Een kweekkas wordt steeds populairder. Veel mensen willen namelijk een eigen moestuin hebben bij de woning. Alleen werkt het Nederlandse weer vaak niet mee, waardoor je in de buitenlucht niet alle planten kunt kweken.

In dit geval kan een broeikas een goede uitkomst bieden. Door deze kas in de tuin te zetten, zullen zelfs de gewassen die een ander klimaat vereisen groeien en geniet jij van jouw eigen groente uit de tuin.

Voordat je er een aanschaft, is het wel verstandig om te bekijken waar een goede kweekkas allemaal aan moet voldoen.

Wat is een kweekkas?

Nog lang niet iedereen is bekend met een kweekkas. Echter is het wel een goede manier om jouw planten en gewassen te kunnen kweken.

Een kweekkas is een soort tuinhuis, maar dan van glas. De temperatuur kan hier te allen tijde aangenaam en constant gehouden worden, zodat je altijd het perfecte klimaat kunt hebben. Hierdoor kun je ook het gehele jaar aan de slag gaan met het zaaien, kweken en oogsten van gewassen en planten.

Daarbij kan het ook een unieke uitstraling aan jouw tuin gaan geven. Een broeikas heeft daarbij ook altijd een goede afsluiting. Hierdoor zul je merken dat ongedierte minder snel bij jouw planten gaan komen.

Uiteindelijk kunnen de planten dus ongestoord door gaan groeien, terwijl jij minder bezig bent met bestrijdingsmiddelen. Je kunt de kas op een dusdanige manier gaan isoleren dat deze in de winter goed warm zal blijven en je er zelfs in zou kunnen zitten.

Je hoeft hem immers niet alleen te gebruiken om jouw planten in te kweken. Door jezelf goed in te lezen kom je erachter dat je hier veel meer mee kunt dan je in eerste instantie gedacht had.

Verschillende soorten kweekkassen

Om ervoor te zorgen dat je jouw planten en gewassen op een goede manier gaat kweken, is het verstandig om de verschillende soorten tuinkassen voor jezelf op een rij te zetten. De kassen komen namelijk in een groot aantal mogelijkheden.

De broei- en kweekkassen

Dit zijn de modellen waar het in de rest van het artikel over gaat. Deze modellen zijn geschikt voor het kweken van planten en stekjes en kunnen ook de gewassen op een goede manier laten groeien.

De weersinvloeden hebben geen kans om bij jouw planten te komen en zorgen ervoor dat het altijd lekker warm is binnen. Vooral voor jonge planten zal er daarom het beste klimaat gerealiseerd worden en je kunt ze gedurende het gehele jaar laten groeien.

Je moet er hierbij wel rekening mee houden dat je een goede afmeting hebt. Bij een te kleine variant zal je jouw planten namelijk om moeten potten en er een nieuwe ruimte voor moeten vinden.

Foliekassen en kweektunnels

De kassen en kweektunnels van folie zijn de meest eenvoudige om te gebruiken. Deze kennen een frame, waarover een doorzichtige folie wordt geplaatst. Er is een grote, ronde vorm, waardoor deze ideaal is voor de gewassen die rechtop staan.

Denk hierbij onder andere aan tomaten en komkommers. Je kunt er ook meerdere gewassen naast elkaar in gaan kweken. Voor deze kassen heb je geen fundering nodig, maar kun je direct over de aarde heen zetten.

Mocht je ze niet meer gebruiken, dan zijn ze uit elkaar te halen en zullen ze vrijwel geen ruimte innemen in de opslag. Wel moet je er rekening mee houden dat deze een minder langere levensduur hebben dan de kweekkassen.

Hobbykassen

Als je voornamelijk als doe-het-zelver wilt gaan kweken in jouw tuin, dan is een hobbykas een goede oplossing. Deze bieden namelijk voldoende ruimte voor een moestuin. Daarnaast zal deze ook als zithoek in de tuin kunnen fungeren. Dit maakt deze kassen multifunctioneel.

Je kunt de temperatuur namelijk regelen tot 20 graden Celcius. Het zijn de kassen die voornamelijk van hout of aluminium zijn en een ombouw van polycarbonaat of glas hebben.

Ze bieden aan de binnenkant veel ruimte, waardoor je er een groot aantal planten en gewassen kunt kweken. Ook in de winter kun je er alle kanten mee op. Het enige waar je rekening mee moet houden is een goede fundering.

Muurkassen

Als je minder ruimte hebt voor het kweken van planten maar wel van het maximale wilt kunnen genieten, kun je naar een muurkas gaan kijken. Hiermee kun je de ruimte in jouw tuin namelijk optimaal benutten.

De gewassen zullen in dit geval omhoogklimmen. Ook kun je deze vrijwel overal plaatsen. Zo hoef je niet jouw gehele tuin door te lopen, maar kan het zelfs bij de zithoek gedaan worden.

Als je hem dicht bij huis hebt hangen, kan deze zelfs gebruik maken van de warmte die binnenshuis te vinden is. De temperatuur wordt hierdoor vanzelf geregeld en je hebt er vrijwel geen omkijken meer naar.

Wel moet je ook hier weer voor een goede fundering gaan kijken, omdat de kas anders snel omvalt.

Waar plaats je een tuinkas?

Er bestaan veel verschillende verhalen over het plaatsen van de tuinkas.

Een tuinkas plaats je voornamelijk op het zuiden om optimale resultaten te behalen. Op het zuiden heb je immers de maximale hoeveelheid zonlicht en warmte tot jouw beschikking. Echter bestaat de kans dat je hier ook te veel licht kunt krijgen. Hierdoor zal de temperatuur snel op gaan lopen, waardoor de groeikansen verre van optimaal zijn.

Je moet daarom altijd gaan bekijken waar je jouw broeikas het beste kunt gaan plaatsen voordat je daadwerkelijk tot de opbouw overgaat.

Het gebruik van een kweekkas

Een kweekkas wordt voor meerdere doeleinden ingezet. Voornamelijk het doel bepaalt de uiteindelijke grootte van de kassen. Zo zal je de kleine tuinkassen alleen gaan gebruiken voor het zaaien en stekken, terwijl het kweken van planten juist weer meer ruimte nodig heeft.

Daarnaast zie je steeds vaker een kweekkas in de tuin waarin een tuinhuis of zitkamer gemaakt wordt. Er is immers altijd een aangename temperatuur terug te vinden, waardoor je zelfs in de wintermaanden kunt genieten van de tuin.

Je hoeft hem dan alleen nog maar in te richten om te profiteren van de voordelen.

Welke gewassen kunnen er in een tuinkas?

Een kweekkas kun je voor een groot aantal gewassen en planten gebruiken. Er zijn immers gunstige omstandigheden, waardoor vrijwel alles het goed gaat doen. Alleen moet je dan wel nog bekijken in welke maand je welke gewassen gaat zaaien.

Zo kun je bijvoorbeeld in januari aan de slag met koolrabi en kropsla. Als je afdekfolie gebruikt kun je zelfs nog meloenen en lelies zaaien.

In februari heb je de mogelijkheid om een groot aantal groenten te kweken in de tuinkas. Ook fruit en planten kunnen vanaf dat moment goed gaan groeien in jouw kas.

Als je nog niet precies weet welke groenten, fruit en planten je wilt gaan kweken is het altijd verstandig om eerst meer onderzoek te doen. Hierdoor voorkom je dat jouw gewassen het niet goed gaan doen en je uiteindelijk alsnog geen planten hebt staan.

Hier let je op bij de aanschaf van een kweekkas

Een kweekkas aanschaffen is niet alleen op basis van een plaatje. Zo moet je als eerste gaan kijken hoeveel ruimte je hebt om de tuinkas te plaatsen. Hiervoor bekijk je jouw tuin en ga je naar de afmetingen van de tuinkas.

Zorg er echter wel altijd voor dat je ook in het achterhoofd houdt welke gewassen en planten je hierin wilt zetten. Op basis hiervan moet je immers ook weer andere afmetingen hebben.

Mocht het als zitplek gaan fungeren, dan moet je hem ook groot genoeg maken om bijvoorbeeld een bank in te kunnen plaatsen. Daarbij heb je direct minder temperatuurswisselingen in de broeikas als je een groter model aanschaft.

Soort kas goed bepalen

Daarbij is geen enkele kweekkas hetzelfde. Je moet daarom gaan bekijken welke soort het beste bij jouw situatie gaat passen. Ook hier komt het doel van de kas om de hoek kijken.

Zo kun je jouw planten bijvoorbeeld alleen laten overwinteren, maar ook gaan zaaien of gedurende het gehele jaar gebruik blijven maken van de kweekkas. Je kunt dan niet alleen voor een soort tuinhuis kijken, maar ook voor kweekbakken en tunnelbogen.

Tevens heb je de mogelijkheid om een kleine variant of een muurkas aan te schaffen. Het is belangrijk dat je alle modellen eerst goed op een rij gaat zetten voordat je daadwerkelijk tot een aankoop over gaat.

De indeling van de kweekkas

Een kweekkas komt nooit in een standaardmodel. Je kunt de indeling namelijk helemaal zelf bepalen. Hiervoor ga je eerst kijken naar rechte of schuine wanden.

De schuine wanden zorgen er bijvoorbeeld voor dat er meer licht en warmte opgevangen worden, waardoor de planten sneller gaan groeien. Daarbij zijn deze vaak stabieler, doordat er minder wind gevangen wordt.

De rechte wanden zorgen er echter weer voor dat overal een gelijke hoogte is en je eenvoudiger kunt staan in de tuinkas. Je kunt ook veel geld besparen door de rechte wanden. Daarna is het een kwestie van bepalen waar de planken komen voor jouw gewassen.

De materialen van de kassen

Je kunt uit een groot aantal materialen kiezen. Uiteraard zitten er aan alle materialen ook voor- en nadelen verbonden. In de meeste gevallen bestaat het skelet uit hout, staal of aluminium.

Bij hout ben je verbonden aan meer onderhoud, omdat houtrot voorkomen moet worden. Als je minder onderhoud wilt, kun je dus beter voor een van de andere materialen gaan kijken.

Daarbij kan de kleur van het skelet ook geheel naar wens gemaakt worden door te werken met een kleurcoating of de houten onderdelen te schilderen. Zo krijgt de tuinkas een heel ander uiterlijk.

Voor de overkapping van de tuinkas kunnen er ook verschillende materialen gebruikt worden. Het licht doorlatende deel is namelijk gemaakt van tuinbouwglas, folie, veiligheidsglas of polycarbonaat.

De meeste kassen komen in glas en kunnen verschillende diktes hebben. Zo moet er minimaal 4 millimeter aangehouden worden om voor een langere tijd gebruik te kunnen maken van de extra ruimte.

Polycarbonaat is daarentegen juist weer bijna onbreekbaar en geeft een goede isolatie. Alleen zal deze wel sneller vies en lelijk worden. Daarom ben je toch gebonden aan meer onderhoud.

Tips na de aanschaf van een kweekkas

Om echt tot de beste aankoop over te kunnen gaan, moet je dus op een groot aantal zaken gaan letten. Echter kun je ook na de aanschaf nog een aantal zaken in het achterhoofd houden om ervoor te zorgen dat je optimaal gebruik kunt gaan maken van jouw broeikas.

De standplaats

Dit is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. De standplaats moet namelijk goed genoeg zijn om zoveel mogelijk profijt te behalen aan het kweken van planten en gewassen.

Zo moet je er altijd voor zorgen dat er zoveel mogelijk zonlicht wordt gepakt. In Nederland geldt hiervoor dat je hem het beste met de kop naar het zuidwesten kunt zetten voor voldoende licht.

Ook kun je het beste zorgen dat er enigszins beschutting is. Hiermee zorg je er namelijk voor dat de weersinvloeden minder kans krijgen om de materialen kapot te maken.

Uiteraard kun je het jezelf nog makkelijker maken door een pad aan te leggen, waardoor je niet door de modder hoeft te lopen om de gewassen te verzorgen. Dit is voornamelijk belangrijk bij de grotere kassen.

Een goede fundering

Bekijk ook altijd goed welke fundering je nodig hebt. Dit is immers de basis waarop de kassen komen te staan. Bij de meeste modellen is er een bijpassende fundering te verkrijgen, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan met bouwen.