bladblazer

Als harken meer dan een uur duurt en het is meer arbeid dan gewenst, is een bladblazer een goede keuze. Bladblazen werkt niet alleen sneller dan harken, maar het kan ook veel taken uitvoeren die harken en grasmaaiers niet kunnen. Bladblazers kunnen dennennaalden uit een goot blazen, stof uit je garage blazen, grasmaaisel van een oprit verwijderen of bladeren uit je bodembedekkers halen.

Een andere manier om met bladeren om te gaan, is om een grasmaaier met een mulchfunctie te gebruiken. Deze maaiers kunnen bladeren in kleine stukjes hakken, om te composteren en voedingsstoffen aan je gazon te geven. Dit is een goede oplossing voor gazons, maar je zult nog steeds iets nodig hebben voor het bladvrij maken van de oprit en bloembedden.

Bladblazers zijn er in allerlei vormen, maten en prijzen, dus weten welke te kopen kan lastig zijn. We helpen je op weg om de beste bladblazer voor jouw tuin te kiezen.

Een bladblazer kopen, welke moet je kiezen?

Er is veel te genieten aan het herfstseizoen: de gouden kleuren en de mistige ochtenden. Het is echter ook het seizoen waarin onze tuinen verdwijnen onder een deken van dode bladeren en onze putten verstopt raken met een mulchachtige rotzooi.

Als je wilt voorkomen dat je tuin een veredelde composthoop wordt, moet je er bovenop zitten. Een goede bladblazer bespaart je veel tijd en rugpijn en is vaak de investering waard, ongeacht hoe groot of klein je tuin is.

Allereerst moet je beslissen of je draadloos wilt bladblazen (met een model op accu of benzine) of elektrisch, waarbij je bent aangesloten op een verlengsnoer. Hoewel elektrische bladblazers met snoer meestal de goedkoopste optie zijn, bieden deze wel weinig vrijheid en ben je beperkt tot je snoerlengte.

Soorten bladblazers

Bladblazers zijn voor grotere tuinen of als je te maken hebt met een groot aantal bladeren dat niet gemakkelijk kan worden geharkt. Ze kunnen alleen blazen, maar ze zijn ideaal voor het verplaatsen van veel afval naar een grote stapel die je dan gemakkelijk kunt afvoeren.

Bladzuigers zijn handig voor kleine klusjes, omdat ze goed zijn voor het opzuigen van algemeen afval en bladeren. Ze zijn echter niet geschikt voor grote klussen, omdat het meestal langer duurt om rond te lopen en alles op te zuigen dan alles op één grote stapel te blazen.

Gecombineerde bladblazers met zuigfunctie zijn het beste voor de grote meerderheid van de mensen, vanwege hun veelzijdigheid. Het grootste nadeel is dat ze lastig kunnen worden opgeborgen en vaak extra onderdelen bevatten die je moet opbergen, en die je mogelijk kunt verliezen.

Bladblazers op type

Het selecteren van de juiste bladblazer komt neer op het terrein, tuinafmetingen en budget. Zowel benzine als elektrische modellen nemen veel van het werk (en blaren) uit het opruimen van gevallen bladeren en ander ongerief.

Elektrische bladblazer

De elektrische bladblazer met snoer weegt doorgaans zo’n 3-4 kilo en is ontworpen voor gebruik met één hand. Drukknoppen zonder gedoe en geen uitlaatgassen zijn pluspunten, net als vermogen dat in de buurt komt van wat je krijgt van benzine bladblazers. Maar het netsnoer beperkt je mobiliteit en kan een gedoe zijn rond bomen en andere obstakels. Overweeg een elektrische bladblazer als een stopcontact zich altijd binnen 20 meter van het werkgebied bevindt.

Kosten: Goedkoopste soort bladblazers.

Ons advies:

Accu bladblazer

Lichtgewicht (meestal minder dan 4 kilo) en manoeuvreerbaar, deze bladblazers worden steeds populairder voor mensen die de onderhoudsvereisten van een door benzine aangedreven model willen omzeilen en willen niet door een netsnoer worden beperkt. Weet dat door deze vrijheid, je wel wat kracht zult opofferen. De oplaadbare accu werkt ongeveer een half uur lang, dus als de klus langer duurt, moet je de hangmat ophangen en ontspannen terwijl je accu oplaad.

Kosten: Gemiddeld, de accu maakt dit soort bladblazer duurder.

Ons advies:

Benzine bladblazer

De benzine bladblazer kan overal naar toe en hoeft nooit te worden opgeladen. Je moet wel aan een trekkoord trekken om de motor te starten en benzinemotoren moeten regelmatig worden onderhouden. De meeste modellen wegen ongeveer 5 kilo. En hoewel ze stiller zijn dan vroeger, zijn benzine bladblazers nog steeds behoorlijk luid – de gebruiker moet altijd gehoorbescherming dragen. De meerderheid heeft tweetaktmotoren, die brandstof en olie moeten mengen. Degenen met viertaktmotoren laten je die stap overslaan.

Kosten: Gemiddeld, maar uiteindelijk duurder door onderhoud en benzine.

Ons advies:

De benzine rugzak bladblazer

Deze bladblazers zijn over het algemeen krachtig. De meesten wegen 9 kilo of meer, ruim twee keer zoveel als elektrische bladblazers. Maar door het model draag je de bladblazer als een rugzak, waardoor het lichter voelt. Net als draagbare benzine modellen zijn ze een beetje luidruchtiger dan elektrische modellen. Ze kunnen niet zuigen, alleen blazen.

Kosten: Hoog, uiteindelijk duurder door onderhoud en benzine.

Ons advies:

Dingen om te overwegen bij het kopen van een bladblazer

We hebben de verschillende soorten bladblazers en bladzuigers al behandeld, maar waar moet je nog meer aan denken bij het kiezen van een bladblazer? Hieronder is een handige checklist met vragen voor het kiezen van de beste bladblazer.

Hoeveel bladeren ga je opruimen?

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar het is belangrijk. Als je een kleine tuin hebt, zou een kleinere bladblazer of bladzuiger met een lagere kracht voldoende moeten zijn. De meeste mensen zullen beter af zijn met een blazer of combi-blazer met zuigfunctie, maar als je veel bladeren hebt, heb je een krachtigere, duurzamere machine nodig om de klus te klaren. Als je een groot gebied bladvrij moet maken, moet je niet bezuinigen op de machine, want je zult er later spijt van krijgen.

Wil je ook zwerfvuil opzuigen?

Als dat zo is, is een rechte bladzuiger zonder versnipperfunctie wat je nodig hebt. Ze zijn niet zo goed in het opzuigen van natte bladeren, maar ze zijn een enorm veelzijdige tijdsbesparing.

Elektrisch, accu of benzine – wat is het beste?

accu te gebruiken voor meerdere apparaten

Een accu is vaak te gebruiken in meerdere apparaten

De meeste accumodellen gaan slechts rond de 30 minuten mee. De krachtige modellen zullen in die tijd vrij veel opruimen, maar als je tuin echt groot is en je bent uren aan het werk, dan is een model met een snoer of een benzinemotor nodig. Benzine geeft je bereik, maar ze zijn meestal duurder en zijn over het algemeen iets dat we alleen zouden aanraden als het absoluut nodig is. Voor de meeste huishoudens zal een op netspanning aangesloten combi bladblazer de beste keuze zijn.

Je moet ook kijken naar de kracht en richting van de blazer. Je wilt niet alleen vuil in je tuin blazen – je moet het richten en ervoor zorgen dat het net zo goed presteert in natte als droge omstandigheden.

Het vermogen van een bladblazer wordt bepaald door luchtsnelheid (km / h). Hoe hoger het aantal zal bepalen hoe gemakkelijk je bladblazer het puin zal wegblazen.

Bladblazer en bladzuiger

bladblazer en bladzuigerVeel bladblazers kunnen ook naar een zuigmodus worden omgeschakeld, wat handig zou kunnen zijn als je niet al je tijd wilt besteden om voorover te buigen om de stapels bladeren in je tuin op te ruimen. Je hebt er echter een nodig die gemakkelijk om te bouwen is, zodat je er niet elke keer een worstelwedstrijd mee hebt als je hem gebruikt.

Bladblazers zijn zelden compact. Dus als je weinig opslagruimte hebt, heb je er een nodig waarvan de blaasbuis gemakkelijk kan worden verwijderd.

Als laatste: bescherm jezelf en wees vriendelijk tegen anderen

  • Draag gehoorbescherming, vooral bij modellen die boven de 80 decibel produceren.
  • Draag een veiligheidsbril.
  • Houd mensen en huisdieren weg van het gebied dat je aan het blazen bent.