artisjok kweken

Ik denk dat meer mensen artisjokken zouden kweken als ze de kans hadden om deze groente in zijn meest verse vorm te proeven.

Te vaak hebben mensen die zeggen dat ze artisjok niet lekker vinden het over de ingeblikte versie. Hoewel het ingeblikte spul niet verschrikkelijk is, heeft het niet dezelfde ongelooflijke smaak van artisjok vers uit de tuin.

Verse artisjok is vaak een zeldzame traktatie omdat het moeilijk te vinden is in supermarkten of omdat het niet altijd in de beste staat verkeert. Zelfs als je het in het seizoen en in goede staat kunt vinden, is het meestal prijzig.

Het leuke aan artisjokken is dat, zelfs als je geen fan bent van de groente zelf, de planten een prachtige decoratieve toevoeging zijn aan de tuin. In feite is een artisjok die je eet eigenlijk de gesloten knop van een bloem.

Het is een exotische plant om toe te voegen aan je groentetuin. Artisjokken zijn ook meerjarig in bepaalde klimaten en ik ben een grote fan van planten die elk jaar terugkomen.

Maar of je ze nu als eenjarige of vaste plant kweekt, artisjokken zijn een smakelijke traktatie. Onze handleiding bevat onderhoudstips en meer, zodat je deze heerlijke groenten rechtstreeks uit de tuin kunt snacken.

Artisjok kweken, de rassen

Vraag je je af welke artisjoksoorten je moet proberen? Hier zijn een paar opties voor het artisjok kweken in je tuin.

Tavor (ook bekend als Imperial Star)

De perfecte variëteit voor mensen in minder dan ideale klimaten voor de artisjok. Het produceert het eetbare bloemgedeelte in het eerste jaar van planten zodat het kan worden gekweekt en gegeten zonder een overwinteringsperiode. De artisjokken hebben een boterachtige, delicate smaak. Rijpt in 90 dagen.

Green Globe

Deze grote plant wordt ruim een meter lang en breed, en kan halfschaduw aan. Ideaal voor warmere klimaten omdat tweedejaars knoppen van deze plant het beste smaken. Elk volgend jaar verschijnen er meer knoppen.

Purple of Romagna

Een paars getinte artisjoksoort die het beste past in warme klimaten.

Violet de Provence

Een artisjokras met een paarsachtige tint. Het heeft een milde smaak en een aantrekkelijk uiterlijk.

Hortitops Zaden - Artisjok Violet De Provence

★★★★★
2,95  Op voorraad
vanaf 15 juni 2024 06:25

Omaha

Omaha-artisjokken kunnen een diameter van 10 cm bereiken met een grote, bolvormige vorm. Het heeft een rijke, vlezige consistentie en is niet zo bitter als sommige anderen.

artisjok bloem

De artisjok planten

Temperatuur Vereisten

Het eerste wat je moet weten over het kweken van artisjokken is dat het klimaat belangrijk is. Je moet je soort zorgvuldig kiezen voor succes. Traditioneel een vaste plant, is de plant meestal niet ideaal voor koudere klimaten.

Artisjok planten, zaadjes of zaailingen

Je kunt deze plant binnen beginnen uit zaad. Als vaste plant moeten zaden ten minste 8 weken vóór de laatste vorst worden gestart. Als je het als eenjarige plant kweekt, moet je misschien al begin januari beginnen met zaden ontkiemen voor het planten in mei.

Als je een beginner bent, raad ik aan een jonge plant van een kwekerij te gebruiken om artisjok te kweken.

Een andere manier om te beginnen met het artisjok kweken is door scheuten te planten van de gevestigde plant van een vriend of familielid. Je kunt ook wortels bestellen of kopen om artisjokken in je tuin te kweken.

Ontkiemen en verplanten

Plant zaden een halve centimeter diep. Zaden ontkiemen in iets meer dan een week, maar het kan enkele weken duren, afhankelijk van de omstandigheden. Zorg ervoor dat de zaden gelijkmatig vochtig zijn, maar niet heel nat staan.

Verplant de plant zodra het vorstgevaar voorbij is, meestal ongeveer twee weken na de laatste vorstdatum. Wacht tot de planten ongeveer 20 centimeter lang om ze buiten te planten.

Zon en bodemvereisten

Zorg voor volle zon voor je artisjokken en ze zullen gedijen. Sommige soorten kunnen halfschaduw aan.

De bodem moet vruchtbaar en goed gedraineerd zijn, met een PH tussen de 6 en 7.

Tussenruimte

Zorg er bij het uitzetten van artisjok voor dat de planten wat ademruimte krijgen. Vergeet niet dat groeiende artisjokken lang worden en een royale breedte hebben. Je hebt minimaal een meter afstand nodig rond elke plant.

Als eenjarige plant kun je artisjokken een beetje dichter bij elkaar planten, omdat ze zullen sterven voordat ze de volle grootte bereiken.

Artisjokken worden behoorlijk groot, dus plaats ze dienovereenkomstig. Je kunt ze ook in bakken of potten telen als je dat wilt, maar je hebt dan een grote pot nodig.

Verzorging van de artisjok

Water

Geef regelmatig en gematigd water. Het is essentieel om uitdroging te voorkomen, maar als de grond te vochtig is, zal je plant lijden omdat droogte en te natte grond je groeiende artisjokken allebei zullen doden. Bodemvocht in balans houden is de sleutel tot succes met deze plant.

Temperatuur

Artisjok geeft de voorkeur aan warme temperaturen en sterft bij blootstelling aan strenge vorst.

Bemesting

Gebruik om de 2 of 3 weken regelmatig een uitgebalanceerde meststof voor je artisjok, omdat groeiende artisjokken hongerige planten zijn. Bij het verplanten of planten, gebruik compost rond de plant en een organische meststof.

Snoeien

Snoeien is belangrijk voor meerjarige artisjokken. Houd bladeren onder controle zodat ze de omliggende planten niet verdringen. Zodra je alle bloemknoppen hebt geoogst, snijd je de stengel bij de basis af.

Onkruid wieden

Verwijder onkruid continu om te voorkomen dat ze de artisjokgroei verstoren en ziekten verspreiden. Gebruik mulch om onkruid te onderdrukken.

Artisjok kweken, problemen en oplossingen

Slakken

Slakken zijn een veel voorkomend probleem voor kwetsbare jonge artisjokplanten en zijn een probleem in vochtige gebieden. Gebruik vallen om van naaktslakken af ​​te komen en vermijd overtollig vocht door selectief water te geven.

Bladluizen

Artisjok is ook vatbaar voor een groot aantal bladzuigende insecten, waaronder bladluizen. De insecten zijn vervelend en verspreiden ziekte.

Omdat artisjok veel gebladerte heeft waar ongedierte zich in kan verbergen, kun je misschien geen insecten in één oogopslag zien. Zorgvuldige inspectie van bladeren is van vitaal belang.

Een zeepspray is een ander alternatief om de plant te ontdoen van ongedierte op de bladeren.

Bladluizen

Bladluizen (Aphidoidea)

Echte meeldauw

Echte meeldauw kan worden veroorzaakt door te veel water geven en van bovenaf water geven. Je zult de ziekte herkennen aan zijn witte vlekken op gebladerte.

Controleer het waterniveau en alleen wateren in de ochtend, zodat planten overdag de tijd hebben om te drogen. Water aan de voet van de plant in plaats van bovenaf.

Echte meeldauw

Echte meeldauw

Planten die goed samen met de artisjok gaan

Erwten zijn een ideale metgezel omdat ze de benodigde stikstof voor artisjokplanten bieden. Zonnebloemen helpen ongedierte te bestrijden dat de groeiende artisjokken kan schaden. Andere goede planten zijn dragon en de stokroos.

Slechte combinatie met artisjokplanten

Plant niets dat veel ruimte nodig heeft naast artisjokken, omdat ze groot worden. Plant artisjok te dicht bij andere groente en je zal het uiteindelijk verdringen. Je moet ook voorkomen dat je naast mais plant.

Artisjok oogsten en bewaren

Artisjokknoppen openen zich uiteindelijk met als resultaat prachtige bloemen. Het oogsten moet plaatsvinden voordat de knoppen opengaan. Oogst de artisjokknoppen als ze nog goed gesloten zijn.

De oogsttijd varieert afhankelijk van of je artisjokken kweekt als eenjarige of vaste plant. Eenjarige soorten worden in de zomer geoogst. Meerjarige artisjokken worden in het voorjaar, 2 jaar na het planten geoogst.

Hoewel ze het best vers gegeten worden, kun je ze ongeveer een week of twee in de koelkast bewaren.

Als je ze nog nooit eerder hebt gegeten, is er een truc om bij het vlees van deze plant te komen. Pel de artisjokbladeren terug om het zachte eetbare deel aan de onderkant en de basis te onthullen. De echte prijs is het hart van de artisjok, het zachtste en lekkerste deel van de knop.

Gestoomd met boter, geroosterd, in de oven of gebakken met kaas, artisjok is een heerlijke snack. Er is wat geduld voor nodig, maar het is het echt waard.

artisjok bereiden