Outdoor living is de status van trend inmiddels lang en breed gepasseerd. We zijn vandaag de dag veel buiten en voor een aantal mensen is dit zelfs een way of life geworden.
Het klassieke buitenseizoen beperkt zich niet langer tot het voorjaar en de zomer, want ook in herfst en winter vertoeven we maar wat graag buiten. Een gezellige barbecue met vrienden diep in de herfst of in hartje winter is anno nu de gewoonste zaak van de wereld.
Om ons te weren tegen het soms zo weerbarstige Nederlandse klimaat bereiden we ons goed voor. Overkappingen en veranda’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Echt comfortabel wordt het natuurlijk pas als we het niet alleen droog, maar ook lekker warm hebben.
Terrasverwarming is een absolute must om het buiten zijn op aangename wijze te verlengen, ongeacht het seizoen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over terrasverwarming.
Welke ruimte moet er verwarmd worden?
Uiteraard ben je op zoek naar de beste terrasverwarming. Maar wat is de beste terrasverwarming? Eigenlijk is dit een vraag waarop we je het antwoord schuldig moeten blijven.
Want wat de beste terrasverwarming is, dat is volledig afhankelijk van jouw situatie en van jouw persoonlijke voorkeuren. Laat je hier dus door leiden als je van plan bent een terrasheater te kopen.
Het eerste waar je naar kijkt, is naar welke ruimte en welke oppervlakte de terrasheater moet verwarmen. Gebruik je deze bijvoorbeeld in de openlucht bij windstil weer of onder een overkapping?
En als je de verwarming onder een overkapping gebruikt, hoe zit het dan met de zijwanden? Zijn dit er geen, twee of drie of is de ruimte zelfs in zijn geheel af te sluiten?
Vanzelfsprekend is het belangrijk om de ruimte op te meten, zodat je weet hoeveel vierkante meter de terrasverwarming aan moet kunnen.
Je kunt de algemene regel hanteren dat zogenaamde korte golf terrasverwarming het meest geschikt is voor overkappingen die niet geheel afgesloten zijn. Dit komt omdat dit soort heaters stralingswarmte afgeven.
Lange golf terrasverwarming is de ideale verwarming voor ruimtes die wel geheel gesloten zijn of kunnen worden. Deze heaters doen dienst als kachels zoals je deze in huis hebt. Een soort centrale verwarming idee dus eigenlijk.
Overal inzetbaar of liever op een vaste plek?
De volgende vraag die je jezelf kunt stellen is of jouw terrasverwarming een vaste plek krijgt of niet. Wanneer er geen twijfel bestaat over de plek en je zeker weet dat de terrasheater alleen op deze plaats gebruikt wordt, kies dan voor een vaste heater.
Uiteraard denk je goed na over de plek waar je de terrasverwarming plaatst in die ruimte. Zeker wanneer er leidingen (stroom of gas) voor aangelegd dienen te worden.
Ben je graag mobiel wat je terrasverwarming betreft? Dat is geen probleem, want dan kies je gewoon voor een terrasheater die snel en eenvoudig te verplaatsen is. Handig, als je bijvoorbeeld twee terrassen/overkappingen hebt of regelmatig een feestje in je tuin geeft in een grote partytent.
Crown Professional 1150 & 2300 Watt Terras Heater 2 in 1 Plug & Play - Verticaal - Omvalbeveiliging - Met indicatielamp - Met thermostaat - Voor binnen en buiten - 2 jaar garantie
Terrasverwarming op gas of elektrisch?
Volgende vraag; wil je terrasverwarming op basis van gas of stroom, elektra dus? Uiteraard hebben beide hun voor- en nadelen. Deze zetten we natuurlijk graag even overzichtelijk voor je op een rij.
Terrasverwarming op gas
Voordelen | Nadelen |
Sfeervoller door oranje gloed i.p.v. licht | Duur qua aanschaf in vergelijking met elektrische heaters |
Voordeliger in gebruik dan heaters op elektra | Veel werk met betrekking tot installatie (leidingwerk) |
Krachtiger, dus groter bereik | Niet geschikt voor gebruik in afgesloten ruimtes |
Milieuvriendelijk(er) |
Elektrische terrasverwarming
Voordelen | Nadelen |
Makkelijk aan te leggen/aan te sluiten | Vraagt veel vermogen |
Levert snel warmte | Beperkt bereik |
Compacte apparaten | Minder sfeervol, geeft licht af |
Verkrijgbaar met dimmer | |
Verkrijgbaar met thermostaat | |
Inbouwmogelijkheden (modelafhankelijk) |
Wat kosten betreft is het goed om te weten dat het aanleggen van gasleidingen een prijzige aangelegenheid kan zijn. Met betrekking tot elektrische heaters moet je weten dat deze relatief veel stroom vragen (vermogen).
Het kan zijn dat je hierdoor een extra groep aan moet laten leggen in je meterkast en dit kost natuurlijk geld. Laat aanpassingen in je meterkast altijd uitvoeren door een erkende vakman!
Uiterlijk speelt wel degelijk een rol bij terrasverwarming!
Als je een fraaie overkapping of balkon hebt, dan hang je natuurlijk niet zomaar een terrasheater op. Nee, je wilt er vanzelfsprekend wel eentje die past bij de uitstraling van je terras, overkapping of balkon.
Gelukkig heb je een ruime keus in vormen en afmetingen. Daarnaast kun je kiezen voor staande terrasverwarming, terrasheaters die je ophangt of heaters die ingebouwd zijn in het plafond.
Wit, zwart, aluminium of grijs? Terrasverwarming die je aan je parasol hangt? Of ga je toch voor die hele fraaie hangende terrasheater in retrolook? Aan jou de keus, maar ga hierbij niet over één nachtje ijs!
MaxxGarden Terrasverwarmer - gas - staand - verrijdbaar - tot 13000W
Tot slot
Als je er straks buiten warmpjes bij wil zitten, besteed dan ook even de juiste aandacht aan veiligheid. Anders kom je van een koude kermis thuis, om maar eens een woordspeling te gebruiken.
Want vergis je niet, terrasheaters worden zeer warm en een ongeluk zit in een klein hoekje. Veiligheid gaat boven alles en denk hier niet te makkelijk over. Dus hou hier rekening mee, niet alleen tijdens de aanleg van terrasverwarming, maar ook op de momenten dat je jouw terrasheater gebruikt.
Lees altijd de handleiding die meegeleverd wordt en twijfel je of jouw overkapping, balkon of meterkast voldoet? Schakel dan altijd met iemand die verstand van zaken heeft en ga niet zelf het wiel uitvinden.
Wij wensen je veel gezellige en bovenal warme buitenmomenten!