bieslook kweken

Veel mensen hebben waarschijnlijk ooit op een bepaald moment in hun leven geprobeerd bieslook te kweken. Het is een van de meest voorkomende tuinkruiden die er zijn, waarschijnlijk omdat het zo gemakkelijk is om te kweken.

Bieslook behoort tot de narcisfamilie en heeft een grasachtig blad met paarse, roze of witte bloemen. Het is een vaste plant, wat betekent dat je niet elk jaar opnieuw hoeft te planten.

Bieslook is ongeveer zo onderhoudsarm als je het kunt krijgen in de plantenwereld. Je kunt bieslook binnen of buiten kweken en het is vrijwel overal verkrijgbaar.

Bieslook is gemakkelijk te planten, groeien en oogsten, waardoor het de perfecte aanvulling is op een culinaire kruidentuin. Bieslook voegt een heerlijke hint van uien- of knoflooksmaak toe – afhankelijk van de variëteit – aan je keuken, en werkt goed in een hele reeks gerechten.

Bieslook kweken, welke soorten zijn er?

Er zijn drie hoofdsoorten bieslook waaronder de gewone bieslook met uiensmaak dat paarse bloemen heeft boven op groene stengels. Vervolgens is er knoflookbieslook, dat meer een scherp knoflookaroma en smaak heeft. Dan is er grote bieslook met grotere bloemen die meer ruimte in de tuin innemen. Hier zijn een paar soorten:

Nira – Een bieslook met een knoflookachtig aroma. De smaak is milder dan andere bieslooksoorten.

Chinese bieslook – Dit is een soort dat goed winterhard is, met knoflooksmaak.

Siberisch bieslook – Deze grote soort is net zo mooi als lekker. Het heeft blauwgroen blad en lichtroze bloemen.

Bieslook bloemen

Bieslook kweken, hoe en wanneer planten?

Zon en bodemvereisten

Bieslook is meerjarig, de plant zal elk jaar in het voorjaar weer als nieuw teruggroeien. Ze zijn winterhard en geven de voorkeur aan volle zon tot halfschaduw.

Bieslook moet worden geplant op een plek met vruchtbare, leemachtige grond en een PH tussen 6 en 7. Als je geen van nature rijke grond hebt, verrijk je aarde dan met compost en mest.

Bieslook kweken uit zaad

Begin bieslook binnenshuis, ongeveer 6-8 weken voor de laatste vorst. Zoals veel kruiden groeit bieslook langzaam, dus vroeg beginnen is van cruciaal belang. Je kunt bieslook ook direct in de volle grond zaaien zodra de grond voldoende is opgewarmd. Zorg ervoor dat je zaden ondiep zaait op ongeveer een halve centimeter diep.

Hortitops Zaden - Bieslook Fijne

2,50  Op voorraad
vanaf 23 september 2023 12:01

Verplanten

Zet zaailingen buiten wanneer de temperatuur boven de 15 graden komt, en de zaailingen ongeveer 4 weken oud zijn.

tussenruimte

Plant bieslook 10-15 centimeter uit elkaar.

Waar te planten

Je kunt bieslook direct in de grond of in potten planten. Je kunt zelfs een bieslookplant in je keuken houden en zo nodig oogsten, maar ik raad aan om de plant buiten te planten omdat bieslook meerjarig is.

Bieslook is een onderhoudsarme plant, maar ze verspreiden zich wel. Houd je plant in de gaten en verwijder bloemen om verspreiding door zaad te voorkomen als je de plant onder controle wilt houden.

Ik kwam ooit een huis tegen met bieslook als borderplant. Het resultaat was prachtig. De mix van subtiele paarse en witte bloemen waren de perfecte keuze voor een mooie afwerking langs de oprit.

Bieslook onderhouden

Bieslook heeft niet veel onderhoud nodig, waardoor dit kruid zo’n uitstekende plant is voor mensen die weinig tijd over hebben. Hier zijn enkele onderhoudstips om je bieslook gezond te houden:

water

Regelmatig water geven is nodig bij deze plant. Zorg voor ongeveer 2 centimeter water per week.

Wieden

Gebruik mulch om onkruidgroei rond je bieslook te onderdrukken. Mulch helpt ook water te besparen.

Bemesting

Bemest in het late voorjaar of vroege zomer met een hoge stikstofbemesting. Ik raad altijd aan je grond te testen voordat je het voedt.

Snoeien

Het is niet nodig om dit kruid te snoeien, maar je moet bieslook om de paar jaar verdelen/scheuren om de groei te stimuleren. Zodra je de plant hebt verdeeld, deel je deze met vrienden en familie.

Trim de bloemen na de bloei, dit voorkomt dat de zaden zich verspreiden.

bieslook oogsten

Problemen

De plant lijkt klein – je moet geduld hebben. Bieslook heeft tijd nodig om zich te wortelen. Of je nu binnen of buiten kweekt, je kleine starterplant heeft wat tijd nodig om op te groeien en een vaste waarde te worden in zijn pot of tuin.

Groeit langzaam – Dit is normaal. De meeste kruiden groeien langzaam. Elk jaar wordt je bieslook groter en heb je meer te oogsten.

Verspreidt zich naar andere delen van de tuin – Dit zal helaas gebeuren, maar gelukkig is bieslook niet zo agressief als sommige andere tuinplanten.

Hier zijn een paar ziekten die bieslookplanten kunnen beïnvloeden. Deze ziekten kunnen ook andere planten in je tuin infecteren. Het is meestal een goed idee om ziek plantmateriaal te verwijderen om verspreiding naar andere planten te voorkomen.

Echte meeldauw

Het eerste teken van deze schimmelinfectie is wit gecoate bladeren. Zodra een infectie je plant heeft overgenomen, verwijder je deze. Je kunt de verspreiding ook beheersen door een fungicide te gebruiken. Vermijd echte meeldauw door ziektebestendige rassen te kiezen. Plaats planten op de juiste manier om een ​​goede luchtcirculatie te bevorderen en om te vochtige omstandigheden te voorkomen.

Echte meeldauw

Echte meeldauw

Roest

Roestkleurige vlekken op bladeren wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. De ziekte wordt veroorzaakt door vochtige omstandigheden als gevolg van slechte drainage of te veel water geven.

Bladvlekziekten

Merkbare vlekken op bladeren worden veroorzaakt door schimmels. Fungicide kan worden gebruikt om de verspreiding van ziekten te beheersen, maar overweeg om besmette planten te verwijderen.

Planten die goed samen met bieslook gaan

Bieslook is een geweldige metgezel voor een groot aantal planten, omdat de sterke geur ongedierte afstoot. Er wordt gezegd dat bieslook de smaak van bepaalde groenten verbetert. Enkele planten waar je bieslook prima bij kan zetten zijn wortels, selderij, sla, tomaten, sla, druif, rozen, munt, appel, kool, aardbei en mosterd.

Bieslook doet het goed rond de meeste tuingroenten, zorg er gewoon voor dat je ze plant op een plek waarvan je het niet erg vindt dat het zich verspreid. Niet planten naast bonen of erwten.

Bieslook oogsten en bewaren

Je kunt op elk moment bieslook oogsten, maar het is het beste om te wachten tot de plant goed is geworteld voordat je gaat oogsten. In het eerste jaar van groei zal dit meestal in de late zomer zijn. Oogst bieslook door de bovenste helft van de plant af te snijden. Je mag het groene gedeelte en de bloemen eten als ze in het late voorjaar bloeien.

Je kunt ook het hele seizoen door kleine stukjes bieslook afsnijden. Vries grote partijen bieslookstengels in of gebruik een dehydrator om dit kruid uit te drogen. Vergeet niet dat gedroogde kruiden de scherpe smaak van verse kruiden missen.

Ik ben een fan van het knippen van bieslook om te gebruiken in ontbijtgerechten zoals roerei. Bieslook is ook geweldig in salades en garnering voor soepen en stoofschotels.