Basilicum heeft een uniek aroma dat de tuin vult met een frisse, kruidige geur waar ik niet genoeg van kan krijgen. Zoals de meeste kruiden is basilicum ook gezond voor je. Des te meer reden om te beginnen met basilicum kweken.
Alsof dat nog niet genoeg is om het aan te bevelen, is basilicum kweken niet zo uitdagend als sommige andere eetbare planten. Basilicum groeit graag buiten, binnen, in de grond, in potten of zelfs in een Hydro systeem. Oogsten is ook eenvoudig. Je kunt de bladeren plukken wanneer je ze wilt gebruiken, en de plant zal nieuwe blijven groeien.
Basilicum is zelfs zo gemakkelijk te kweken en zo handig in huis, ik denk dat het een essentiële plant is voor elke tuin (of vensterbank) om te hebben.
Er zijn tientallen variëteiten om uit te kiezen, elk met unieke smaken en toepassingen.
Basilicum kweken, welke soorten zijn er?
Er zijn verschillende soorten basilicum en het kiezen ervan komt neer op waar je het voor gaat gebruiken en wat je smaakvoorkeur is. Sommige soorten smaken sterker dan andere, en sommige zijn zoeter. Enkele zijn beter voor medicijnen, terwijl anderen perfect zijn in pesto.
Zoete basilicum
Zoete basilicum is waarschijnlijk het type dat de meeste mensen associëren met basilicum. Het heeft grote, gladde bladeren die heldergroen zijn.
Genovese is een van de meest voorkomende zoete basilicumsoorten, en het is vaak degene die je in de supermarkt ziet. Zoals je zou verwachten van de typische Italiaanse basilicum, is het heerlijk in pesto en met tomaat. Deze soort is ideaal als je nieuw bent in het kweken van basilicum omdat het geen moeilijk soort is. Het heeft een goede bladproductie en een robuuste smaak. Het duurt 60 tot 90 dagen van zaaien tot oogsten en wordt ongeveer 60 cm hoog.
Thaise basilicum
Zoals de naam al doet vermoeden, is dit het type dat vaak in de Thaise keuken wordt gevonden. Het heeft een duidelijk zoethoutaroma en voegt anijs en kruidnagelsmaak toe aan gerechten. De bladeren zijn robuuster dan de Genovese basilicum, zodat het bestand is tegen koken in gerechten zoals soep.
Er zijn veel verschillende soorten Thaise basilicum, waaronder Perzisch, dat een kruidige citroensmaak heeft. Siam Queen is een andere soort met paarse bloemen. Beide groeien in 60-90 dagen en worden 50-60 centimeter hoog.
Paarse Basilicum
Er zijn verschillende soorten paarse basilicum, allemaal met prachtige donkerpaarse bladeren en bloemen. De bladeren ruiken zoet en lenen zich goed voor vinaigrettes en salades.
Purple ruffles is een paarse variëteit met een sterkere smaak. Zoals de naam al aangeeft, heeft het gekartelde bladeren die een mooie toevoeging aan de tuin zijn.
Citroen Basilicum
Citroenbasilicum is een oude soort met een intense citroensmaak die goed past bij vis of kip. De plant heeft smalle, langwerpige bladeren en witte bloemen met citroengeur. Groeit tot 50 cm lang en groeit in 60-90 dagen.
Griekse Basilicum
Ook bekend als bolbasilicum, afkomstig uit Zuidoost-Azië. Het heeft kleine bladeren en zijn compacte planten. Het wordt ongeveer 20 cm hoog, waardoor het ideaal is voor in bloempotten.
Kardinaal
Basilicum kweken hoeft niet alleen maar om voedsel produceren te gaan. Kardinaal basilicum heeft prachtige rode bloemen die kleur toevoegen aan de kruidentuin. Je kunt de enorme bloesems eten, maar de bladeren hebben ook een heerlijke, kruidige smaak. Het wordt 80 centimeter hoog en groeit in 60 dagen.
Basilicum kweken, hoe en wanneer planten?
Wanneer moet je basilicum planten?
Als je basilicum binnen wilt opkweken, start je 4 tot 6 weken voor de laatste vorstdatum.
Plant buiten in het vroege voorjaar, zolang de temperatuur niet onder de 10 ℃ komt. Bij twijfel in een kas of binnen planten.
In de meeste gevallen kun je op elk gewenst moment in een pot op de vensterbank planten voor een jaarrond aanbod.
Sluis Garden - Basilicum Grove, Grootbladige (Ocimum basilicum)
Direct buiten zaaien
Strooi zaden buiten in een geprepareerd bed nadat het gevaar van vorst is verstreken en de grond 10 ℃ of warmer is. Bedek met aarde ongeveer een halve centimeter diep.
Basilicum in Potten
Vul potten met een potgrondmix van goede kwaliteit. Bestrooi royaal met basilicumzaad en bedek met een dunne laag aarde. Bevochtig de potgrond elke dag.
Zon vereisten
Basilicum heeft veel zonlicht nodig – ongeveer 6-8 uur per dag. Maar terwijl basilicum van de zon houdt, kunnen de bladeren verschroeien in intens licht. Als de temperatuur regelmatig boven 30 ℃ stijgt, geef de planten dan tijdens de middag gedeeltelijke schaduw.
Bodemvereisten
Basilicum geeft de voorkeur aan een bodem-PH tussen de 6 en 7. Zorg ervoor dat de grond compostrijk is.
Basilicum planten tussenruimte
Laat 30 centimeter tussen planten en 50 cm tussen rijen. Vergeet niet dat sommige basilicum soorten hoog kunnen worden, dus plant het niet naast laag groeiende groenten die dan misschien schaduw krijgen.
verplanten
Zodra de zaailingen ontkiemen en gegroeid zijn tot minstens 3 centimeter, verplanten je ze in je tuin.
Hoe zorg je voor basilicum?
Regelmatig wateren
Groeiende basilicum heeft regelmatig water nodig. Je zult weten dat je basilicum dorst heeft als het begint te hangen in de hitte van de zon. Zorg ervoor dat je aan de basis water geeft en niet op de bladeren, want de hitte van de zon zal natte bladeren dood verbranden.
Geef minimaal 3 centimeter water per week, zodat de grond tussen de gietbeurten kan opdrogen. Basilicum waardeert één keer goed weken in plaats van frequent water geven.
Bescherm tegen wind
Basilicum houdt niet van wind, want dan droogt het snel uit. Gebruik een barrière dat tegen de wind beschermt, maar de zon er niet tegenhoudt.
Basilicum trimmen
Hoe meer je neemt, hoe meer basilicum geeft. Blijf de bladeren plukken om de plant meer te laten produceren. Soms kan de levensduur van de basilicumplant kort zijn, dus oogst gerust.
Bemesting
In het algemeen heeft basilicum geen bemesting nodig als je het in goed gecomposteerde grond hebt geplant. Als het geen grote bladeren produceert, kun je elke 4-6 weken een uitgebalanceerde meststof toevoegen.
Onkruid wieden
Houd onkruid op afstand om te voorkomen dat ziekten en insecten je basilicumplanten aanvallen.
Basilicum kweken, problemen en oplossingen
Als je correct voedt en water geeft en op de juiste locatie op het juiste moment plant, moet je basilicum een sterke, gezonde plant zijn. Dat gezegd hebbende, kun je een paar problemen tegenkomen. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten en hoe je ze kunt oplossen.
Verwelkte en verkleurde bladeren – Basilicum heeft behoorlijk wat stikstof nodig omdat je de bladeren gebruikt. Gebruik een uitgebalanceerde vloeibare meststof.
Achtergebleven groei – Dit is vaak een teken dat de basilicum te vroeg werd geplant en in de kou heeft gestaan. Het kan ook een gebrek aan voedingsstoffen zijn.
Witte vlekken op bladeren – Je basilicum heeft mogelijk te veel licht. Basilicum houdt van zon, maar niet te veel. Vergeet niet om gedeeltelijke schaduw in je voordeel te gebruiken.
Bladluizen
Bladluizen zijn er in alle soorten en maten. Tenzij je je basilicum regelmatig inspecteert, heb je tegen de tijd dat je de bladluizen ziet, een plaag op je handen. Spuit planten met veel water om bladluizen af te schudden.

Bladluizen (Aphidoidea)
Valse meeldauw
Deze ziekte is relatief nieuw en veroorzaakt vergeling aan de bovenkant van groeiende basilicumbladeren samen met grijze sporen aan de onderkant. Geef planten voldoende ruimte en vermijd boven op de bladeren water geven als je worstelt met valse meeldauw. Roteer je planten en gooi alle geïnfecteerde planten weg. Er is geen remedie.
Wortelrot
Wortelrot is een schimmelziekte die voorkomt dat voedingsstoffen de bladeren bereiken en uiteindelijk een plant kunnen doden. Begin met schoon gereedschap en grond en zorg ervoor dat je de planten niet te veel water geeft.
Naaktslakken en Slakken
Naaktslakken zijn dol op basilicum, en als je ziet dat er iets aan je bladeren heeft geknabbeld, zijn ze de waarschijnlijke dader. Verwijder ze met de hand als je ze ziet, of gebruik een slakkenval.
Planten die goed samen met basilicum gaan
De beste planten bij basilicum zijn tomaat, paprika, bieten, oregano, bonen, asperge en petunia.
Sommige zeggen dat het kweken van basilicum en tomaat de perfecte combinatie is. De tomaten krijgen een smaakboost van de basilicum en de basilicum houdt ongedierte uit de buurt van tomatenplanten.
Wanneer je je tomaten plant, strooi je basilicumzaden rond de tomatenplanten en bedek je ze licht met aarde. Het mooie van deze methode is dat tegen de tijd dat je tomaten plant, het weer warm genoeg is voor basilicum. Terwijl je je tomatenplant water geeft, krijgen de basilicumzaden ook wat ze nodig hebben.
Kom oogsttijd, wat smaakt er dan beter dan tomaat en basilicum?
Hoe oogst en gebruik je basilicum
Zaden
Als je van plan bent om zaden te oogsten, zorg er dan voor dat je verschillende basilicumsoorten minstens 30 meter van elkaar verwijderd houdt om kruisbestuiving te voorkomen. Om zaden te oogsten, knip je de hele steel af. Doe in een papieren zak tot de hele steel bruin is en schud de zak goed om de zaden los te maken.
Basilicumzaden zijn niet alleen nuttig voor het starten van nieuwe planten, je kunt ze ook eten. Gebruik ze overal waar je ook chiazaad gebruikt.
Bladeren
Pluk de bladeren zo vaak als je wilt om voortdurende groei aan te moedigen. Zorg ervoor dat je oogst omdat je ze nodig hebt, want basilicum kun je niet lang bewaren.
Bewaar verse bladeren kort in een plastic zakje in de koelkast. Je kunt ze ook bewaren in olijfolie of azijn. Basilicumbladeren zijn heerlijk gedroogd en worden bewaard in glazen potten.
Basilicum pesto
Je kunt basilicum in veel verschillende recepten gebruiken. Pesto, salades en pasta zijn voor de hand liggende keuzes, maar vergeet ook desserts en drankjes niet. Medicinaal kan basilicum helpen bij maagproblemen en gasvorming. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen.
Basilicum is een heerlijke plant om te groeien. Het smaakt fantastisch, ziet er prachtig uit in je tuin en heeft zoveel toepassingen. Het beste advies dat ik kan geven is proberen.
Heb je tips en trucs voor degenen die nieuw zijn in het kweken van basilicum? Heb je geweldige recepten om met ons te delen over het gebruik van je basilicumoogst? Laat het weten in de reacties.