor gebruik in de tuin. Er zijn echter nog meer soorten bijlen. We noemen hier nog de ‘jagersbijl’, die met name bedoeld is om op dieren te jagen en deze te villen. De ‘werpbijl’ is een bijl die gebruikt wordt voor wedstrijden bijl gooien. Ook is deze bijl geliefd onder hikers en survivalaars.

Wat kost een bijl?

Uiteraard is de prijs van een bijl afhankelijk van de soort bijl. Voor alle soorten geldt dat er al een variant verkrijgbaar is van enkele tientjes, oplopend tot bedragen ver boven de 100 euro. Hierdoor is er voor elk budget een bijl te vinden. Hierbij aangetekend dat de prijzen online vaak lager liggen dan in fysieke winkels als tuincentra en bouwmarkten.

Veiligheid boven alles

Een bijl is een tool waarmee je zorgvuldig en veilig om moet gaan. Doe je dit niet, dan is de kans op ernstige ongelukken groot. Gebruik dan ook altijd beschermmiddelen als je werkt met een bijl. Draag een veiligheidsbril om te voorkomen dat er houtsplinters in je oog kunnen springen. Draag handschoenen met goede grip om te voorkomen dat je door bijvoorbeeld klamme handen de controle over de bijl verliest. Verder raden we je aan om schoenen met stalen neuzen te dragen als je met een bijl aan de slag gaat. Een bijl die doorschiet kan immers op de voet terecht komen. Draag je sneakers, of erger nog slippers, dan gaat de bijl onherroepelijk je voet in. Dit zijn verwondingen die je niet mee wilt maken.