aardappels kweken

Patat, chips en aardappelsalade, klinkt goed toch?

Nou, als je dat wilt, dan moet je weten hoe je je eigen aardappelen kweekt. Dan kun je genoeg aardappelen krijgen die je nodig hebt om je favoriete gerechten te maken.

Dus laat dit artikel als je gids dienen om aan de slag te gaan, en leer alles wat je moet weten om ​​prachtige aardappelen te kweken.

Laten we beginnen met wat aardappelplant Info

Zon: Volle zon, halfschaduw

Planten: Aardappels planten met minstens 2 uitschieters, 0 tot 2 weken na de laatste vorst

Plantafstand: 30 centimeter tussen planten en 60 centimeter tussen rijen

plantdiepte: 6-8 centimeter

Goed samen te planten met: Bonen, kool, mais, spinazie, sla, radijs

Slecht te combineren met: Tomaat, wortel, venkel, framboos, ui, komkommer, pompoen, erwten

Waterbehoefte: Ongeveer 3 centimeter water per week, geef meer water wanneer er aardappelen worden gevormd

Bemesting: breng bij het planten goede compost aan, voeg elke 3 weken een uitgebalanceerde meststof toe.

Oogst: 90 tot 120 dagen na het planten, wanneer de plant begint te verdrogen.

aardappels telen

Hoe aardappelen kweken en voor de plant zorgen

Je hebt geen zaden nodig om aardappelen te planten. Je hebt gewoon een andere aardappel nodig. Je begint met het toevoegen van voldoende compost en mest in het gebied waar je wilt planten.

Vervolgens moet je een aardappel snijden met ogen erop. Doe dit minstens een dag of twee van tevoren. Dit omdat het de aardappel een kans geeft om een ​​beschermende laag te ontwikkelen. Deze laag helpt vocht vast te houden en beschermt de aardappel ook tegen rot.

Je wilt er zeker van zijn dat elk stukje aardappel dat je plant minstens twee ogen heeft. Je moet elk stukje aardappel 30 cm uit elkaar en 8 cm diep planten. Zorg ervoor dat je de aardappel plant met de ogen naar boven gericht.

Zorg er ook voor dat je je aardappelen ook op een goed doorlatende grond plant. Je wilt er zeker van zijn dat je je aardappelplanten regelmatig water geeft. Zodra je knollen ziet ontwikkelen, moet je ervoor zorgen dat je planten voldoende water krijgen omdat ze het dan hard nodig hebben.

Ten slotte, wanneer je aardappelplanten ongeveer 20 centimeter hoog zijn (maar voordat ze bloeien) beginnen met het maken van heuvels rond de wortels om ze te beschermen.

Hoewel dit een solide manier is om je aardappelen te planten, zijn er ook andere methoden:

In een compostbed met stro

Compost is geweldig om bijna elke plant of groente in te laten groeien. De stromulch helpt de plant te beschermen. Dus als je compost, een tuin en wat stro hebt, heb je de juiste ingrediënten om ze met deze methode te kweken.

In een bak of pot

Als je ergens zonder veel tuinruimte woont, probeer je waarschijnlijk veel van je voedsel in potten of bakken te verbouwen. Als dit de categorie is waarin je past, weet dan dat aardappelen ook in containers kunnen worden geteeld!

Winkrs - Kweekzak voor aardappelen - 1x aardappel kweek zak 35x45CM

★★★★★
12,25  Op voorraad
vanaf 14 juni 2024 17:37

Problemen en oplossingen bij het telen van aardappelen

Aardappelziekte (Phytophthora infestans)

De aardappelziekte is een schimmel. Het valt op wanneer je aardappels zijn geplant tijdens een ongewoon natte periode en wanneer de temperaturen nog steeds erg koud zijn.

Dan vordert het als de temperaturen opwarmen. Je weet dat je het hebt wanneer je bladeren zwart en bruin beginnen te worden. Dan zullen je planten beginnen af ​​te sterven.

Oplossing: als je deze ziekte in je tuin hebt, kun je alleen maar alle geïnfecteerde planten uit de tuin halen. Dit helpt om te voorkomen dat de schimmel zich naar andere planten verspreidt.

Aardappelvirus y

Het Aardappelvirus y zorgt ervoor dat de bladeren van aardappelplanten krullen en vlekken hebben op de bladeren van licht naar donkergroen. Het goede nieuws is dat dit virus je aardappelplant niet zal doden.

Het zal de productie van de plant echter ernstig belemmeren. Dus je wilt deze ziekte nog steeds voorkomen als dat mogelijk is.

Oplossing: je kunt deze ziekte vooral voorkomen door plantensoorten te kiezen die ertegen bestand zijn.

Aardappelschurft

Het is een bacterie die in de grond zelf is ontstaan. Dit is echter meestal slechts een cosmetisch probleem dat het uiterlijk van de aardappel beïnvloedt. Je aardappelen moeten dus nog steeds prima smaken.

Oplossing: De beste manier om deze ziekte af te schrikken is om licht zure grond te gebruiken bij het planten van je aardappelen. Dit zal zorgt ervoor dat deze ziekte niet de juiste broedplaats heeft om je aardappelen te vervormen.

Ringrot

Deze ziekte ziet er in principe uit zoals het klinkt. Je aardappelbladeren krullen en worden geel. Vervolgens wordt de stengel gevuld met wit slijm en begint te rotten aan de binnenkant. Klinkt mooi, toch?

Oplossing: als je je realiseert dat je aardappelplant deze ziekte heeft opgelopen, moet je elk aangetast deel van de plant verwijderen. Composteer het niet om er zeker van te zijn dat de ziekte zich het volgende jaar niet via je compost verspreidt.

Dan moet je ervoor zorgen dat je je gewassen elk jaar roteert om te voorkomen dat je meer ziekten in hetzelfde gebied kweekt.

Insecten

Veel insecten houden van aardappelen. Bladluizen, draadwormen, slakken en spintmijten maken allemaal graag een maaltijd van je aardappelplanten. Je moet je planten dus goed in de gaten houden om te zien of er een van deze plagen omheen hangt.

Oplossing: je kunt mulch gebruiken om de planten tegen ongedierte te beschermen. Het is altijd een goed idee om de grond van je planten af ​​te houden, omdat het helpt om plagen en ziekten op afstand te houden.

Je kunt ook insectendodende zepen gebruiken om ongedierte van je planten af ​​te houden.

Aardappels oogsten en bewaren

Aardappelen zijn eigenlijk heel gemakkelijk te oogsten. Eerst stop je enkele dagen met water geven van de plant, voordat je van plan bent te oogsten. Dit helpt de plant op te drogen.

Dan wil je ervoor zorgen dat de plant zelf uitgegroeid is en bruin aan het worden is. Zoek naar gedroogde bladeren. Als je dit ziet, weet je dat de aardappelen volledig volwassen zijn.

Dus je volgende stap zal zijn om de aardappelen uit de grond te graven. Je kunt dit meestal met de hand doen of met een hulpmiddel zoals een mestvork of een kleine schop om de grond los te maken.

Ten slotte breng je het geoogste gewas naar binnen om het klaar te maken voor opslag. Je wilt de aardappelen schoonmaken. Ik raad niet aan om veel water te gebruiken om dit te doen. Je kunt ze met een droge doek afvegen om het overtollige vuil eraf te krijgen, of een heel licht bevochtigde doek als je wat hardnekkig vuil hebt dat er gewoon niet afkomt.

Vervolgens wil je ze droog bewaren. Je kunt ze ongeveer twee weken bewaren.

Langer bewaren kan in een donkere, koele plaats zoals een garage kelder. Dan kunnen aardappelen wel 3 of 4 maanden goed blijven.

Maar, bewaar je aardappelen niet bij appels of ander fruit. Dit zal bederf van je aardappelen veroorzaken.

aardappeloogst